Eindelijk! Het is weer snertweer! Op een gure dag, na natgeregend te zijn op de fiets naar huis, of door en door koud te zijn na een boswandeling is het heerlijk opwarmen met een goede kop erwtensoep. Lekker met brood erbij waar je het spek uit de soep op doet. Én natuurlijk onmisbaar tijdens een gezellige Sintavond!
Vaak maak ik het me met erwtensoep makkelijk af. Ik ken een slager die prima erwtensoep maakt en zo vanaf het najaar staat er daarvan altijd wel een pot in de vriezer voor het geval dat. Deze keer had ik echt weer eens zin om zelf te koken. Beetje op gevoel en basiskennis, de laatste keer dat ik zelf snert kookte was tijdens mijn praktijklessen keukentechnieken, een jaar of 15 geleden.
Collega Peter gaf me nog als tip vooral een stuk vlees mét bot te nemen en dit vooraf goed aan te zetten. De supermarkt had gelukkig hamschijven in het schap liggen. Samen met een stukje zuurkoolspek, spliterwten, winterpeen, prei en knolselderij belandde deze in mijn boodschappenmandje. De specerijen: kruidnagel, laurier, zout en peper heb ik altijd voldoende op voorraad in huis.
Snert maak je zelf!
Eigenlijk is snert doodeenvoudig om zelf te koken, zo makkelijk dat ik me afvraag waarom ik het überhaupt nog kant en klaar koop. Hamschijven inwrijven met zout, peper, en fijn gevijzelde kruidnagels. Klontje boter in de braadpan laten bruinen: hamschijf rondom bruinbakken. Prei aanzetten en daarna water, spek, in blokjes gesneden knolselderij, winterpeen en erwten erbij. Op een laag vuurtje en lekker uren laten staan. Vergeet niet regelmatig over de bodem te roeren om te voorkomen dat de erwten aan gaan zetten. Als de soep klaar is: het vlees van de hamschijf plukken en terugdoen in de soep. Of stiekem opsnoepen: ‘stukje voor de kok’ zeggen ze dan.
Traditioneel hoor je bij snert roggebrood met katenspek te eten. Nu houd ik niet van roggebrood, dus ik vond het een goed moment om eens iets te proberen wat al lang op mijn lijstje stond: brood bakken in mijn braadpan. Zodoende had ik dit weekend de luxe van twee Le Creuset braadpannen in mijn keuken, eentje voor het brood en een tweede voor de snert. Helaas was die tweede braadpan enkel uit logeren bij mij en moest die de volgende dag weer terug.
Brood uit de pan
Broodbakken in een braadpan is heel eenvoudig. Het kan gewoon met je eigen favoriete broodrecept en zorg dat de grootte van het brood past bij het formaat van de pan. 750-800 gram deeg (500 gram meel) paste prima in mijn braadpan van 24 cm. Na de eerste rijs kneed je het deeg door en vorm je een bal. Die laat je voor de tweede keer rijzen in de ingevette braadpan. Als het deeg weer verdubbelt, bestrijk je het brood met wat olijfolie, kerf je het in en kan je het naar wens met wat zoutvlokken bestrooien. Ik ben tegenwoordig helemaal verslingerd aan van die brosse grote zoutvlokken. Die worden vaak verkocht als Engels zeezout, en in Amerikaanse recepten kom je het tegen als ‘Koosjer zout’.
Zet de pan met de deksel erop in de oven die is voorverwarmd tot 230°C. Bak het brood 30 minuten en neem dan de deksel eraf. Verlaag de temperatuur tot 190°C tot de korst mooi goudbruin is. Laat het brood afkoelen op een rooster en eet het zoals je wilt. In mijn geval met wat olijfolie, boter, zout en natuurlijk het spek uit mijn snert. Let erop dat je pan ovenbestendig is: metalen dekselknoppen zijn geen probleem, kunststof knoppen kunnen nog wel eens smelten op hoge temperaturen (de zwarte knoppen van Le Creuset kunnen tot maximaal 160°C in de oven).
Geschreven door Daniëlle Wagemakers, zij werkt bij Kookwinkel Oldenhof in Hilversum
3 Comments
Als ik het verhaal over snert en hoe het gemaakt is, lees, loopt het water in mijn mond. Het klopt honderd procent: waarom zou je snert kant en klaar kopen als het zo makkelijk te maken is. Daar past wel een máár bij nl.: je moet wel goede pannen hebben. Een le creuset staat hoog genoteerd op mijn verlanglijst. Maar wat het bakken met AMT pannen betreft: net pannenkoeken gebakken. En hoe fijn ik de Multiline van Demeyere ook vind: de AMT pan slaat alles. Een klein beetje boter of spul om te bakken in de pan, evt een paar repen spek aanbakken, schep beslag erop, deksel op de pan en erbij blijven om op tijd te draaien. Ik zal u zeggen dat deze pannenkoeken niet in slierten of stukken uit de pan geschrapt hoeven worden. Lékker? Jazeker; heel erg lekker en zo makkelijk om te maken, precies daarom ben ik blij met de AMT-pan. Fantastisch. Als er weer een actie is zoals dit voorjaar ook was, koop ik er een bij met hogere rand.
Ik heb ook interesse in een slowcooker van Crock oid. Maar daar broei ik nog even op/over.
Groet, Nel
Beste Nel,
Wat fijn om te horen dat je tevreden bent over AMT pannen, het zijn erg prettige pannen om mee te werken. Wat betreft een slowcooker: we hebben op zaterdag 25 november aanstaande een demonstratie met een crock-pot slowcooker in onze winkel in Hilversum. Daar kan je terecht met al je vragen over deze machines.
Aha, Ik wil dat heel graag meemaken. Maar ik wil eerst naar de verjaardag van een dierbare schoonzus. Even op de website kijken tot hoe laat de demonstratie doorgaat. Ik kom nl uit de regio Arnhem en wil liever niet voor niets cq te laat komen. Wellicht dus tot 25 november as.