De laatste jaren is de hamburger in Nederland volwassen geworden. Elke stad heeft minimaal één hamburgerrestaurant (niet zo een met een gele M of koninklijke aspiraties, maar zo een waar alles vers gemaakt wordt). Brioche of bagelbolletjes, met extra zaden of meergranen of juist wit. Bacon of pulled pork of sla en tomaat of atjar: je kunt je burgers als een bouwpakket in elkaar laten zetten. Patatjes en een coleslaw als side-dishes maken de volwaardige maaltijd compleet. Het is natuurlijk heerlijk om zo uit eten te gaan of af te halen, maar als echte foodie doe je het natuurlijk liever helemaal zelf. Als je echt de hele dag de tijd hebt, dan kan je al vroeg beginnen om een brooddeeg te maken. Mijn persoonlijk favoriet is een brioche. Dit verrijkte brood heeft een vollere smaak dan gewoon witbrood en geeft een luxe uitstraling aan je burgers.
Bolle burgers
Als je vlees voor je hamburgers haalt, doe dat dan bij een goede slager. Als je echt zeker wilt weten dat je lekkere burgers krijgt, kies dan voor een mooi doorregen stuk rundvlees. Wanneer je mager vlees gebruikt heeft je burger veel minder smaak, zonde! Vraag aan de slager of hij het vlees voor je wil malen op de grove plaat. Als je zelf een gehaktmolen hebt zou ik het thuis zelf doen. Doe thuis het gehakt in een grote mengkom en maal er een beetje zout doorheen. Door het zout blijft het gehakt goed aan zichzelf hechten en wordt de burger niet zo droog als wanneer je er een ei in zou doen. Hoe kouder je werkt, hoe beter dit gaat!
De overdadigste burgers zijn gevuld, met groente, kaas, of wat je dan ook wilt. Met de juiste hamburgerpers kan je twee holle helften van een burger maken. In deze holte doe ik het liefst oude cheddar. Niet van die oranje plakken glimmende ‘smeltkaas’ uit de supermarkt. Echte cheddar is brokkelige oude kaas uit het Engelse West Country. Deze kaas is flink zout, dus proef voor en pas de hoeveelheid zout in je vlees daarop aan! Het moet tenslotte geen hap zeewater worden.
Condimenten en bijlagen
Eén van de vervelendste dingen van het eten van een lekkere burger is als de plak tomaat eraf valt of als je op je hele burger maar 2 kleine plakjes augurk krijgt. Wanneer je zelf een burger bouwt is het voordeel dat je je condimenten zelf kunt uitkiezen! Als je je augurken in de lengte door snijdt, dan blijven de plakken veel beter liggen op je burger. Neem lekker wel een hele augurk per burger. Het friszure van de tomaat kan je ook met ingemaakte rode ui bereiken, waardoor je naast het zure van de azijn ook de scherpe smaak van de ui aan je burger toevoegt.
Ingelegde groenten als augurken en ui passen zo goed bij een hamburger omdat het zuur dwars door de vettigheid van de burger en de kaas heen snijdt. In plaats van heel saai een plak ijsbergsla kan je er ook voor kiezen om je sla fijn te snijden en te mengen met je saus. Kies bijvoorbeeld een lekkere, weer zure, mayonaise en mosterd om met je sla te mengen. Hierdoor wordt je burger lekker fris en smeuïg.
Ik ben enorm fan van coleslaw naast je hamburger. Deze troostrijke en zachte salades zijn doodsimpel te maken geven een lekkere all-American twist aan maaltijd. Gebruik als dressing een mengsel van mayonaise, azijn, zout en wat suiker. Als je een geheel of gedeelte rode kool gebruikt krijg je een super funky roze kleur aan je sla, dat ziet er natuurlijk heel gaaf uit op je bord! Je kunt er allerlei groentes bij doen, maar zelf houd ik het graag simpel, met kool en wortel en misschien wat bleekselderij. Zonder patat is je burger platter natuurlijk niet af. Mijn favoriete zijn dikke, knapperige frieten van een lekkere, wat kruimige aardappel. Naar Amerikaans model natuurlijk met (zelfgemaakte) ketchup.
Hamburger bakken
Als je alles hebt voorbereid ben je klaar om te bakken. Je kunt het natuurlijk in een grillpan bakken maar dat mist de rokerige smaak die je met een barbecue wel voor elkaar zou kunnen krijgen! Je barbecue hoeft niet hoog te worden opgestookt om je burgers te bakken, stel je voor dat je burger verbrandt voordat je kaas binnenin gesmolten is! Probeer je hamburgers niet te vaak om te draaien, want anders kan het gehakt scheuren, en dan verlies je je kaas aan de kolen. Door middel van een burgerklem is het een eitje om je hamburger te keren. Een heerlijke hack om je burger een volle smaak mee te geven, is door met een kwast een dikke laag fijne mosterd op bovenkant van de burger te smeren, en dat te herhalen als je de burger hebt omgedraaid.
Leg kort voor je burger gaar is het opengesneden broodje met de snijkant op de grill, zodat het brood getoast wordt. Leg de onderkant op een mooi houten bord en doe daar een goede laag van de sla met saus op. Doe daar je burger op, met een hele augurk in lange plakken en een beetje ingemaakte rode ui. Je kunt, als je van veel saus houdt, nog wat ketchup bovenop doen. Nu kan je de bovenste helft van het brood op je burger zetten, druk een klein beetje aan en steek een lange prikker of een steakmes door je burger, zodat hij gestapeld blijft. Schep een flinke schep coleslaw en een stapel frieten op je bord en geniet van een heerlijke BBQ-Burger! Welke condimenten en bijlagen heb jij het liefst op je hamburger?
Leave a reply