• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Chinese takeaway – niet meer in de rij op zondagavond
2 augustus 2019

Kwoklyn Wan – ‘Chinese takeaway’, uitgeverij Good Cook.

Je zult het wel herkennen. Het beeld van de binnenkant van het lokale Chin.Ind.Spec.Rest. op zondagavond, rond halfzeven. Een groep mannen zit aan de toog, met een fluitje Amstelbier, te wachten tot hun bestelling klaar is. Elke paar seconden gaat er wel ergens een blik angstig naar de klok. Angstig dat de Studio Sport Eredivisie-verslaggeving al begonnen is voordat ze met het eten thuiskomen. Goed nieuws voor die mannen (en hun gezin!), want Uitgeverij Good Cook heeft de oplossing: Chinese Takeaway!

Kwoklyn Wan is de zoon van de uitbaters van een Chinees restaurant in Leicester, Engeland. Hij heeft jarenlang als kok in een Chinees restaurant gewerkt, is vechtsportinstructeur en televisiepresentator geweest. En nu heeft hij een kookboek geschreven. Chinese Takeaway – meer dan 70 favoriete Chinese gerechten. Het boek heeft een logische indeling, met Voorgerechten & soepen, Kip & eend, Zeevruchten, Rund & varken, Groenen, Rijst & noedels en Broodjes & zoetigheden als hoofdstukken.

Door middel van icoontjes zie je in één oogopslag hoe lang een gerecht duurt om voor te bereiden, om te koken, en hoeveel monden je ermee kunt voeden. Behalve recepten ook erg handig: Wan heeft een overzicht gemaakt van alle keukengerei en basisingrediënten die je nodig hebt. Tot zelfs advies over hoe je een pan moet inbranden. Er is in alle toegevoegde informatie eigenlijk maar een deel overbodig: de Chinese gebruiken, want nu je dit boek op de plank hebt staan, bestaat de kans dat je nooit meer buitenshuis eet.

Zeker weten dat het je bevalt? Nou vooruit, dan geef ik je een recept uit het boek:

Chinese takeaway - tofurecept

Krokant gebakken tofu in een pittige, zure saus

Krokant gebakken tofu in een pittige, zure saus

Ingrediënten

  • 1 el sesamzaad
  • 2 el arachideolie
  • 225 g stevige tofu, in blokjes van 2 cm
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 1 tl sesamolie

Voor de saus

  • 2 el Chinese rijstwijn
  • 1,5 el donkere sojasaus
  • 2 el rijstazijn
  • 160 ml groentebouillon
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl chilibonensaus (doubanjiang, o.a. toko)
  • 0,5 tl witte peper
  • 2 tl suiker

Bereiding

Maak de wok met keukenpapier goed droog voordat je begint. Verhit de wok op laag tot middelhoog vuur, voeg de sesamzaadjes toe en rooster ze 2 tot 3 minuten, tot de zaadjes goudbruin zijn. Schep ze op een bord en laat afkoelen.

Verhit de arachideolie in de wok op middelhoog vuur en bak hierin de tofu in 2 tot 3 minuten aan alle kanten goudbruin. De tofu moet vanbuiten korkant maar vanbinnen nog zacht zijn. Laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.

Voeg alle ingrediënten voor de saus toe aan de wok op middelhoog vuur. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken. Roer de tofu door de saus en wacht tot deze warm is.

Schep het gerecht in een serveerschaal, strooi de lente-ui en de geroosterde sesamzaadjes erover en besprenkel met de sesamolie. Serveer heet.

Takeaway

Als deze tofu je niet over de streep gehaald heeft weet ik ook niet meer wat het dan wel doet. Zo kan je toch elke week wel zelf Chinees eten maken?

chineeschinees restaurantchinese takeawaygood cookkookboekkookwinkelKookwinkel OldenhofKwoklyn Wanuitgeverij
Share

Boeken  / Recepten

kookwinkel

You might also like

Snelkookpan – hoe werkt het en waarom wil je er ook een
16 februari 2021
Laat de koffie maar pruttelen
2 februari 2021
Indirect barbecueën – je barbecue als tweede oven
18 januari 2021

1 Comment


Vier Chinees nieuwjaar mee in de keuken - Kookwinkelblog
31 January 2020 at 08:01
Reply

[…] dimsum, rijst of groenten. In het boek ‘Chinese takeaway’, waaraan wij eerder een uitgebreide blogpost hebben gewijd, licht Kwoklyn Wan deze technieken uitgebreid toe. Bovendien ontdek je hierin […]



Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy