De gemakkelijkste manier om kwetsbare producten te bakken is om een goede koekenpan met anti-aanbaklaag te hebben. Vaak is de keuze voor een dergelijke pan niet al te gemakkelijk. De goedkopere pannen slijten vaak snel en of kunnen niet goed op een inductieplaat. De duurdere pannen zijn, zoals de naam het al zegt, vaak erg kostbaar. De pannen van DOK, in de serie Forged, bieden een mooie tussenweg. Deze erg betaalbare pannen kunnen zich kwalitatief meten met duurdere bakpannen.
Constructie
Deze pannen zijn gemaakt van gegoten aluminium met een anti-aanbaklaag en een stalen greep. De reden waarom deze koekenpannen en sauteerpannen juist van aluminium zijn is de warmtegeleiding. Aluminium is het best geleidende onedele metaal. Ook het geringe gewicht van aluminium maakt het aantrekkelijk om er pannen van te maken. De DOK Forged pannen zijn gegoten, waardoor de kans op vervorming door hoge temperaturen erg klein wordt. Onder de pan zit een ijzerhoudende bodem gemonteerd, die gevoelig is voor magnetisme. Die bodem geeft extra stevigheid aan de pannen, maar zorgt er ook voor dat je de DOK Forged pannen ook op een inductieplaat kunt gebruiken.
De handgreep of steel van de DOK Forged pannen zit door en door aan de pan vastgeklonken. De greep is van roestvrij staal. Roestvrij staal is van zichzelf een vrij slechte warmtegeleider en wordt dus niet snel warm. Bij de koekenpannen zit de steel met een gevorkt deel aan de pan vast waardoor ook de stralingswarmte zoveel mogelijk beperkt wordt. Hierdoor wordt de greep dus niet of nauwelijks warm en hoef je er dus ook niet de hele tijd ook je pannenlappen bij te gebruiken.
Anti-aanbaklaag
In het verleden kwam het nog wel voor dat pannen met een anti-aanbaklaag PFOA’s bevatten. Deze stof kon door hoge verhitting dampen vrijgeven die ongezond waren. Het is sinds 2015 niet meer toegestaan dat deze stoffen in consumentengoederen zitten, en dus bevatten de DOK Forged pannen deze stof ook niet. Om de integriteit van anti-aanbaklaag te behouden is het aan te raden alsnog de pan niet erg warm te laten worden zonder dat er iets in zit. Als er vet of water in de pan zit dan zorgen die ervoor dat de pan niet te heet wordt. Iets boven de 200 graden begint olie te roken, waarna je snel genoeg de warmtebron lager zult zetten. Kortom: wanneer je de pan niet leeg op de warmtebron laat staan gaat het niet snel mis.
DOK Forged
Los van al deze technische verhandelingen is natuurlijk het belangrijkste dat de DOK Forged pannen vooral erg fijn in het gebruik zijn. De pannen worden snel heet en hebben een goede warmteverdeling. De stalen bodem geeft nog wat extra spreiding van de warmte van je pit en het aluminium wordt razendsnel warm. Verwarm even voor op een matige warmtebron en voeg, zodra de pan warm is, het braadvet toe. Doordat de pan dan al warm is, is het vet vrijwel direct op gebruikstemperatuur.
Door de goede anti-aanbaklaag blijft je product niet aan de pan zitten en kan je het naar hartenlust keren. Als je klaar bent met bakken verwijder dan eerst het vet met een stuk keukenpapier. Was je DOK pan daarna met afwasmiddel en warm water. De pannen kunnen in de vaatwasser, maar houd er wel rekening mee dat de anti-aanbaklaag dan sneller slijt. Wij adviseren daarom je pannen gewoon met de hand af te wassen waardoor je het langst plezier zult hebben van je pannen. We horen natuurlijk graag van je wat jij voor lekkers in jouw DOK Forged pannen hebt gemaakt!
Leave a reply