• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Dag van de Nacho – de ultieme nacho’s uit de oven
5 november 2019

Hoe kan je nu niet gek zijn op nacho’s? Wij zijn dat in elk geval wel. Omdat het op 6 november de Dag van de Nacho is, besloot ik op zoek te gaan naar het ultieme nachorecept. Natuurlijk is smaak hoogst persoonlijk, maar ik denk dat ik een aardig recept bij elkaar gebracht heb. Allereerst is het ontzettend belangrijk om te bepalen waar goede nacho’s aan moeten voldoen. Wat mij betreft is het absoluut noodzakelijk dat élke nacho-chip iets van een topping heeft. Er is niets dat zo tegenvalt als een kale nacho-chip tussen de kaas vandaan trekken. Dat maakt de stap klein naar de volgende keuze: de topping. Natuurlijk zijn er fantastische recepten te vinden die vegetarisch of veganistisch zijn, maar als ik moet kiezen voor ultieme nacho’s, dan zijn die dat simpelweg niet.

Keuzestress

Nacho’s zonder kaas, voor mij is dat als koffie zonder cafeïne: het kan wel, maar het is gewoon minder lekker. Je kunt natuurlijk voor allerlei soorten kaas kiezen, maar als je kaas met een relatief hoog vochtgehalte neemt, dan smelt dat extra lekker over de nacho’s heen. Monterey jack of comté zijn wat mij betreft de lekkerste varianten.

Een veelgebruikt ingrediënt in de Tex-Mexkeuken zijn ‘refried beans’. Dat is een verwarrende naam, gezien ze niet gebakken (fried) zijn, en al helemaal niet opnieuw gebakken. Feitelijk zijn het gepureerde, gegaarde bonen. Die zijn erg lekker in combinatie met nacho’s, en vooral samen met het gehakt dat ik voor deze ultieme variant gebruikte. Omdat refried beans moeilijk te verkrijgen zijn in Nederland kan je ze ook zelf maken, zoals ik in dit recept ook gedaan heb. Een voordeel is dat je dan nog meer van de smaak zelf in de hand hebt.

Dan is er nog de keuze voor het vlees. Voor mij zit er in de perfecte nacho in elk geval ook varkensvlees. Met alleen rundvlees krijg je simpelweg niet die fantastische smaak. Daarom ben ik hier ook uitgegaan van biologisch half-om-halfgehakt.

En waarom zou je überhaupt aan nacho’s beginnen als er niet een guacamole naast geserveerd wordt?

Ingrediënten:

Dag van de nachoVoor het gehakt

  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl piment
  • 0,5 tl zwarte peper
  • 1 tl gemalen chilipeper (of gedroogde rawit/chilivlokken)
  • 1 tl grof zout
  • 500 g half-om-halfgehakt

Voor het bonenmengsel

  • Blik kidneybonen van 400 gram (200-250 g uitlekgewicht)
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • De stelen van een bosje koriander

Voor de opmaak

  • 1 zak nachochips (naturel)
  • 175 gram geraspte kaas (goed smeltende kaassoorten: cheddar, monterey jack, comté)
  • 0,5-1 rode peper, fijngesnipperd
  • 1 kleine rode ui, in heel dunne halve ringen

Algemeen

  • Zout en peper
  • Olie om in te bakken

Voor de guacamole

  • 1 eetrijpe avocado
  • 0,5-1 rode peper, ontdaan van zaadlijsten, grof gehakt
  • 1-2 cherrytomaten, grof gehakt, ontdaan van harde delen
  • 1-2 tenen knoflook, gepeld
  • Het blad van een bosje koriander
  • 0,5 rode ui, grof gehakt
  • 1 limoen

Keukengerei

  • Magimix foodprocessor
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Sauteerpan 24 cm
  • Koekenpan 18 cm
  • Vijzel
  • Vergiet
  • Mengkommen
  • Ovenschaal 25,5 x 17 cm

 

Voorbereiding:

  • Verwarm een koekenpan zonder vet en bak daarin het komijnzaad en de piment tot ze beginnen te geuren. Bak ook de gedroogde peper mee als je rawitpepers of chilivlokken gebruikt.
  • Doe de specerijen in een vijzel, voeg het zout toe en maal het geheel fijn.
  • Kneed in een kleine beslagkom de specerijen door het gehakt heen en voeg ook de zwarte peper toe.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte.
  • Giet de kidneybonen af en bewaar het vocht. Doe de bonen in een foodprocessor en maal ze samen met de twee tenen knoflook, de korianderstelen, wat zout en peper fijn tot een puree. Voeg naar wens wat van het vocht toe.
  • Zet een sauteerpan op middelhoog vuur en voeg als de pan warm is wat olie toe. Bak daarin het gehakt rul en goed bruin. Gebruik een pan die groot genoeg is en een goede kwaliteit gehakt, dan wordt het gehakt mooier bruin en lekkerder.
  • Voeg, wanneer het gehakt bruin is de bonenpuree aan de pan toe. Bak uit tot het mengsel een dikke pasta vormt.

In de schaal opmaken:

  • Leg een laag nachochips in de ovenschaal. Doe met een lepel op elk van de chips een schep van het gehakt-bonenmengsel. Strooi daar een laagje kaas over, met daarop rode-uiringen en de gesnipperde rode peper. Herhaal dat tot de ingrediënten op zijn, waarbij je zorgt dat je eindigt met kaas.
  • Zet de ovenschaal voor 15-20 minuten in de oven, of tot de kaas bovenop goudbruin is.
  • Doe in de tussentijd de rode peper, tomaten, knoflook, het korianderblad, en de rode ui in de kom van een foodprocessor. Meng tot je een glad mengsel hebt.
  • Voeg het vruchtvlees van de avocado toe en pulseer tot je een relatief dik mengsel hebt. Roer daar het sap van een halve limoen doorheen. Breng op smaak met peper en zout, en eventueel nog wat limoensap.
  • Serveer de nacho’s warm uit de oven en gebruik de guacamole als dipsaus.

Dag van de Nacho

De afgelopen jaren is er een enorme wildgroei aan ‘dagen van…’ geweest. Veel van die dagen kunnen mij gestolen worden, maar als ze voedselgerelateerd zijn ben ik bereid dat door de vingers te zien. De Dag van de Nacho behoort zeker tot die uitzonderingen, want wie kan nacho’s nu versmaden? Dit recept is wat ons betreft zeker een kanshebber om echt de ultieme versie te zijn. Wat mag er in jouw ultieme nacho’s niet ontbreken?

dag van de nachoguacamolekookwinkelKookwinkel Oldenhofnacho'snachochipsreceptultieme nacho's
Share

Inspiratie  / Recepten

Maarten Van 't Klooster

You might also like

Luxe cadeaus – de mooiste producten van de beste kookwinkel
10 december 2019
Cadeaus voor jarenlang plezier
26 november 2019
Chocolade-hazelnoottaart met koffie – een gouden combinatie
18 november 2019

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy