Poké bowls zijn helemaal on trend en wij weten wel waarom: met een poké bowl voelt het meteen alsof je op Hawaï in een typisch strandtentje zit met een dak van palmbladeren en tussen de surfers. Bovendien zijn poké bowls gezond en kan je er eindeloos mee variëren.
Poké spreek je uit als ‘poh-kay’ en deze kleurrijke tropische salades zijn een eeuwenoud gerecht uit Hawaï. De bowls bestaan uit (sushi)rijst, stukjes verse rauwe vis bestrooid met Hawaïaans zeezout en krokant limu moui; lokaal geoogst zeewier. Eigenlijk een soort relaxte versie van sushi dus. Poké bowls veroveren de hele wereld en doordat ze zo veelzijdig zijn kan je ze makkelijk aanpassen met jouw favoriete verse ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld de tonijn vervangen met avocado. De bowls zijn niet alleen een smaakexplosie maar ook een lust voor het oog: met zo veel kleuren is de salade echt een tropisch feestje in een kom. Tip: serveer jouw poké bowls in mooie kommetjes van aardewerk van Broste Copenhagen, Serax, Kitchen Trend of Bitz!
Tegenwoordig openen steeds meer restaurants met als specialiteit poké bowls hun deuren, maar ook thuis kan je aan de slag om zelf de zomerse gerechten te maken. In het receptenboek Poké: Hawaïaanse salades van Celia Farrar en Guy Jackson kan je eindeloos veel inspiratie opdoen voor poké bowls met bijpassende marinades, toppings en snacks. Lekkere (sushi)rijst met je favoriete verse vis van de visboer en toppings zoals avocado, edamame boontjes, sesam zaadjes, sojasaus en komkommer. Het boek staat ook vol met handige tips om de perfecte vis te bereiden en de rijst te koken.
Een van onze favoriete poké bowls uit Poké: Hawaïaanse salades is de Hawaïaanse ahi poké:
Hawaïaanse ahi poké
Hoofdgerecht | 4 personen
Basis
240 g witte sushirijst
Poké
400 g geelvintonijn, in blokjes van 1 cm
2 el maui-ui of zoete witte ui
4 el lente-ui, alleen het groen, in fijne ringetjes
½ tl geroosterd wit sesamzaad
½ tl geroosterd zwart sesamzaad
1 tl alaea of (Hawaïaans) zeezout (Himalayazout kan ook)
Marinade
4 tl geroosterde sesamolie
2 el sojasaus of tamari
1 tl verse gemberwortel, geraspt
1 tl zwart sesamzaad, licht geroosterd
1 tl wit sesamzaad, licht geroosterd
een mespunt suiker
Bereiding
Onze hommage aan een moderne Hawaïaanse poké, die wordt geserveerd met limu kohu (zeewier) en Hawaïaans zout. We hebben geprobeerd – met varianten op de klassieke elementen – een zo authentiek mogelijke versie te maken. Dit is echt Hawaï in een kommetje!
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op pag. 25 en laat afkoelen. Meng in een grote kom de tonijn, witte ui, de helft van de lente-ui, de helft van de zwarte en witte sesamzaadjes en het zout door elkaar. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kommetje, doe dit bij de tonijn en schep goed door. Serveer direct of laat nog tot 1 uur marineren. Schep, zodra je de poké gaat serveren, de gekookte rijst in 4 kommen en verdeel hier de rijst en marinade over. Bestrooi met de rest van het sesamzaad en lente-ui.
Tip: je kunt je poké pimpen met ingemaakte babymais, lotuschips en wat eetbare viooltjes.
Leave a reply