• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Paella vol aroma’s – zelf herinneringen koken
28 juni 2017

Iedereen die weleens op vakantie is geweest in Valencia kent die geur. Wanneer je – rozig van een dag aan het strand – op je teenslippers over de Passeig de Neptú op zoek bent naar een leuk restaurant om die avond te eten, komt je een zweem rozemarijn tegemoet. Die geur wordt al snel opgevolgd door de zoetige geur van gebakken knoflook en garnalen. Gedragen door de heerlijke geuren kan je de keuken die deze lucht heeft voorgebracht niet versmaden. Op het terras geniet je van een paella om je nog lang te heugen.

Zelf herinneringen maken

Maar het is nergens voor nodig om het bij de herinnering te laten. Ook in Nederland kan je een heerlijke paella maken. Heerlijk om op een lekker warme dag met de hele familie of met je vrienden van te genieten. Afhankelijk van de grootte van de pan die je kiest kan je het zelfs gewoon op je eigen fornuis maken. Er zijn hele kleine side-dish-paellapannetjes van 8 centimeter doorsnede. Voor de groter eter zijn er kolossale pannen van 130 centimeter doorsnede. Zo kan je jouw eigen draai aan een paella te geven. Het maakt niet uit of je nu de traditionele Valenciaanse paella maakt of de minder conservatieve variant van Jamie Oliver, met een goede paellapan en brander kan je in elk geval goed voorbereid aan de slag!

Tweekleppig stomen

België heeft zijn Moules-frites, Amerika Clam Chowder, maar misschien wel het opvallendste schelpdiergerecht is de Portugese Amêijoas na Cataplana. Wanneer je in de Algarve geweest bent heb je zeker vreemdvormige, bolle koperen pannen in de winkel of een restaurant gezien. Anders dan onze mosselpan hebben deze zogeheten cataplana’s een scharnier en twee klemmen. Als je de befaamde Amêijoas hebt gegeten, dan smaakt het altijd naar meer. Dit gerecht is een bijzondere combinatie van venusschelpen, gerookte ham, worst, wijn en nog veel meer. Doordat het deksel van de cataplana stevig dichtklemt en het hele gerecht maar 15-20 minuten stooft blijven alle aroma’s behouden in de pan. Dit soort wonderlijke en smaakvolle gerechten kan je ook reproduceren zonder helemaal naar Zuid-Portugal te hoeven reizen. Met een koperen cataplana kan je zelf op je gasstel aan de gang. De stalen versie met een dikke bodem werkt zelfs op een inductieplaat goed. Zo kan je ook thuis Amêijoas of andere sappig gestoofde of gestoomde gerechten maken.

Paella aan huis

Los van de zomervakantie en een reis naar Zuid-Europa kan je thuis in je eigen keuken nog een heerlijke mediterrane sfeer creëren. Zet een Valenciaanse Merseguera koud en zet je paellabrander op het terras terwijl je urenlang geniet van rauwe ham en olijven, tot je paella klaar is. Of drink een Arinto uit de Algarve terwijl je na je werk nog van de laatste zonnestralen geniet. Dat terwijl je een cataplana-gerecht maakt op je balkon.

 

 

cataplanaMediterraneePaëllapaellapanvisZuid Europa
Share

Home  / Inspiratie  / Producten

Tristan van Hoolwerff

You might also like

Top 10 zomer must-haves
2 juli 2018
Marineren doe je zo
5 oktober 2016
Kerst is in aantocht
16 december 2014

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy