Blenden als een baas. Wie een professionele blender zoals een Vitamix in huis haalt, kan direct een aantal andere apparaten de deur wijzen. En daarom verdiepten wij ons in de materie van het betere blenden.
Blenden is vrij eenvoudig: door de krachtige motor van de professionele blender draaien de messen zo snel dat de ingrediënten in een paar seconden zijn verwerkt. Je kunt zowel koude als warme ingrediënten blenden, zo verandert een beker vol ijs en diepgevroren fruit in romig, ijskoud fruitsorbetijs. En als je de machine langer laat draaien, zo’n 5 tot 6 min., genereren de messen genoeg warmtewrijving om de vloeistof op te warmen tot hij dampend heet is. De blender heeft geen koel-of verwarmingselement; het verwarmende effect komt puur door de frictie van de messen.
Maar wat is het verschil tussen een normale blender en een hogesnelheidsblender? Een hogesnelheidsblender kan door de scherpte van de messen en het hoge toerental echt alles glad krijgen. Hoe fijn? Als je er bijvoorbeeld een bakje frambozen in pureert, dan zijn ook de zaadjes van de frambozen fijngehakt. Daardoor hoef je de frambozencoulis niet meer door een zeef te halen. Glad is dus echt glad. Daardoor blijven er ook geen voedingstoffen achter in een zeef.
Daarnaast is het een ideaal apparaat voor het maken van babyhapjes. Kook daarvoor de groente wel kort en en doe ze met een beetje water (en geen zout) in de blender. Alles wordt glad én warm. Courgette, wortel, pompoen, venkel, bietjes, doperwten, broccoli, zoete aardappel en asperge. Alles. De mengbeker is groot, dus je kunt veel porties tegelijk maken.
Een hogesnelheidsblender hakt zó fijn dat je geen sapcentrifuge nodig hebt. Niets ten nadele van de sapcentrifuge, maar alle vezels die normaal uit je sap filtert zijn verloren voedingsstoffen. Als je blendt, dan hak je die vezels gewoon mee. Appels, gember en geelwortel kunnen er zo in z’n geheel in bijvoorbeeld, daar heeft de Vitamix totaal geen moeite mee.
Maar de blender zal verreweg het meest gebruikt worden voor het maken van smoothies. Wij pakten daar hét boek over de hogesnelheidsblender erbij: Blenden als een pro. Auteur Tori Ritchie: ‘Dit gezonde drankje heeft alles wat je nodig hebt om de dag gezond te beginnen: eiwitten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vezels. Het is ook gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Eiwitpoeder is in natuurvoedingswinkels en veel supermarkten verkrijgbaar. Je kunt de bessen ook vervangen door ander zacht, rijp fruit.’
fruitsmoothie
drankje | 500 ml
250 ml notenmelk, gewone melk, sojamelk, sinaasappelsap of water
35 g geschaafde amandelen
1 rijpe banaan, in stukken
1 schep wei-eiwitpoeder (natuurvoedingswinkel)
2 el honing, ahornsiroop of agavesiroop (natuurvoedingswinkel)
125 g diepgevroren of verste aardbeien, frambozen, of bosbessen
125 g ijsblokjes (of 250 g als je vers fruit gebruikt)
optioneel:
grofgehakt, geschilde, verse of diepgevroren mango, peer of perzik
125 g yoghurt
1 el lijnzaad, chiazaad, lijnzaadolie, kokosolie of omegaolie
2 ontpittte medjouldadels (laat de honing dan weg)
Giet de gekozen vloeistof in de mengbeker. Doe de amandelen, banaan, eiwitpoeder (indien je dat gebruikt), honing of andere zoetstof, bessen en optionele toevoegingen erbij. Schep het ijs erbovenop. Doe het deksel goed op de beker, zet de blender op de smoothiestad (of stand 1) en zet hem aan. Bij gebruik van de de smoothiestand schakelt het apparaat zichzelf uit. Draai in het andere geval de knop naar de hoogste stand en laat 45 seconden draaien, of tot het mengsel helemaal glad is.
Schenk de smoothie in 1 of 2 glazen en serveer meteen.
Dit recept komt uit Blenden als pro. Een boek met 40 recepten voor de hogesnelheidsblender. Lees hier meer.
Fotografie: Maren Caruso
Leave a reply