Een heel blog over kookpannen, wat moet ik daar dan in schrijven!? Dat was mijn eerste gedachte toen me werd gevraagd dit blog te schrijven. Maar over zoiets simpels als een kookpan is nog best wat te vertellen. Als ik een beetje graaf in de vragen die men mij als pannenspecialist stelt en wat voor adviezen ik geef kan ik best nog wel wat tips en trucs geven die je waarschijnlijk niet weet.
Kookpan of soeppan?
Zo maken wij in de winkel onderscheid tussen kookpannen en soeppannen. Wanneer ik iets een soeppan noem en wanneer het nog steeds een kookpan is, dat gaat op gevoel. Op een gegeven moment moest daar een duidelijke definitie aan gehangen worden. De vuistregel is nu dat een soeppan minstens even hoog is als de diameter. Waarom soeppannen in verhouding zo smal en hoog zijn? Dat scheelt ruimte op het fornuis én een smalle hoge pan klotst minder bij het verplaatsen dan een lage brede pan met dezelfde inhoud.
Kookpitten en kookpannen
De meest gemaakte fout is een slechte combinatie van pan en kookpit, vooral op gasfornuizen. Zet de pan op een passende kookpit en houdt de vlam ruim binnen de panbodem. Men denkt dat als die vlam lekker groot is dat het koken sneller gaat, maar dat valt tegen. Die gasvlam spuugt zijn warmte dan al snel om de pan heen waardoor je veel warmte verliest. Deze stijgt dan langs de pan omhoog en verwarmt vooral de grepen en de afzuigkap. Mensen met een keramische- of inductiekookplaat slaan nogal eens door de andere kant op. Met het uitzoeken van hun pannen.
Het enige dat lijkt te tellen is dat cirkeltje op de kookplaat. Of de afmeting van de pan überhaupt past bij de kookwens lijkt soms van ondergeschikt belang. De bodem van de pan moet ongeveer even groot zijn als de kookzone waar je deze opgebruikt, maar dat valt of staat niet bij een centimeter.
Passende pit
Wanneer je die pan met aardappels aan de kook hebt op een passende pit: zet dan het vuur lager zodat het water nét aan aan de kook blijft. Of dat water nu heel hard borrelt of zachtjes: het is 100°C in die pan. Op een kleinere vlam, of lagere stand, worden de aardappels even snel gaar en het scheelt energieverbruik. Moderne inductiekookplaten kunnen dit soms zelf regelen, zoek in de handleiding naar de aankookautomaat. En als je toch haast hebt met koken, gebruik dan een snelkookpan.
Gebruik de juiste materialen
Een kookpan waar geen kunststof handgrepen aan zit kan gewoon in de oven. Bijvoorbeeld om het eten warm te houden, maar ook als je zonder braadpan zit voor het bereiden van stoofgerechten. Ik braad een kleine beenham of rollade altijd in een van mijn kookpannen. Eerst op het fornuis rondom laten bruinen, dan afblussen en met deksel en al in de oven tot de gewenste gaarheid.
Kookpannen van roestvrij staal voelen zich prima thuis in de afwasmachine. Maar je rvs koekenpan of wok was je beter af met de hand. Deze zijn vaak toch al veel te groot en onhandig in de vaatwasser, maar ze gaan er ook minder fijn van bakken (lees: meer aanbakken). De agressieve schoonmaakmiddelen in de afwasmachine maken je bakpannen té schoon.
Inductiegeschikt of niet?
Als er op een pan ‘inductie’ staat, dan betekent dit dat deze pan op inductie te gebruiken is, maar het betekent dat de pan het ook gewoon doet op alle andere warmtebronnen. Inductiekookplaten zijn gewoon het meest kieskeurig als het gaat om de pannen waarmee ze samen werken. De meeste kookpannen, bij ons in de winkel zijn eigenlijk alleen de koperen pannen uitgezonderd, geschikt voor inductie. Let er wel op dat niet alle pannen geschikt zijn om na gebruik op andere warmtebronnen nog op inductie te kunnen. Terwijl sommige merken (o.a. Demeyere en Fissler) juist garantie geven op blijvende inductiegeschiktheid. Handig als je weleens een pannetje soep meeneemt naar je tante met een inductiekookplaat, terwijl je zelf op gas kookt.
Welkom in de winkel
Om in te gaan op alle verschillen en voors en tegens van alle individuele pannenseries gaat een beetje ver voor een blog. Dan zou ik zo ál mijn lezers kwijt zijn. Maar als je nog meer vragen hebt, schroom dan niet om mij of en van de ander pannenspecialisten om hulp te vragen. We kunnen je gidsen door Oldenhofs pannenoerwoud en leiden naar de kookpan die het beste bij je past.
2 Comments
[…] ook het uitgebreide blog over de kookpan geschreven door […]
[…] ook het uitgebreide blog over de kookpan geschreven door […]