Vega(n) recepten worden steeds populairder. Niet zo gek, want we zijn ons steeds meer bewust van onze omgeving en willen allemaal bijdragen aan een mooiere wereld. We zoeken daarom steeds vaker naar alternatieven voor onze guilty pleasures. Een goed voorbeeld daarvan is ‘Pulled jackfruit’ een vega(n) variant van de o zo geliefde pulled pork of pulled chicken. En geloof mij, dit gerecht is zeker het proberen waard!
Maar wat is jackfruit nou precies? Deze Aziatische vrucht komt oorspronkelijk uit India en kan wel 30 tot 100 cm lang en 50 cm breed worden. Wow! Het leuke aan jackfruit is dat je hem op 2 manieren kunt eten: rijp en geel of jong en groen. Hierdoor kun je er heel veel diverse gerechten mee maken van zoet tot hartig. Superleuk!
Zoveel mogelijkheden en dan te bedenken dat deze tropische vrucht tot voor kort nog niet zo bekend in Nederland was. Daar komt nu gelukkig snel verandering in. Jessica Lek heeft namelijk samen met Fairtrade Original het kookboek ‘Jackfruit’ gemaakt. Hier staan 30 verrassende en toegankelijke recepten, met jackfruit in de hoofdrol, in. In dit kookboek gebruikt Jessica alleen de jonge, groene variant, deze is neutraal van smaak en vlezig van structuur, waardoor hij ideaal is om mee te koken.
Weet je wat helemaal leuk is? Alle recepten zijn vegetarisch of veganistisch, en ze bevatten voldoende eiwitten zodat ze als een volwaardig gerecht in een plantaardig dieet passen. Een win-win-situatie! Het boek verschijnt pas volgende week tijdens de Nationale week zonder vlees maar hieronder deel ik alvast een heerlijk recept als voorproefje.
Gua Bao met in hoisinsaus gewokte jackfruit en zoet-zure pickle
Voor 4 personen
Bereiding 35 minuten
Marineren 1 ½ uur
Ingrediënten:
1 blikje jonge jackfruit (à 550 g), afgespoeld en uitgelekt
3 el smokey barbecuesaus + extra
2 el hoisinsaus + extra
1 el ahornsiroop
2 el limoensap
1 tl picante sambal
2 el plantaardige olie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 citroengrasstengels, het wit geraspt
1 zakje grote bao-broodjes, (verkrijgbaar bij de toko, diepvries)
Kleine handvol taugé, ter garnering
75 g pinda’s, grof gehakt, ter garnering
Pickle
Groenten naar keuze (bijvoorbeeld 2 radijsjes, 1 bospeen en ¼ koolrabi)
3 el sushiazijn
2 el gembersiroop
1 el sweet chilisaus
1 bosui, in ringetjes
Bereiding:
Doe de jackfruit in een kom en trek met behulp van 2 vorken het vruchtvlees een beetje uit elkaar. Meng in een kommetje de barbecuesaus met de hoisinsaus, ahornsiroop, limoensap en de sambal. Houd 4 eetlepels marinade achter. Schenk de hoisin-marinade bij de jackfruit in de kom en schep het goed om. Laat afgedekt 1 ½ uur in de koelkast marineren.
Verhit de olie in een hapjespan of wok en fruit er, op heel laag vuur, de knoflook in. Zet het vuur hoger en voeg de citroengras- en gemberrasp toe en na 1 minuut de jackfruit met aanhangende marinade. Roerbak de jackfruit zo’n 10 minuten. Schep voortdurend om.
Maak de pickle. Schil en snijd de groeten in dunnen staafjes. Meng in een kom de sushiazijn met gembersiroop en sweet chilisaus. Voeg er de groenten en bosui aan toe en hussel door elkaar. Laat 5 minuten intrekken. Verwarm ondertussen de bao-broodjes in ca. 5 minuten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Beleg de broodjes met de jackfruit, de zoet-zure groenten en wat van de marinade. Garneer met de taugé en grofgehakte pinda’s. Eet smakelijk!
Dit recept is gemakkelijk te maken, voedzaam, origineel én ook nog eens onwijs lekker. Een goed voorteken voor de andere recepten uit ‘Jackfruit’. Wat voor recept zou jij graag met jackfruit willen maken?
Leave a reply