Steeds meer mensen maken om verschillende redenen de omslag naar een plantaardig(er) dieet. Vanuit overtuiging, een allergie of bepaalde intolerantie. Het organiseren of bezoeken van een barbecue kan een ware uitdaging zijn. De oplossing? Maak indruk met een zelfgemaakt gerecht! Dankzij jouw inspanningen zullen de overige gasten vlees, vis of kaas geen moment missen. Dierlijke ingrediënten zijn vaak een belangrijke smaakmaker. Toch is de onmiskenbare hartige smaak of structuur in veel recepten goed te vervangen. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van paddenstoelen, zeewier, tempeh of jackfruit. Wil je bijvoorbeeld een rooksmaak toevoegen aan een gerecht zonder te grillen? Maak dan gebruik van liquid smoke. Dit is verkrijgbaar bij de toko en voegt een subtiele rooksmaak toe aan je gerecht.
Vegan inspiratie
Een vega(n) gerecht moet het hebben van verse ingrediënten van de beste kwaliteit en de juiste bereidingswijze. Gecombineerd met verse kruiden en specerijen kunnen ze bijna niet mislukken. Denk voor op een veganistisch barbecueën bijvoorbeeld aan:
- Indonesische tempeh saté
- teriyaki spiesjes van bloemkool
- naanbrood met komijn en knoflook
- geroosterde maiskolven
- verse baba ganoush van gegrilde aubergines.
En uiteraard een echte klassieker: een geroosterde portobelloburger. Ook de onmisbare dipsausjes maak je eenvoudig zelf. Gebruik hiervoor een plantaardige yoghurt of mayonaise als basis en maak een knoflooksaus, kerriesaus of Griekse tzatziki. Deze ingrediënten zijn steeds vaker gewoon bij de supermarkt te verkrijgen. Grote merken komen zelfs bijna dagelijks met nieuwe alternatieven.
Aan de slag
Voor het gemak zijn er veel kant-en-klare balletjes en burgers te verkrijgen. Zelf maken is en blijft natuurlijk veel leuker. Je hebt invloed over de smaak, de ingrediënten en bespaart afval. Zo kan je gemakkelijk variëren en je eigen creativiteit loslaten tijdens het koken. Krijg je veganistische eters of wil je zelf indruk maken met een meegebracht gerecht? Maak deze zomer de pulled jackfruit uit ‘Leafs’ van Carola de Kanter. In dit boek vind je niet alleen de lekkerste vegetarische gerechten, maar hij staat tevens bol van informatie voor de mooiste moestuin.
De prachtige fotografie maakt het boek tot een ware beleving: alsof je zelf bij Carola aan tafel zit en de heerlijkste gerechten krijgt opgediend. Het kruidige gerecht staat binnen 25 minuten op tafel en wordt geserveerd in kleine gestoomde broodjes. Perfect om tijdens een vegan barbecue uit te delen of te serveren als snack. Jonge jackfruit koop je in blik bij de toko, steamed buns vind je in de koeling of vriezer. De stevige vrucht heeft een vezelige structuur dat vergelijkbaar is met draadjesvlees. Dankzij de neutrale smaak neemt het gemakkelijk kruiden en specerijen op.
Vegan Pulled jackfruit in steamed buns door Carola de Kanter
Voorbereiding: 5 minuten – Bereiding: 20 minuten
Ingrediënten:
- 2 blikken jonge jackfruit in water (niet in siroop, die is zoet)
- 4 el ahorn- of agavesiroop
- 2 el paprikapoeder
- 1 tl zeezout
- 1 el peper
- 2 el uienpoeder
- 2 el knoflookpoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl gerooktpaprikapoeder (mild)
- 1 tl tijmblaadjes olie, om te bakken
- 8 steamed buns (toko)
Bereidingswijze:
Laat het jackfruit goed uitlekken en verwijder het harde gedeelte. Trek het vruchtvlees los. Meng de siroop, het paprikapoeder, zeezout, peper, uien- en knoflookpoeder, cayennepeper, gerooktpaprikapoeder en de tijmblaadjes. Voeg een deel van het kruidenmengsel aan het jackfruit toe en proef of het voldoende is. Verhit wat olie op de bakplaat van de barbecue en bak het vruchtvlees droog en knapperig. Schep regelmatig om zodat het jackfruit mooi droog en draderig wordt. Zet ondertussen een stoommand op een pan met kokend water, leg de broodjes op bakpapier in de mand en stoom ze warm in circa 12 minuten. Halveer de broodjes en beleg ze met het pulled jackfruit.
Een vegan barbecue ingewikkeld? Met de juiste voorbereiding is het hoogstwaarschijnlijk nog gemakkelijker dan een traditionele. Gerechten zijn sneller klaar, veiliger te bereiden en alles is naderhand een stuk gemakkelijker schoon te maken. Een plantaardig gerecht valt vaak licht. Bovendien is het altijd een voedzame afwisseling tijdens de barbecue. Met verse ingrediënten en een mooie presentatie zal zelfs de meest fervente vleeseter het vlees geen moment missen. Om nog maar te zwijgen over overheerlijke vegan desserts…
Leave a reply