Feestdagen staan voor veel mensen in het teken van langdurig tafelen, luxe ingrediënten en genieten. In ieder geval kiezen we tijdens de feestdagen vaak voor uitgebreidere bereidingen, die je het rest van het jaar niet zo snel doet. Sous-vide koken of grote stukken gegrild vlees. Geef eens een speelse draai aan het ‘serieuze’ diner en bereid de smakelijke maaltijd samen aan tafel. Bijvoorbeeld met een fondueset, gourmetstel of bijzondere raclette.
Samen koken aan tafel
Aan tafel koken kent vele voordelen, vooral tijdens de feestdagen. Het scheelt aanzienlijk in de voorbereiding, iedereen kan kiezen uit zijn eigen gerechtjes en bereidingen en iedereen heeft meer aandacht voor elkaar. Bovendien is aan tafel koken zeer geschikt voor grote groepen en jonger gezelschap. Ook wanneer er plots extra of juist minder mensen voor de deur staan is het menu eenvoudig aan te passen. Combineer ook eens meerdere apparaten met elkaar, voor nog meer kookoppervlakte en mogelijkheden.

Voeg eenvoudig gesmolten kaas toe aan gerechten.
Voor de afwisseling is het ook leuk om verschillende bereidingen aan tafel te combineren. Bijvoorbeeld gourmetten en kaasfondue. Met een compact Boska raclettestel voeg je gemakkelijk een unieke smaak toe aan elk gerecht. Zo zijn er nog meer keuzes mogelijk! Of maak fondue een onderdeel van een gang. Een kleine chocoladefondue als aanvulling op het dessert of een Chinese fondue bij een uitgebreid rijstgerecht. Wie weet ontdekken jullie wel nieuwe smaken of combinaties! Wederom is dit ideaal voor de nieuwsgierige jongere tafelgasten: op deze manier leren ze op een ontspannen, en speelse manier wennen aan nieuwe smaken. Ook wanneer je gasten hebt die een speciaal dieet volgen, pas je de ingrediënten makkelijk aan.
Tip: zet na het eten een heerlijke koffie of espresso. De vrijgekomen aroma’s neutraliseren de lucht en zo verminder je eenvoudig geurtjes in de eet- of woonkamer.
Klein apparaat, grote keuze!
3-, 4-, en zelfs 5-in-1! Geen wonder dat de mogelijkheden soms te veel worden. Met de keuze uit o.a. gourmet, planchagrill, steengrill, teppanyaki, fondue en raclette is het niet makkelijk om te bepalen wat bij je past. Dit is volledig afhankelijk van je ruimte, wensen, aantal personen en bijvoorbeeld het type brandstof. Ga je voor traditioneel en klassiek? Kijk dan een voor de aardewerken Küchenprofi St. Gallen fondueset met brander. Ga je voor modern en multifunctioneel? Dan is het 8-persoons Küchenprofi Raclette Grande gourmetstel een perfecte en voordelige keuze. Klein behuisd of een minder groot gezelschap: dan doet een contact grill ook perfect dienst als warmte-element aan tafel. Ga voor een exemplaar dat volledig open te klappen is, zoals de Espressions Smart Grill. Bijkomend voordeel: de rest van het jaar is deze tevens perfect te gebruiken in de keuken als contactgrill.

Een multifunctionele grill bespaart ruimte aan tafel.
De meeste warmtebronnen branden allang niet meer op spiritus, brandgel of een waxinelichtje maar gewoon op netstroom. Dit is niet alleen veiliger, maar ook schoner en gemakkelijk tijdens het gebruik. De brandstof hoeft tussentijds niet te worden bijgevuld en de temperatuur is stabieler. Een ander voordeel van een elektrisch apparaat is dat de temperatuur traploos is in te stellen, soms zelfs per zone. Zo kan iedereen bepalen hoe hij zijn of haar gerecht het liefst bereidt heeft, en deze langzamer garen of warmhouden.
Ook de vorm van een apparaat kan doorslaggevend zijn. Rond, vierkant of rechthoekig? Dit is afhankelijk van de inrichting van je eetkamer en samenstelling van het gezelschap.
Onmisbare accessoires
Ongeacht de bereiding, gang of aantal personen is een aantal accessoires onmisbaar tijdens het koken aan tafel. Gebruik voor de fondue gemarkeerde Mauviel fonduevorken, zodat iedereen zijn eigen gerechtje in de gaten kan houden. Sommige fonduepannetjes werken volgens hetzelfde principe en zijn gemarkeerd met een gekleurd handgreepje. Naast al deze apparatuur mogen ook de sausjes natuurlijk niet ontbreken op tafel.

Maak zelf de heerlijkste sausjes met de gadget van Betty Bossi.
Met de Betty Bossi sausmaker bereid je zelf unieke sausjes met een eigen smaak. Serveer de saus in kleine bakjes bij ieder gerecht, verdeeld over de tafel. Zorg ook voor voldoende kleine bordjes en bestek, want met grote groepen heb je ook grote hoeveelheden tafelgoed nodig. Doorgaans duurt een diner wel langer: je eet kleinere gerechtjes en soms is het een beetje afwisselen wie er aan de beurt is. Maak voor de grotere (bij)gerechten daarom gebruik van een rechaud of warmhoudplaat, zo blijven die gerechten gedurende de hele maaltijd warm. Ook extra pannetjes, servetten, spatels, een mini-beslaglepel en vorkjes kunnen handig zijn.
Feestelijk ontbijt
Wie zegt dat je alleen tijdens het avondeten uitgebreid kan tafelen? Juist in de ochtend is het ook fijn om gezamenlijk rustig te ontbijten. Tijdens een luxe ontbijt of extra lange kerstbrunch. Verse wafels, aan tafel gebakken. Zelf gegrilde broodjes beleggen of mini-pizzaatjes bakken tijdens de lunch. Leuk voor tafelgenoten van alle leeftijden! Dek de tafel met heerlijke jammetjes, bijzonder fruit, een kan verse koffie en luxe sapjes. Met het FriFri wafelijzer bereid je de heerlijkste warme gerechten: de grill is uit te breiden met tal van verschillende grillplaten. Zo zijn die er voor bijvoorbeeld (gevulde) wafels, galettes of tosti’s. Met de Espressions Juicer pers je moeiteloos tal van citrusvruchten – met of zonder pulp – en zelfs granaatappels! Maak het luxe gevoel compleet met een keur aan geroosterde broodjes met luxe beleg, wentelteefjes, of zelfs een mini-chocoladefondue in een Le Creuset fondeuset.
Wat is jouw favoriete bereidingswijze aan tafel?
Leave a reply