Een machine die kan mengen, kneden, kloppen, hakken, blenden, raspen, snijden én verwarmen. Maar Bas wilde gewoon donuts bakken. Het donutdeeg maakt hij volledig in het nieuwste apparaat van Magimix: de Cook Expert.
Het viel niks mee om het flinke apparaat naar mijn appartement op één hoog te krijgen. Maar toen hij eindelijk op m’n aanrecht stond, wilde ik hem daar ook niet meer weghebben. Wát een machine! Onvermurwbaar en glimmend. Je moet er wel een plekje voor zien in te ruimen op je aanrecht, want je gaat de Cook Expert niet steeds van z’n plek halen.
En laat ik maar gewoon zeggen zoals het is: de Cook Expert is de goedkoopste niet.
Van alle markten thuis
Net als veel andere keukenmachines is het een hulp in de keuken. Het maakt het koken allemaal net even makkelijker. Een gewone keukenmachine helpt je immers ook met het fijnhakken van nootjes. En je weet zelf ook wel dat je dat gewoon met een mes kunt hakken. De Cook Expert helpt nog meer in de keuken doordat het een gul uitgebreid pakket is dat je in huis haalt. Met kneedhaak/mes, eiwitklopper, mini-kom met mini-mes voor mini-werk, 4 schijven voor snijden en raspen en dus twee kommen: een rvs-kom en een transparante. En dan krijg je er van Magimix ook nog een digitale weegschaal bij.
Wat kun je er dan mee? Naast donutdeeg maken (daarover later meer) is het dus vrij eenvoudig om een gepureerde, romige soep te maken. Om (net als bij een slowcooker) een stoofschotel lang te laten pruttelen. Om groente te stomen of sabayon te kloppen. De blender is goed voor snelle sorbets, groene smoothies, lekkere smoothies en gestampt ijs.
Maar daar had ik geen trek in, want ik vond in Donna Hay Magazine een aantal wow-donuts. Brûlee donuts met custardvulling én earlgrey donuts met bruine boter-frosting. Met kleine aanpassingen (mevrouw Hay gebruikt wel errug veel suiker) smaakten ze waanzinnig. Maar nog belangrijker: ik maakte ze heel easy in de Magimix Cook Expert.
Cook expert aan het werk
Hoe? Briochedeeg is één van de lastigere deegsoorten om te mengen en kneden. Het wordt vaker dan lief is een gigantische knoeiboel met meer ei en boter in je kleren dan in het deeg. Ik hield mij voor het donuts niet aan het recept maar deed alle ingrediënten in 1 keer in de rvs-kom en selecteerde de Expert-modus. Op 35ºC , zodat de gist in het deeg ook blij wordt. Na het deeg 8 min. te mixen (en ondertussen hoef je er geen aandacht aan te geven) schakelde ik het mixen uit. Vervolgens liet ik het deeg 1½ uur rijzen op 35ºC. Dat gaat verbluffend!
Het enige wat ik na de rijstijd nog hoefde te doen was het luchtige deeg te storten op m’n bebloemde tafelblad en er donuts uit te steken. Het was zó easy, dat ik dezelfde avond nog een tweede portie deeg door de Expert liet kneden en rijzen. De donuts kon ik vervolgens gewoon in de oven bakken, niet in de frituurpan. Dat geeft inderdaad een andere structuur dan gewone, gefrituurde donuts, maar wel een heel lekkere.
De Magimix Cook Expert is héél handig voor het maken van deeg, omdat het zo simpel is als alles bij elkaar in de kom doen en de machine te laten werken. Dankzij het gewicht blijft hij goed op z’n plek en dankzij het verwarmingselement doet de gist snel zijn werk. Het is zeker een machine waar veel bakkers en luie foodies heel gelukkig van kunnen worden.
Leuke tip van Donna Hay (wat je hier op de foto ziet): roer veel suiker los met een beetje water tot het een dikke pasta is die lijkt op vochtig zand. Smeer dat over de donuts en brand ze met de brûleebrander voor een knapperige karamellaag.
Leave a reply