Gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwe roestvrijstalen pan. Er zijn een aantal handige instructies en tips die horen bij een pan van roestvrij staal. Roestvrijstalen pannen zijn pannen zonder anti-aanbaklaag en zijn vaak meerlaags. Sommige roestvrijstalen pannen hebben bijvoorbeeld een aluminium of koperen binnenlaag. De reden hiervoor is dat roestvrij staal zelf geen goede warmtegeleider is. We geven je graag wat extra informatie over het gebruik en het reinigen van je nieuwe pan, zodat je er lange tijd plezier van zult hebben.
Gebruik
Zorg ervoor dat je je roestvrijstalen pannen niet te snel opwarmt. Zet het vuur dus niet gelijk op de hoogste stand. Om te controleren of je pan warm genoeg is en klaar is voor gebruik, kan je tijdens het voorverwarmen een aantal druppels water in de pan laten vallen. Wanneer deze kleine balletjes vormen die ‘rond dansen’ in de pan is de juiste temperatuur bereikt. Je kan nu de vetstof en even later het product toevoegen. Het product zal meteen aan de roestvrijstalen pan plakken, dit laat, wanneer de eiwitten beginnen te stollen, vanzelf weer los. Draai nu het product om en herhaal dit proces. In een roestvrijstalen pan is het dus belangrijk om niet te veel met je product te ‘spelen’. Laat de pan en de warmte langzaam hun werk doen.
Wij raden met klem af om de boostfunctie van de inductieplaat te gebruiken. Een inductieplaat is erg krachtig en wanneer de pan te snel te heet wordt, kan deze door oververhitting beschadigd raken en krom trekken. Bij kookpannen is een handige tip om bij het koken van groenten, aardappels en rijst het zout pas toe te voegen als het water kookt. Hiermee voorkom je dat de zoutkorrels schade veroorzaken aan de bodem van de pan of verkleuringen achterlaten.
Reiniging
Mocht er iets aanbranden dan is de pan eenvoudig te reinigen door in de hete pan een beetje water te gieten. De ‘aanbaksels’ laten dan vanzelf los.
Roestvrijstalen pannen kunnen over het algemeen in de vaatwasmachine worden gereinigd, tenzij anders wordt vermeld. Wij adviseren overigens altijd om pannen met de hand af te wassen. Zo blijft de pan in de beste conditie en beleef je er het langst plezier van. Het reinigen van de roestvrijstalen pannen in de vaatwasmachine verandert niets aan de kwaliteit van de pannen, maar het materiaal wordt er erg dof van kleur van.
Zie je kalk, witte, blauwe of bruine vlekjes of ‘putjes’ in je pan na gebruik? Geen paniek! Door de pan schoon te maken met (schoonmaak)azijn reinig je de pan weer van al zijn oneffenheden.
Heb je alsnog aangekoekte resten die je moeilijk uit de pan krijgt? Een beetje citroensap doet wonderen. Doe een scheutje citroensap in de pan met heet water en na een kwartiertje kan je de pan met een zacht sponsje schoonboenen.
Mocht dit niet leiden tot het gewenste resultaat dan vind je bij kookwinkel Oldenhof een speciale roestvrijstaalreiniger waarmee je aangekoekte resten eenvoudig weg schrobt en jouw pan weer als nieuw laat blinken.
2 Comments
hoe aan te kijken tegen onyx pannen?
Beste Kees,
Wij hebben geen pannen met een onyx anti-aanbaklaag in ons assortiment. Wij durven u hierin dan ook niet het beste advies te geven.
Met vriendelijke groet,
kookwinkel Oldenhof