Op koude winterdagen lokt bij mij altijd de roep van de kaasfondue. En daar geef ik dan ook graag gehoor aan. De heerlijke, hartige smeuïgheid van de gesmolten gruyère met zacht brood met een knapperige korst gecombineerd. Hopen dat het stuk brood niet van je vorkje valt (met herinneringen aan Asterix-strips), en op het laatst vechten om la religieuse. Boven het brandertje karamelliseert de kaas op de bodem, waardoor er een heerlijk kaaskoekje ontstaat. In mijn bescheiden mening het lekkerste stukje van de fondue!

Het Nederlandse Boska maakt prachtige en praktische fonduesets.
Maar wat heb je allemaal nodig om ook zo lekker te kunnen kaasfonduen? Speciaal voor jou heb ik voor je op een rijtje gezet wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast natuurlijk een beschrijving waaróm je het nodig hebt.
Caquelon
Een wat? Misschien herken je dit vooral onder de naam fonduepan. Caquelon is het officiële woord voor de brede, lage pan met een korte greep. Meestal zijn ze van aardewerk gemaakt, en soms van gietijzer of ander metaal. Als het materiaal slecht geleidt (aardewerk/gietijzer), dan verbrandt je kaas ook niet zo snel. Bijkomend voordeel is dat de kaas niet zo snel weer stolt als het vlammetje uitgaat.
Rechaud
Minstens zo belangrijk als een goede caquelon is de rechaud. Door een rechaud te gebruiken kan je de kaas op een bescheiden temperatuur vloeibaar houden. In de meeste rechauds zitten tegenwoordig gelbranders. De brandbare gel kan niet zomaar het bakje klotsen, waardoor het tafelkleed nog in de fik kan vliegen! Gel is veel dikker en blijft dus keurig in het bakje. Met het steeltje kan je gemakkelijk de hoogte van de vlam regelen, en dus ook de vlam lager draaien wanneer de caquelon halfvol is.
Vorkjes
Een van de belangrijkste dingen voor de fondue is toch een goed vorkje. Er is niets vervelender dan bij het fonduen je best moeten doen om een week geworden broodje uit de ondoorzichtige kaasmassa te moeten vissen, in een poging om je disgenoten zo min mogelijk ongerief te bezorgen. Nee dan liever een goed vorkje, waar je het broodje stevig aan vastspiest.
Broodmand
Over bestek en borden zal ik het niet hebben, maar veel mensen denken op voorhand nauwelijks na over hoe ze het brood op tafel zetten. Een grote mand waar veel brood in past ziet er veruit het mooist uit op tafel.
Alles in één
Natuurlijk kan je net zo gemakkelijk een gehele fondueset kopen. Door een complete set heb je gelijk een caquelon, rechaud én vorkjes in huis. Het voordeel is dat je zeker weet dat ze bij elkaar passen, en dat je in een handomdraai aan de kaasfondue kunt.
Kaas
Natuurlijk moet je wel goede kaas kiezen om mee te fonduen. Alleen voor puristen maakt het uit welke kaas je precies kiest, maar voor mij is alles dat goed smelt geschikt voor een fondue. Je kunt combineren met wijn, of bier, of eens een uitgesproken blauwaderkaas toevoegen aan je melange. Met een goed kaasboek in de hand kom je een heel eind!
Kaasfondue is een heerlijk alternatief voor gourmetten, raclette of steengrillen. Weinig gerechten zijn nog lekkerder om te delen en gezelliger om samen te eten. Door af te wisselen met kaassoorten, broodsoorten en bijvoorbeeld tafelzuren naast de maaltijd kan je een heerlijke eigen draai geven aan deze feestmaaltijd! Voor welke caquelon kies jij?
Leave a reply