Zelf brood bakken is een van de leukste dingen om te doen, én je bent op die manier altijd verzekerd van versgebakken brood in huis. Bij kookwinkel Oldenhof hebben we alles in huis om de lekkerste broden te kunnen bakken. In dit blog geven we je de tips om tot het ultieme zelfgebakken brood te komen!
Deeg maken
Je hebt natuurlijk lekkere ingrediënten nodig om goed brood te kunnen maken. Koop goede broodbloem en een goede kwaliteit gist – of gebruik een heerlijk desem. De keuze voor de juiste ingrediënten kan je het best maken op basis van een goed broodrecept.
Meng de ingrediënten volgens de instructies in je recept. Dat gaat het best met behulp van een goede mixer of kneedmachine. Vooral de kneedmachine van Ankarsrum, de Assistent, is erg geschikt voor het kneden van brooddeeg. Met dit apparaat kan je 5 kg brooddeeg kneden, dat zijn bijna 5 broden op volle grootte.
Rijzen
Om het brooddeeg te laten rijzen is het handig om een grote mengkom te gebruiken. Die kan je afdekken met een theedoek, zodat het deeg niet in aanraking komt met eventuele koude tocht. Wanneer je een vrij nat deeg hebt, of bijvoorbeeld een desembrood maakt, maak dan gebruik van een rijsmand. Dat geeft steun aan het deeg tijdens het rijzen, waardoor het niet gelijk weer inzakt. Je kunt het gerezen deeg direct vanuit de rijsmand op de bak-ondergrond storten, zodat het de vorm van de rijsmand zo goed mogelijk behoudt.

Met een broodbakvorm van Emile Henry krijg je een knapperige korst aan je brood.
Bakken
Bij het broodbakken kan je voor een paar verschillende methodes kiezen. Wanneer je een brood wilt bakken om gelijkmatige plakken van te snijden, gebruik dan een broodbakvorm. Omdat de meeste broodbakvormen van metaal gemaakt zijn, geleidt de vorm de warmte van de oven goed. Daardoor wordt de korst van het brood lekker knapperig. Een andere optie is de keramische broodvorm van Emile Henry. Die bestaat uit een bakplaat en een deksel waar het hele brood onder past. Doordat de vorm het hele brood bedekt kan het water in het brood niet ontsnappen. Door de hitte verdampt een deel van het water, en die damp blijft binnen de vorm, wat ook weer bijdraagt aan een knapperige korst. Een andere manier om de korst knapperig te krijgen is om een metalen braadslede onderin de oven te leggen, en daar bij het in de oven doen van het brood ijsklontjes of ijswater in te kiepen. Alle stoom die daarbij vrijkomt zal dan door de oven circuleren.
Eten
Het eten is natuurlijk de belangrijkste reden om zelf broden te bakken. Laat eerst je baksel afkoelen tot kamertemperatuur. Dat kan je het best onder een schone theedoek doen, om uitdroging te voorkomen. Dan kan je het gaan aansnijden. Doe dat op een goede plank waar het kruim niet in de weg komt te liggen. Voor het snijden zelf heb je een goed broodmes nodig. Dit zorgt ervoor dat je de structuur niet kapot trekt.
Brood bakken
Het is niet moeilijk om je eigen brood te bakken als je er de goed spullen voor gebruikt. Laat je inspireren door de verschillende mogelijkheden, en kies een goed recept uit. En mocht je met een van onze mooie producten broden gebakken hebben, tag ons dan in je social media post!
1 Comment
[…] paasweekend is er niets fijner dan heerlijk de tijd nemen om te koken. Een uitgebreide brunch met zelfgebakken brood, of juist ’s avonds extra lang aan tafel. Met de juiste aandacht wordt iedere maaltijd een […]