Om een stuk vlees in de oven te kunnen braden heb je een braadslede nodig. Natuurlijk kan je in theorie alles gebruiken dat voedselveilig en ovenbestendig is. Toch zal het je in een slede nog wat gemakkelijker en beter afgaan. Dat heeft verschillende redenen.
Opbouw
Een braadslede van Cristel heeft een opbouw die uit 3 lagen bestaat. De buitenste laag zorgt ervoor dat de slede niet alleen in de oven, maar ook op het fornuis kan worden gebruikt. De bodem is stevig en vormvast, waardoor de braadslede ook op een inductiekookplaat kan worden verwarmd. Door de rechte randen heeft de slede een zo groot mogelijk bodemoppervlak.
Braadslede met rek
Daarnaast wordt de Cristel braadslede geleverd met een rek erin. Op dat rek kan je het vlees dat je wilt braden leggen. Maar waarom zou je dan nog een braadslede met een dikke bodem willen hebben als het vlees er niet op ligt? Door het vlees in het rek te braden komt de droge warmte aan alle kanten van het vlees. Wanneer het op de bodem van de braadslede ligt, dan ligt het onderste deel van het vlees in het vocht dat uit het vlees komt. Op die manier kookt het vlees meer dan dat het braadt. Dat levert een grauwe korst en minder smaak op.

Door het rek in een braadrooster van Cristel blijft het product los van de bodem.
Twee vliegen in één klap
Door het vlees in het rek te leggen voorkom je die grauwe korst. Dat heeft zelfs een bijkomend voordeel. Onder het rek kan je aardappels en groente leggen die je alvast licht op smaak gebracht hebt. De dikke bodem van de Cristel braadslede voorkomt dat de groenten te snel aanbakken en dat ze gelijkmatig garen. Als je gelijk wat hete bouillon bij de groenten giet, dan genereert dat ook wat stoom. Dat komt de smaak van het vlees ook nog eens te goede. Omdat de vleessappen zich in de braadslede mengen met de bouillon en de aardappels en groente, ontstaat een ontzettend smaakvol geheel. Nadat het vlees gegaard is laat je het rusten. Je kunt de groenten en aardappels alvast uit de pan halen en de resterende inhoud inkoken tot een heerlijke saus.
Grepen
Anders dan bij de meeste braadsledes heeft de Cristel braadslede heel erg grote handgrepen. Met deze grepen is het gemakkelijk om de braadslede in de oven te zetten of eruit te pakken. Zelfs met handschoenen is dat gemakkelijk door de grote opening.
Na het garen kan je de slede nog gebruiken om een saus te maken met behulp van het vocht onder het rooster. De aardappels zou je zelfs nog krokant kunnen bakken in een pan.
Natuurlijk kan je de braadslede gebruiken om (grote) stukken vlees te bakken, maar je kunt ook het rooster achterwege laten. Dan kan je de slede bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van nacho’s of voor andere baksels die je in een diepe schaal kunt bakken. Wat is jouw ideale braadslederecept?
Leave a reply