Zaterdagochtend. Ik woon in een winkelstraat waar voor vandaag de intocht van Sinterklaas staat gepland. De hele ochtend loopt een Pietenband heen en weer en klinken er Sinterklaasliedjes. Buiten staan er al veel ouders met kinderen te wachten totdat Sinterklaas aankomt. Ondertussen delen Pieten pepernoten uit. Pepernoten zijn voor mij het ultieme Sinterklaas snoepgoed. Al ben ik ook liefhebber van de felgekleurde schuimpjes en zoete kikkers en muizen.
Ik blader door Het Grote Sinterklaas Kookboek van Anneke Ammerlaan en Yolanda van der Jagt. Boordevol recepten voor en geïnspireerd door Sinterklaas. In het boek vind je Voorpret-recepten (snoepgoed), recepten voor Het Heerlijke Avondje en recepten om Na Te Genieten (verwerk de Sinterklaas restjes!). Kortom, een kookboek dat al lang voor en ook zeker na 5 december gebruikt kan worden.
Het boek is een feest van herkenning: van marsepein tot speculaas, chocoladeletters en banketstaaf, tot hachee en warme appeltjes uit de oven. Ik heb zin in de voor Sinterklaas zo typerende smaken: kaneel, kardemom, speculaas, gember. Daarom ga ik me wagen aan de Klassieke kruidnootjes (in het boek staat tevens een variant met quinoa) en aan de Pietenzakjes met pompoen en geitenkaas.

Klassieke kruidnootjes
Klassieke kruidnootjes
Ik begin met de kruidnootjes en zeef 200 g zelfrijzend bakmeel, 100 g donkere basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 1 theelepel kaneel, 1/4 theelepel gemalen kruidnagel boven een kom. Hier voeg ik 1-2 eetlepels melk en 75 gram zachte boter aan toe en kneed alles tot en deeg. Het deeg moet 30 minuten in de koelkast rusten.
De oven verwarm ik voor tot 180°C. Van het deeg rol ik kleine knikkers en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. In 15 minuten bak je de kruidnootjes goudbruin en gaar. Even laten afkoelen en proeven maar! Ze zijn erg lekker, goed gekruid. Je blijft ze achter elkaar dooreten.

Klassieke kruidnootjes

Pietenzakjes met pompoen en geitenkaas
Pietenzakjes met pompoen en geitenkaas
De Pietenzakjes met pompoen en geitenkaas zijn bedoeld als borrelhapje, maar vind ik ook een prima lunch voor de zaterdagmiddag, na mezelf door de mensenmassa in mijn straat te hebben gewurmd om boodschappen te doen.
In een koekenpan verhit ik 25 g boter en schep hier 200 g schoongemaakte pompoen in stukjes aan toe. Volgens recept voeg ik wat zout en een eetlepel water toe en laat met een deksel op de pan het geheel 15 minuten stoven. Er blijft wat vocht over en dus laat ik dit op middelhoog vuur zonder deksel verdampen. De pompoenblokjes stamp ik fijn met een pureestamper en spreid het uit op een bordje om af te koelen.
Ondertussen verkruimel ik 100 g verse geitenkaas met honing, 50 g grof gehakte bruine amandelen en een theelepel speculaaskruiden boven een kom. Hier voeg ik de afgekoelde pompoenpuree aan toe en breng het op smaak met zout en peper.
Ik heb een paar plakken bladerdeeg laten ontdooien en schep hier nu in het midden een lepel pompoenvulling op. Ik vouw de plakjes deeg dicht tot een zakje en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. In het midden van de oven (180°C) bak ik ze goudbruin en krokant. Omdat ik heel eigenwijs niet helemaal het recept heb gevolgd (hele plakken bladerdeeg i.p.v. halve plakjes deeg voor hartige taart), komen mijn pakketjes wat groter uit de oven en zijn ze niet meer dicht. Maar de smaak is er niet minder om. Erg lekker!

Pietenzakjes met pompoen met geitenkaas

Pietenzakjes met pompoen met geitenkaas
Klaar voor Sinterklaas
Wil je helemaal in Sinterklaas stemming komen of juist het gevoel zo lang mogelijk vasthouden? Dan is Het Grote Sinterklaas Kookboek zeker een aanrader. Ik kijk alvast uit naar het heerlijke avondje!
Geschreven door Lisette Drent, zij is verantwoordelijk voor de Marketing & PR bij Kookwinkel Oldenhof.
Leave a reply