De supermarkten staan vol met alternatieve versies van cola of andere frisdrank, maarja, het blijft de supermarkt en de drank blijft massa-geproduceerd. Frisdranken kortom, zijn het laatste fort dat nog te nemen is voor de foody. De kritische foody is niet langer tevreden met alles wat grote fabrikanten voor iedereen bedacht hebben. Talloze mensen brouwen zelf hun bier of maken zelf from scratch hun wijn – al dan niet met baard. Waarom gebeurt dat nog zo weinig met frisdrank?
Er zijn al een aantal jaar apparaten op de markt waarmee je water kunt laten bruisen. Een ding hebben eigenlijk al deze apparaten gemeen: de vorm lijkt te lijden onder functie en de behuizing is vaak van kunststof. Totdat ik de Aarke op mijn bureau aantrof. Aarke is een Zweedse variant op de sodamaker. Anders dan de andere machines is hij geheel van staal gemaakt! Dit is een sodamaker die niet misstaat op je aanrecht naast je KitchenAid standmixer of je Alessi waterkoker door zijn ranke en eenvoudige vormgeving.
Om uren te kunnen borrelen heeft Aarke een groot gaspatroon. Daarmee kan je rond de 60 liter water laten bruisen. Dit patroon schroef je eenvoudig in het staande gedeelte van de Aarke en dan is hij klaar voor gebruik. Het patroon is heel simpel te vervangen door het eruit te draaien. In de bijgeleverde fles past iets meer dan 800 milliliter water, tot aan het streepje. Als je de fles gevuld hebt schroef je hem onder de Aarke en kan je door de hendel naar beneden te duwen je water laten bruisen. Natuurlijk kan het zijn dat je juist meer of minder bubbels wilt, en daarom kan je er voor kiezen om 1, 2 of 3 keer de hendel over te halen.
Nu is bubbelend water natuurlijk niet het meest bruisende drankje dat je kunt drinken en zeker als je wat meer smaakt wilt valt er dankzij de Aarke enorm veel te verzinnen. Een van de leukste toepassingen is om limonades te maken met behulp van je net gemaakte bruiswater! Grasduinend naar inspiratie in mijn boekenkast kwam ik langs Limonade, Fris & Snacks van Tove Nilsson, ook al uit Zweden! Een van de leukste en originele ideeën die zij oppert zijn kruideninfusies. Door 1 deel van de infusie en 4 delen ijskoud bruisend water te mengen krijg je een heerlijk zomers drankje!
Citrus & Gember
Een infusie van sinaasappel, grapefruit, citroen, Curaçaoschil en gember. Schil de citrusvruchten heel dun en zorg dat je geen wit meesnijdt, anders wordt het bitter. Maar houd je juist van bitter, dan hoef je daar niet op te letten.
- 400 ml water
- schil van 2 sinaasappels
- schil van 2 witte grapefruits
- schil van 1 citroen
- 1 el curaçaoschil (online)
- 60 gram verse gember, fijngehakt
Doe alle schillen en de gember in een hittebestendige kom. Breng het water aan de kook, haal van het vuur en laat een minuutje staan. Giet het in de kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur zeef de schillen en gember eruit. Bewaar je infusie vervolgens in een flesje in de koelkast.
Zet alvast de Aarkefles met kraanwater in de koelkast, zodat je bruiswater zo koud mogelijk is. Als het weer erom schreeuwt maak je gelijk bruisend water dat al koud is. Gooi je tuin- of balkondeur open, pak een groot limonadeglas met ijs, giet er 1 deel van je zelfgemaakte infusie in en 4 delen van je zelfgemaakte bruiswater, en geniet van je zelfgemaakte geluksmoment!
2 Comments
[…] stort je vol overgave de keuken in. Verras je geliefde met een glas bubbels: prosecco, champagne of bruisend water met een huisgemaakte siroop, bubbels geven steevast een feestelijk tintje aan je drankje. Bereid een heerlijke maaltijd die je […]
[…] combinaties die aanvullen, versterken of juist uitbalanceren. Door bijvoorbeeld zelfgemaakt bruiswater toe te voegen kan je het drankje nog een heel andere beleving geven. We leren zelfs dat […]