Oliebollen zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met de viering van Oud en Nieuw. Je zal mij dan ook nooit een oliebol zien eten op een ander moment van het jaar. Nu komt Oudjaarsavond er weer aan en ik kan mij al verheugen op die schaal vol met oliebollen met een berg poedersuiker er overheen. Want zeg nou zelf, dat ziet er toch heel feestelijk uit!
Wel moet ik eerlijk toegeven dat ik nog nooit zelf oliebollen heb gemaakt. Ik heb altijd het idee dat het heel veel werk is. En ook zie ik nogal op tegen de frituurlucht die zich door het hele huis verspreid en in je kleren gaat zitten. Maar nu kwam ik een oliebollen recept tegen van Janneke Vreugdenhil uit haar boek Altijd Feest. Naast dat deze oliebollen mij erg smakelijk lijken, ziet het recept er ook niet moeilijk uit! Janneke beschrijft dat vroeger haar buurman deze oliebollen maakte voor de hele buurt en dat zij en de andere buurtkinderen niet konden wachten om de eerste te proeven. Hij gebruikte een speciaal ingrediënt, namelijk karnemelk. Hier worden ze heel luchtig en licht van. Deze oliebollen zijn dan misschien toch wel de moeite waard om mijn keukenshort aan te trekken. Maar wel buiten, want ook de buurman van Janneke werd naar de schuur verbannen.
Nodig voor ongeveer 24 oliebollen:
1 goudrenet, grof geraspt
Rasp van 1 citroen
75 g rozijnen
75 g krenten
500 g bloem, gezeefd
7 g gedroogd gist
1 tl suiker
1 tl zout
1 ei, losgeklopt
500 ml karnemelk
olie om in te frituren (bijvoorbeeld arachideolie)
poedersuiker
Zo maak je deze Oud en Nieuw oliebollen:
- Zet vast een frituurpan (of grote pan of wok), een ijsbolletjestang en keukenpapier klaar.
- Meng in een kommetje de geraspte appel, citroenrasp, rozijnen en krenten met 1 eetlepel bloem.
- Meng de rest van de bloem, de gist, suiker en het zout in een grote beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin het losgeklopte ei. Begin te mixen en voeg gelijktijdig de karnemelk toe, tot er een glad beslag ontstaat.
Spatel het appel-rozijnenmengsel door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme, tocht- vrije plaats een uur rijzen, of tot het in volume is verdubbeld. - Verhit de olie in de frituurpan tot 175 °C.
- Doop de ijsbolletjestang eerst in de hete olie, schep dan een bolletje uit het beslag en laat het in de hete olie glijden. Bak maximaal vijf oliebollen tegelijk.
- Bak de bollen in ongeveer 5 minuten goudbruin en schep ze uit de pan.
- Laat ze uitlekken op een dubbele laag keukenpapier.
- Leg ze op een schaal en bestuif royaal met poedersuiker.
Tijdens deze Oud en Nieuw viering zet je dus nu gemakkelijk een schaal heerlijke oliebollen op tafel. En door ze te maken met karnemelk blijven ze luchtig en kan je ook nog genieten van de overige hapjes en gemaakte gerechten. Team Oldenhof wenst je alvast een gezellige en culinaire Oud en Nieuw!
Leave a reply