Accessoires zijn dé manier om je barbecue nog veelzijdiger te maken. Ze veranderen het apparaat van een grill tot een veelzijdig inzetbare oven waarmee je alles kunt maken van subtiel gegaarde vis tot een knapperig brood of perfecte pizzabodems. In dit blog lees je welke accessoires er allemaal zijn, en vooral wat je er mee kunt doen in je barbecue. Om het nog gemakkelijker te houden, heb ik ze per moment op de dag voor je uiteengezet.
Accessoires voor het ontbijt
Wat, ontbijt van de barbecue? Zeker, en wel hierom. Natuurlijk is het geen doen om elke ochtend de barbecue aan te steken voor dag en dauw. Wat je wel kunt doen is af en toe een ontbijtgerecht voorbereiden. Op een gietijzeren bakplaat kan je bijvoorbeeld granola maken in de barbecue. De subtiel-rokerige smaak die dat geeft kan net die extra kick zijn die je in de yoghurt miste elke ochtend!
Bij de koffie
Voor de koffie geldt eigenlijk hetzelfde als voor het ontbijt: je kunt er heel goed een gebarbecued element aan toevoegen. Bak een tulband in de gietijzeren tulbandvorm en je hebt een heerlijke lekkernij.
Lunchen
Als je met de lunch een stoofgerechtje kunt eten dat je in een Dutch oven op de barbecue bereid hebt, waarom zou je dan in vredesnaam nog boterhammetjes smeren? Als je een grote pan gebruikt kan je voor meerdere dagen tegelijk bereiden. Een mooi voordeel van de Dutch oven op de barbecue is dat er ook een subtiele rooksmaak aan het gerecht komt, maar doordat het deksel het grootste deel van de tijd op de pan zit word die rooksmaak nooit overheersend.

De pizzasteen is een van de belangrijkste accessoires bij een barbecue.
Borreltijd
In de middag heb je vaak zin in een hartige snack. Op je barbecue kan je dat natuurlijk ook gemakkelijk maken. Dat denk je van een pizza bianca, met behulp van een pizzasteen? Daarmee krijg je een perfect knapperige korst, en zo’n steen is nog veelzijdiger: alles wat een knapperige korst moet krijgen kan je er mee bakken. Dus bak je gelijk aansluitend je desembrood of havermoutkoekjes die je de laatste tijd hebt geperfectioneerd! Ik weet zeker dat de pizzasteen een van je favoriete accessoires wordt!
Avondeten
Het avondeten is natuurlijk een logische keuze om op de barbecue te bereiden. Natuurlijk kan je wel grillen, maar dat is wel erg voorspelbaar. Een zoutsteen biedt legio nieuwe mogelijkheden. Die werkt eigenlijk vergelijkbaar aan een pizzasteen, maar dan voor groente- en vleesbereidingen. Zo’n steen is gemaakt van zout zoals dat de uitlopers van de Himalaya aangetroffen wordt. De zoutsteen leg je op de barbecue en laat je heel rustig warm en vervolgens heet worden. Wanneer de steen heet is gebruik je hem als bakplaat, of zelfs als gewicht om een gerecht van twee kanten hitte te geven en daarmee de gaartijd drastisch in te korten. Het compacte zout geeft een subtiele zoutsmaak aan het gerecht af, waardoor het dus niet gelijk enorm zout wordt.
Dessert
Geen maaltijd is compleet zonder een lekker nagerecht toch? Zelfs dat kan je eenvoudig maken op een barbecue. Gebruik een skillet of paellapan om fruit in te bakken en er bijvoorbeeld een crumble van te maken. Dan heb je alleen nog een schep vers gemaakt vanille-ijs nodig. Helaas is er nog geen manier om je ijsmachine op de barbecue aan te sluiten, maar wat niet is kan nog komen. Tot die tijd zijn er ontzettend veel accessoires om uit te kiezen!
Leave a reply