• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Comfort Food: Kruidige runderstoofpot
12 januari 2022

Door te kijken naar deze foto konden wij dit gerecht al bijna ruiken! Wat ziet dit er fantastisch lekker uit. Dit recept komt uit het kookboek ‘Bersama‘ van Francis Kuijk (uitgeverij Good Cook).

Dit boek staat bomvol Indische gerechten om te delen. In het voorwoord van haar boek legt Francis uit dat de basis van haar recepten ligt bij wat ze geleerd heeft van haar moeder en daar geeft zij nu haar eigen draai aan. Francis geeft daarbij haar persoonlijke tips and tricks die zij heeft ontdekt door haar jarenlange ervaring in de keuken.

Misschien dat je bij sommige ingrediënten even opzoek moet naar wat het precies is, maar dat is zeker de moeite waard!

” Delen en samen eten is waar het in de Indische keuken om draait. Door Bersama mag ik bijdragen aan het in stand houden van onze Indische cultuur.” – Francis Kuijk

Gerecht: BUMBU RUJAK DAGING SAPI

6 tot 8 personen | voorbereidingstijd 20 minuten | bereidingstijd 2 uur

Wat heb je nodig:

  • 2 uien, grofgesneden
  • 2 sjalotjes, grofgesneden
  • 5 teentjes knoflook, grofgesneden
  • 2–3 rode chilipepers, grofgesneden
  • 1 tomaat, kleingesneden
  • 4 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd, fijngestampt
  • 10 g trassi
  • 3 rode rawits (optioneel)
  • zonnebloemolie
  • 2 stukken laoswortel van 1 cm, schoongeboend
  • 5 kaffirlimoenblaadjes
  • 2 Indonesische laurierbladeren
  • 2 stengels sereh, elk in 3 stukken gesneden, gekneusd
  • 800 g blokjes hacheevlees
  • 1 tl tamarindepasta
  • zout
  • 15 g gula djawa, fijngesneden
  • 200 ml kokosmelk
  1. Maak een boemboe van de ui, sjalot, knoflook, chilipeper, tomaat, kemirinoten, trassie en eventueel rawit.
  2. Schenk een laagje zonnebloemolie in een braadpan en fruit daarin de boemboe samen met de laos, kaffirlimoenblaadjes, laurier en sereh tot het mengsel begint te kleuren.
  3. Roerbak de blokjes vlees ongeveer 5 minuten mee.
  4. Schenk er 550 ml warm water bij, of zoveel dat het vlees net onder staat. Laat het vlees onder af en toe roeren 1 uur zachtjes sudderen.
  5. Roer na 1 uur de tamarindepasta, 1 theelepel zout en de gula djawa erdoorheen. Laat het stoofpotje nog ongeveer 45 minuten sudderen. Schenk als laatste de kokosmelk erbij en laat het nog 15 minuten sudderen. Controleer of de stoofpot op smaak is.

TIP van Francis | Als je van een dikkere saus houdt, kun je een van twee dingen doen. Laat het mengsel zonder deksel wat langer doorsudderen, of vervang de 200 ml kokosmelk door 100 ml kokosmelk en 50 gram fijngesnipperde santen. Dit laatste dikt de saus wat in en geeft tegelijkertijd een rijkere kokossmaak.

comfort foodgood cookIndischKookwinkel OldenhofOldenhofreceptstoofvlees
Share

Boeken  / Inspiratie  / Recepten

Maxime Pel

You might also like

Met gietijzer haal je ambacht in huis!
10 februari 2022
Een nieuwe pan met anti-aanbaklaag! En nu?
1 februari 2022
Trap Dry January feestelijk af met dit mocktail-recept
31 december 2021

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy