• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Hummus, van dip tot heerlijke lunch
11 mei 2020

Op 13 mei is het Internationale Hummusdag. Een dag die wat ons betreft niet zomaar voorbij mag gaan, want oh wat is hummus toch lekker! De meeste mensen kennen het voornamelijk als dip op een broodje. Een hele goede manier om hummus te eten, maar er zijn nog zo veel meer mogelijkheden om te genieten van deze kikkererwtendip. Wat dacht je van deze hummusbowl uit het boek ‘Vers uit de oven‘? Deze bowl is perfect als lunch, lichte avondmaaltijd of om iets te vieren! Daarom delen wij dit recept. Geniet ervan en laat je inspireren om hummus in nog meer gerechten te gebruiken.

4 personen
Bereiding 30 minuten
Oventijd 15-20 minuten

Hummusbowl

Hummusbowl uit ‘Vers uit de oven’

Ingrediënten

1 stronk broccoli, in roosjes, 150 g chorizo, velletje verwijderd (grofgesneden in stukken van 3 cm), 3 el olijfolie, sap van 1⁄2 citroen, zeezout en zwarte peper

Hummus
400 g kikkererwten uit blik (afgegoten), 2 tenen knoflook (gepeld), 1 bosje platte peterselie, zeezout, sap van 1 citroen, 75 g vloeibare tahin, 75 ml goede kwaliteit extra vierge
olijfolie

Topping
4 el goede kwaliteit extra vierge olijfolie, 1⁄2 komijnpoeder, 1 tl pul biber (Turkse gedroogde chili­
vlokken) of pikant paprikapoeder (optioneel), 4 el pijnboompitten (geroosterd)

Erbij
pita’s of platbrood

Verder nodig
bakplaat met bakpapier en een keukenmachine

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Meng de broccoli en chorizo in een grote kom. Voeg de olijfolie, het citroen­ sap, zeezout en de peper toe en hussel tot alle broccoli en chorizo van een laagje zijn voorzien. Verdeel de broccoli en chorizo over een grote bakplaat, die bekleed is met bakpapier.

Rooster de broccoli en chorizo 15 tot 20 minuten in de oven, schep alles halverwege een keer om. De broccoli moet een gebrande smaak krijgen, dus maak je geen zorgen als hij donkerbruin wordt of op sommige stukken zwart. De oven staat echter heel hoog, dus controleer om er zeker van te zijn dat niet alles te snel verbrandt. Draai de oventemperatuur, als dat het geval is, lager tot 200 °C.

Maak intussen de hummus. Breng in een kleine pan op hoog vuur water aan de kook. Voeg de kikkererwten en twee hele tenen knoflook toe aan het kokende water. Breng het water weer aan de kook, draai het vuur lager en kook de kikkererwten en de knoflook 10 minuten. Door de knoflook te koken, verdwijnt de bittere smaak.

Giet de kikkererwten af, bewaar het kookvocht in een kom (dit is heel belang­ rijk, giet het niet door de gootsteen).

Doe de kikkererwten, de knoflook en de peterselie in de kom van een keuken­ machine, breng goed op smaak met zeezout en pureer. Giet, terwijl de mesjes ronddraaien, 100 ml bewaard kookvocht bij de kikkererwten en pureer tot je een glad, dik, zalfachtig mengsel hebt. Haal het deksel van de kom, voeg het citroensap, de tahin en de olijfolie toe en laat de keukenmachine nog 2 tot 3 minuten draaien tot de hummus echt glad en romig is.

Afhankelijk van de keukenmachine die je hebt, en hoe je de hummus wil hebben, kun je het nog iets verder verdunnen met meer olijfolie of kookvocht en weer verder pureren.

Proef, zodra je de gewenste consistentie hebt bereikt, en voeg indien nodig meer zout of citroensap toe. Laat de machine draaien om het zout en/of citroensap op te nemen. Schep de hummus uit de keukenmachine en verdeel over kommen. Gebruik de achterkant van een lepel om het uit te spreiden over de wanden van de kom. Maak een holte in het midden, om te vullen.

Vul de kommen met de broccoli en de chorizo, inclusief de heerlijke jus die vrijkwam uit de chorizo tijdens de bereiding, en nog een beetje olijfolie.

Strooi een beetje komijnpoeder, pul biber (als je van extra pittig houdt) en geroosterde pijnboompitten voor een fijn knappertje over de broccoli en de chorizo. Serveer met warme pita’s of platbrood.

Genoten van dit recepten? In haar boek ‘Vers uit de oven‘ deelt Ajda Mehmet nog meer heerlijke snacks, ontbijt- en lunchrecepten. Probeer van het weekend bijvoorbeeld dit recept van wentelteefjes. Mmmm, heerlijk!

hummuskookboekkookboekenlunchmidden-oostenreceptreceptenVers uit de oven
Share

Boeken  / Inspiratie  / Recepten

Lisa ter Maten

You might also like

Comfort Food: Kruidige runderstoofpot
12 januari 2022
Trap Dry January feestelijk af met dit mocktail-recept
31 december 2021
Recept: Feestelijke oesters
31 december 2021

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy