De winterbarbecue komt eindelijk van de grond in de laatste jaren. Ik heb al nooit begrepen waarom je alleen zou barbecueën als het warm weer is. In de winter is langzaam gegaard vlees met een diepe, volle rooksmaak toch minstens zo lekker als in de volle zomerzon? Een gegrilde bloemkool of verkoolde prei smaakt misschien nog wel beter in je warme trui aan de keukentafel. Gegrilde koolraap of witlof van de grill met balsamicoazijn, stuk voor stuk seizoensgroenten die het best tot hun recht komen met een grillrandje.
Keuzes maken
Het is slim om gerechten te kiezen waarbij je niet de hele dag in de vrieskou naast je barbecue moet staan. In de zomer is het leuk om te staan grillen op je terras, maar als je bij -2°C in de natte sneeuw hamburger staat om te keren, dan word je daar niet vrolijk van. Nee kies dan liever voor een stoofgerecht dat lang in een gietijzeren pan op de barbecue kan. Zo krijgt je stoof een rokerige smaak en voeg je echt iets aan het gerecht toe. Neemt niet weg dat je met een goede, warme jas ook prima buiten kan blijven staan. Bereid alles goed binnen voor en zorg dat je barbecue klaar staat.
De juiste winterbarbecue
Natuurlijk kan je er voor kiezen om met een open grill te werken. Het nadeel daarvan is dat die met koud weer heel veel brandstof gebruiken. Het verschil met ’s zomers is al snel 25 extra graden die overbrugd moeten worden. Een kamado kan daarbij een uitkomst bieden. Deze keramische eieren zijn enorm goed isolerend. Daardoor blijft de temperatuur binnenin gemakkelijker op peil. Zeker wanneer je een gerecht maakt dat langdurig moet garen is het handig als je niet elk uur houtskool moet toevoegen.
Slimme accessoires
Kies voor bijvoorbeeld een gietijzeren Dutch Oven om een stoofgerecht mee te garen, of een gietijzeren grill om met directe hitte te garen. Gietijzer houdt de warmte lang vast en geeft dus ook langere tijd warmte af aan het eten. Optimaal voor een winterbarbecue. De goede en warme grillhandschoenen isoleren goed, en houden dus zowel kou als warmte buiten. Een leren schort beschermt je jas en is nog warmer ook. En het ziet er vet uit natuurlijk, maar dat is bijzaak.
Goed beslagen ten ijs
Vers van de pers is het boek Smokey Goodness Winter BBQ van Jord Althuizen verschenen. Deze Nederlandse Grill-Goeroe is hiervoor in Finland op avontuur gegaan. Sommige gerechten zijn misschien niet makkelijk in je Nederlandse tuin te maken, maar alles ziet er uit om van te watertanden. Zoals het Althuizen gewoon is, blijft het niet bij hompen vlees op het rooster. Hij behandelt daarnaast ook stoofgerechten, sauzen, groente en dranken. Met dit boek (of een ander grillboek) onder de arm kan je de hele winter barbecueën dat het een lieve lust is. Wie weet wordt jouw kerstdiner dit jaar wel een winterbarbecue!
Leave a reply