Mijn eerste bruidstaart bakte ik inmiddels al 3 jaar geleden. Ik schreef een paar weken geleden al over de proeftaartjes die ik maakte om te oefenen voor mijn tweede bruidstaart – voor de bruiloft van mijn zus. 2 weken geleden was het dan eigenlijk zover: het bakken kon beginnen! Aangezien ik ruim twee dagen bezig geweest ben met het bakken en decoreren en nog wel meer dagen met de voorbereiding kan ik wel 10 blogs vullen met het hele verhaal. Echter kies ik ervoor om het anders te doen en alleen de belangrijkste lessen – in de vorm van do’s en don’ts – die ik tijdens het bakken van de bruidstaart(en) heb geleerd in slechts 2 blogs met jullie te delen. Mocht je het ooit zelf willen proberen, dan hoop ik dat deze tips je een beetje op weg zullen helpen!
1. Do: Een goede voorbereiding
Een bruidstaart is erg veel werk, onderschat het niet! Alles wat je van tevoren kan doen, wil je vooral van tevoren ook echt gedaan hebben. Zoek de goede recepten uit, schrijf op hoeveel van welk ingrediënt je op welk moment nodig hebt en zorg dat je alle ingrediënten en gereedschappen in huis hebt. Tussendoor naar de winkel moeten is vervelend en kost tijd, dus probeer dat zoveel mogelijk te vermijden. Plan voldoende tijd in om tussendoor op te ruimen en om zelf te eten en uit te rusten.
Ik had een compleet taartplan gemaakt waarin alles stond dat ik moest weten en moest doen per dagdeel – voor sommigen zal dit te ver gaan maar voor mij werkte dat erg fijn! Ingrediënten waar je zeker genoeg van moet hebben: fondant (mocht het gaan scheuren), eieren (voor als er een paar breken), boter (tevens voor invetten), bloem (voor invetten en eventueel bestrooien van werkblad) en poedersuiker (voor bestrooien werkblad bij uitrollen van de fondant/marsepein).
Don’t: Te strak aan je planning willen houden
Je kan veel van tevoren plannen – maar in werkelijkheid gaat alles anders! Zo ben je misschien eerder klaar omdat iemand je komt helpen met opruimen tussendoor. Misschien duurt het bakken juist langer dan je dacht. Heb er vrede mee dat dat gebeurt en raak vooral niet in paniek. Bedenk bij alles wat je doet of het niet makkelijker/sneller kan zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de taart. Kijk terwijl je bezig bent of je al vooruit kan werken op schema. Zo was mijn planning bijvoorbeeld erg ruim genomen. Daardoor kon ik op de eerste dag al vooruit werken op mijn schema. Dat was maar goed ook. Het bekleden van de taarten met fondant de dag erna lukte niet in 1 keer en daar had ik dus meer tijd voor nodig!
2. Do: Kiezen voor goede ingrediënten
Een bruidstaart is een dure taart. Zowel aan gereedschappen als ingrediënten zal je meer geld kwijt zijn dan je in het begin zou denken. Je zal de neiging hebben om op ingrediënten zoveel mogelijk te besparen. Probeer dit te beperken want niet alleen zal het ten koste gaan van de smaak, maar ook van het gemak van het bakken. Zo had ik goedkope fondant gehaald ergens, maar die bleek gemakkelijk te scheuren. Werk met de ingrediënten waarmee je gewend bent om te werken. Als je daarmee geoefend hebt, dan zal de smaak gelijk zijn en ben je zekerder over het resultaat!
Don’t: Niet vergeten om hygiënisch met je ingrediënten om te gaan
Bakken voor jezelf is anders dan bakken voor anderen! Hygiëne is iets waar ik mezelf vaak aan herinner wanneer ik bak voor anderen. Ik draag een koksmuts en schort tijdens het bakken. Tussendoor was ik geregeld mijn handen, zeer grondig en mét zeep. Ik haal geregeld een doekje over het werkblad en probeer kruisbesmetting te voorkomen. Dat doe ik door alle gereedschappen tussen het bakken door goed schoon te maken.
Volgende week de rest van de do’s en don’ts, tot die tijd kunnen we altijd nog ‘Bake my Day’ kijken voor leuke baktips.
Geschreven door Kim Goedegebuure, zij is content medewerker bij Kookwinkel Oldenhof.
4 Comments
[…] ← Do’s en don’ts bij het zelf maken van een bruidstaart – deel 1 […]
Handig de do’s and don’ts
succes met je blog
Bedankt voor de goede tips….ik ga van de week een bruidstaart maken voor een 40 jarig huwelijk….en vind het best spannend om dat te doen….Groet Els
[…] 1 soort gebak dat een kroon kan spannen op je werk: het bakken van een bruidstaart. Vorige week deel 1 van de do’s en don’ts, vandaag het tweede en laatste […]