• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Het voorgerecht
24 december 2013

Naast dat Kerst voor mij om gezelligheid en hysterische kerstmuziek draait, betekent Kerst voor mij ook vooral lekker eten. Weken voor Kerst kan ik al nadenken over het kerstmaal, mede gestimuleerd door alle food-tijdschriften die uiteraard met een Kerst-editie komen. Verlekkerd blader ik door tijdschriften en kookboeken heen, op zoek naar inspiratie én variatie. Want ondanks dat bij veel gezinnen met Kerst het gourmetstel wordt aangezet, geef ik daar zelf toch net even geen voorkeur aan.

Vorig jaar heb ik het volledige kerstmenu gekookt voor 7 personen. Dat vergde veel voorbereiding, aardig wat boodschappen en een aantal uren in de keuken. Maar het resultaat mocht er wezen! Dit jaar ben ik verantwoordelijk voor het voorgerecht. Dat is minder lastig als het hoofdgerecht, maar toch ook minder vrijblijvend als het dessert. Want waar je met een dessert eigenlijk je gang kan gaan, vind ik dat je bij het voorgerecht toch rekening moet houden met het hoofdgerecht. Na even informeren blijkt het hoofdgerecht te bestaan uit vlees. Ik neig daarom naar vis als voorgerecht en gelukkig tref ik tafelgasten die dat ook lekker vinden.

Tonijn

Ik heb gekozen voor dungesneden tonijn op een papadum, met wakame, wasabi mayonaise en sesamzaadjes. Geïnspireerd op een voorgerecht dat ik laatst in een restaurant in Haarlem at én bovendien erg lekker. Bij de visboer koop ik een mooie tonijnmoot die ik op de dag zelf in dunne plakjes snijd. Tip: leg de tonijn, gewikkeld in huishoudfolie, een uurtje in de vriezer. De bevroren tonijn snijd je dan gemakkelijk met een scherp mes of snijmachine in dunne plakjes.

Aziatische smaken

Papadums (traditioneel uit India) lijken op dunne kroepoek pannenkoekjes en worden gemaakt van linzenmeel. Te verkrijgen bij de toko, maar ook in de grotere supermarkten.
Wakame is Japanse zeewiersalade. Knapperig en een beetje ziltig van smaak. Ook te verkrijgen bij de visboer, in sommige toko’s en bij de grotere supermarkten.
Wasabi mayonaise is makkelijk zelf te maken door wat wasabipoeder of –pasta toe te voegen aan je mayonaise (eidooier, olie, peper/zout, citroensap of witte azijn) in plaats van mosterd. Wasabi is een scherpe specerij uit de Japanse keuken (vergelijkbaar met mierikswortel) en herkenbaar aan zijn opvallende groene kleur. Tegenwoordig is wasabi mayonaise zelfs kant en klaar te koop.
De sesamzaadjes zijn alom verkrijgbaar en zorgen bovendien voor wat extra gezonde eiwitten.

Dungesneden tonijn op een papadum met wakame, wasabi mayonaise en sesamzaadjes.

Dungesneden tonijn op een papadum met wakame, wasabi mayonaise en sesamzaadjes.

Beleg de papadum met de dungesneden tonijn. Verdeel de wakame erover en trek een paar lijntjes met de wasabi mayonaise. Strooi tot slot wat sesamzaadjes erover en voilà: een heerlijk voorgerecht. Fijne Kerst!

Geschreven door Lisette Drent. Zij is verantwoordelijk voor de Marketing en PR van Kookwinkel Oldenhof.

gourmettenkerstkerstmaalKokenkookboekenmessenpapadumsnijmachinetijdschriftentonijnvoorgerechtwasabi
Share

Home  / Medewerkers aan het woord

Lisette Drent

You might also like

0% alcohol, 100% feest
10 december 2019
Cadeaus voor jarenlang plezier
26 november 2019
Een tafel vol kookplezier.
21 november 2019

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy