• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Een Big Green Egg gebruiken? Een eitje!
14 juni 2017

Als barbecue liefhebber kan de Big Green Egg je bijna niet ontgaan zijn in de laatste jaren. Iedereen die iets wil met buitenkoken kan haast niet om de Big Green Egg heen. Deze keramische toestellen zijn het neusje van de zalm als het gaat om roken, grillen, bakken en braden. Het ontwerp is gebaseerd op de Japanse kamado, een keramische oven waarin op betrekkelijk lage temperatuur en gedurende lange tijd voedsel gegaard werd. Toen de importeur van kamado’s in de Verenigde Staten besloot om zelf een kamado te ontwikkelen ontstond de Big Green Egg. Deze Amerikaanse variant is gemaakt van hightech materiaal en zo ontwikkeld dat hij zo veelzijdig mogelijk is. Ik zal je proberen een inleiding te geven in het gebruik van de Big Green Egg, zodat je zonder frustraties aan de gang kunt!

Big Green Egg met zijtafels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaar voor de start!

Om goed van start te gaan met grillen, roken of braden moet je natuurlijk eerst je Big Green Egg aansteken. Gelukkig is een kamado een stuk sneller op temperatuur dan een reguliere barbecue. Het is verstandig om in elk geval een goede kwaliteit houtskool te gebruiken. Het belangrijkste is om daarbij op te letten dat je voor grote stukken kool kiest. Daar kan de luchtstroom goed omheen bewegen. Goed, laten we beginnen. Vul de Big Green Egg tot de onderste ring met houtskool. Zorg er wel voor dat het ventilatierooster onderin helemaal open staat. Hierdoor wordt de zuurstof aangezogen die nodig is om de kolen heet te laten branden. Om ervoor te zorgen dat je kolen gemakkelijk vlam vatten neem je drie aanmaakblokjes. Verdeel die gelijkmatig door de kolen. De Big Green Egg charcoal starters zijn van geheel natuurlijk materiaal gemaakt. Daardoor komen er geen vervelende geuren of smaken vanaf. Wanneer je de blokjes hebt aangestoken kan je het deksel van de Big Green Egg het best open laten staan, zodat het vuur veel zuurstof heeft. Na een tijdje, meestal iets minder dan een kwartier, zijn de starters opgebrand en gloeien de kolen.

Houtskool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hete kolen

Vanaf dit moment kan je aan de gang om de temperatuur te regelen. Sluit het deksel en zet de margrietschijf – dat is de gietijzeren dop met het draaibare roostertje – op het ei. Als vuistregel kan je hanteren dat hoe meer lucht er door je Big Green Egg kan stromen, hoe heter de kolen worden. Om eten warm te roken probeer dan niet te ver boven de 90 graden Celsius te komen. Reken voor indirect koken rond de 120 graden en voor grillen rond de 220 graden. Door te spelen met de verhouding tussen de opening van de magrietschijf en de luchtinlaat leer je razendsnel de temperatuur heel nauwkeurig te bepalen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je het hitteschild of de combinatie van hitteschild en pizzasteen wilt gebruiken, dat je die al op je Big Green Egg legt vóórdat je de temperatuur gaat verhogen. Omdat deze onderdelen keramisch zijn is het belangrijk dat ze goed geleidelijk voorverwarmen, want een plotseling temperatuurverschil kan ze doen scheuren. Daar komt ook nog bij, dat je pizza minder snel aan je steen kleeft als de pizzasteen minimaal 10 minuten op baktemperatuur is voorverwarmd.

Big Green Egg op een dakterras

Half moon grid

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgebakken

Als je net je gegrilde fruit of kamado-gebakken appeltaart achter de kiezen hebt wordt het hoog tijd om je Big Geen Egg te doven. Zorg dat je de margrietschijf vervangt voor de keramische dop en zet de onderste schuif helemaal dicht. Hierdoor stopt de toevoer van zuurstof en kunnen de kolen niet langer branden. Wanneer alle zuurstof is opgebrand zullen de kolen uitdoven en na een klein halfuurtje is het veilig om het deksel te openen om het grillrooster eruit te halen om te reinigen. Het kan bijna niet gemakkelijker! De keramische ringen aan de binnenkant hoeven niet te worden schoongemaakt, en de restanten van de kolen kan je gewoon voor de volgende keer laten liggen.

Je inspiratie voor gerechten die je op je Big Geen Egg kunt maken kan natuurlijk op zijn. Dan is er gelukkig een snel groeiend aantal barbecueboeken! Barbecueheld Jord Althuizen, maar ook kamado-kampioenen Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas hebben zich verdiept in kamado’s. Zij zijn als geen ander gewend aan het veelzijdige gebruik ervan.

Als je nu meer wilt weten over de Big Green Egg, kom dan eens lang bij één van onze kookwinkels.

aanstekenafkoelenBig Green EggKamadomargrietschijf
Share

Home  / Producten

kookwinkel

You might also like

Meteen aan de slag met je nieuwe kamado barbecue!
23 juni 2022
Kamado Joe
13 juni 2019
Winterbarbecue – sudderen in de sneeuw
26 november 2018

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy