Een kamado, ofwel keramische barbecue, kent zijn oorsprong in Japan, maar heeft zijn weg naar Nederland gevonden als onder andere de Big Green Egg en The Bastard. In Japan werden de van klei gemaakte ovens gestookt op hout of houtskool, om er vervolgens rijst mee te stomen. Moderne kamado’s worden gemaakt van duurzame materialen, waaronder gebakken en geglazuurd keramiek. Dit materiaal heeft een heel goede warmte-isolatie, waardoor het gemakkelijk is om de kamado op temperatuur te houden. Door de eiervorm is er binnen de kamado een goede warmtecirculatie en is het mogelijk om in korte tijd een hoge temperatuur te bereiken. Deze veelzijdige barbecues zijn ideaal om de lekkerste gerechten mee te maken: van pizza’s en brood tot hamburgers en stoofgerechten. Alles is mogelijk!
Materiaal
Kamado’s zijn vooral bekend geworden door het Amerikaanse The Big Green Egg, die erg populair is onder barbecuefanaten, restaurants en chefs. Inmiddels zijn er veel verschillende kamadomerken, waaronder het Nederlandse The Bastard. In 2012 ontwikkelde Martijn en Jeroen Wesselink de eerste The Bastard met het ideaal om een mooie, efficiënte en functionele barbecue te maken. En met groot succes! Met hun Nederlandse kamado proberen zij de stap naar een dergelijke barbecue kleiner en voor iedereen bereikbaar te maken. Zowel The Bastard als Big Green Egg worden gemaakt van hoogwaardig cordieriet en afgewerkt met roestvrij en gehard staal. Cordieriet zorgt ervoor dat de barbecues bestand zijn tegen hoge temperaturen en uitstekend isoleren. Het materiaal vertoont bijzonder weinig krimp en uitzet bij het opwarmen en afkoelen, waardoor warmtelekken worden voorkomen. Zo kun je urenlang barbecueën op een constante temperatuur, zowel in de zomer als in de winter.
Extra’s voor de kamado
Met de vele accessoires haal je het maximale uit jouw kamado. Door middel van een convectorschild is het bijvoorbeeld gemakkelijker om op een kalme manier te garen bij lagere temperaturen. Beide merken hebben een verscheidenheid aan accessoires om specifieke bereidingen te doen of breed inzetbare schalen en bakstenen. Zo kan je op een zoutsteen heerlijk vlees of vis bakken, zonder dat dit blakert van de directe hitte van de vlammen. Het zout van de steen zorgt voor een heel licht zoute smaak aan het gebakken product. Ook voor het optillen en schoonmaken van de grillroosters, het maken van een bierblikkip en warm- en koud roken zijn accessoires te koop.
Keuze
Ondanks het behoorlijke gewicht zijn de barbecues gemakkelijk te hanteren, mede dankzij het bijbehorende onderstel en het scharnier met meerdere springveren voor het deksel. Dit scharnier zorgt ervoor dat je het deksel zonder veel kracht kunt openen en sluiten.
Uiteraard zijn de barbecues van The Bastard en The Big Green Egg erg vergelijkbaar en allebei van zeer hoge kwaliteit. Wel zijn er een aantal kleine verschillen. Zo wordt The Bastard geproduceerd in China en de Big Green Egg in Mexico. Het keramisch materiaal van de Big Green Egg zelfs nog wat beter isolerend dan dat van The Bastard. Daardoor is het nog gemakkelijker om de temperatuur te regelen. Kies je voor The Bastard dan kies je voor een Nederlands kwaliteitsmerk voor een erg aantrekkelijke prijs. Kies je voor The Big Green Egg dan kies je voor de bekendste kamado van een internationaal en innovatief Amerikaans topmerk.
Leave a reply