Dit jaar is DIY de foodtrend op het gebied van koken en bakken. Bij deze Do It Yourself trend kan je denken aan zelfgebakken brood, gefermenteerde voeding, zelfgemaakte jam en conserveren en het planten van je eigen keukenkruiden. Afgelopen periode waren we voor onze genietmomenten meer op ons zelf aangewezen dan ooit. Toch hebben we bewezen dat wij erg vindingrijk zijn om deze momenten te creëren. Tijd om deze foodtrend naar een hoger niveau te tillen!
Wie houdt er niet naar een tafel vol borrelhapjes met een lekker verfrissend drankje? Tover je eigen achtertuin of balkon om tot jouw privé terras met zelfgemaakte, goed uitziende borrelbites en smaakvolle hapjes. Beleg jouw borrelplank met verschillende soorten worst en gesneden vlees, kazen, een heerlijk stukje vijgenbrood, noten en gedroogd fruit. Een feestje om naar te kijken en om van te eten. Combineer jouw zelfgemaakte borrelhapjes met een koud biertje of een volle Chardonnay en het genieten kan beginnen.
Iets dat je misschien niet snel thuis op tafel zet, is een Fruit de Mer. Maar dit is wel heel erg lekker. Dit kan je zo uitgebreid maken als dat je zelf wilt en je kan ook zelf kiezen welk soorten vis je wilt gebruiken. Kook bijvoorbeeld kokkels, mosselen en langoustines in zelf bereide bouillon. Kreeft en krabbepoten mogen eigenlijk niet ontbreken, en vergeet de oesters natuurlijk niet. Het samenstellen en maken van een Fruit de Mer lijkt misschien lastig, maar met de juiste gereedschappen is deze heerlijkheid zo klaar.
Als straks de temperatuur weer oploopt en de zon doorzet gaan we allemaal weer onze barbecue aansteken. Op de barbecue kan je vis, vlees en groenten perfect combineren en zo grill je een complete maaltijd bij elkaar. Denk aan een gegrilde krokante kip, rooster daarbij een hele bloemkool op je barbecuerooster en pof een paar zoete aardappelen om het gerecht af te maken. Maar je kan ook denken aan het roosteren van oesters met een heerlijke garnituur voor bij je Fruit de Mer of mix verschillende groenten en combineer daarbij een mooi stuk vlees en laat dit samen garen in jouw barbecue. Ideeën en inspiratie genoeg om te bakken, te grillen en te braden, hopelijk kunnen we snel het vuur aansteken!
Wat ook echt bij de DIY foodtrend hoort is fermenteren. Ik moest eerlijk gezegd opzoeken wat dit proces precies inhoudt. En voor de zekerheid zal ik het ook hier even toelichten. In het proces van fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk van het product verandert. Het Voedingscentrum noemt een aantal voorbeelden van gefermenteerde producten zoals yoghurt, bier en zuurdesembrood. Met andere woorden is fermenteren het gecontroleerd laten rotten van producten zoals, groente, fruit, vlees, vis en zuivel zodat het product langer houdbaar blijft. Maar daarnaast is fermentatie ook een prachtige manier om smaken te veranderen. Een makkelijke manier om het fermenteren eens uit te proberen is om 15 gram zout aan een kilo witte kool toe te voegen. Sluit deze combinatie luchtdicht af. En de melkzuurbacteriën zetten vervolgens de koolhydraten om in melkzuur, hierdoor wordt de kool zuurder en zuurder en na een week (bij kamertemperatuur) heb je zuurkool. Een leuk proces om mee te experimenteren, toch?
En om jouw eigen bereiden gerechten mee af te maken, kweek je ook je eigen keukenkruiden. Hier hoef je niet per se een moestuin voor te hebben. Dit kan ook gewoon op je vensterbank. Zo kweek jij gewoon in jouw eigen keuken heerlijke rozemarijn, salie en tijm. Houd er alleen rekening mee dat deze kruiden gewoonlijke groeien in warme en droge grond. Zet deze kruiden daarom op een zonnige plek. De kruiden peterselie, kervel en bieslook zijn wat dat betreft wat minder veeleisend, deze groeien ook goed in een wat donkerdere omgeving. Naast dat deze plantjes er erg gezellig uit zien in de keuken, ruiken ze vaak ook heerlijk.
Genoeg ideeën om in de keuken aan de slag te gaan. Hoe til jij deze foodtrend van 2021 naar een hoger niveau?
Leave a reply