‘Verwarm de oven voor op 175 °C’ of ‘bak tot de gewenste gaarheid bereikt is’. Bij ongelooflijk veel bereidingen in de keuken kan je een thermometer goed gebruiken. Het kan voorkomen dat je karamel verbrandt, dat het eten in je koelkast bederft, of dat de gaartijd in je oven nooit lijkt te kloppen. Zeker met de feestdagen in het vooruitzicht is het een fijn idee als je familiediner niet in het water valt doordat je niet goed gemeten hebt!
Gelijk tot de kern
De meest gebruikte thermometersoort is de kernthermometer. Zoals de naam al aangeeft meet dit type thermometer in de kern van het product. Hierdoor kan je bijvoorbeeld voorkomen dat de dikke dijen van de kerstkalkoen nog rauw zijn van binnen, of dat je beef Wellington grijs is geworden omdat je dacht dat hij nog wat langer in de oven moest. De meest eenvoudige kernthermometers zijn analoog en bestaan uit een meetpin en venster met een wijzer. Door de pin in het product te steken en te zorgen dat de voorste centimeter in het dikste deel zit weet u zeker dat u op de juiste plek meet.
Digitale revolutie
Naast een analoge kernthermometer zijn er ook legio elektronische kernthermometers. Deze zijn er in verschillende soorten. De eenvoudigste modellen bestaan uit een meetpin en een daaraan bevestigd bedienings- en afleesgedeelte. Dit type gebruikt u om de temperatuur op dat moment te meten en mag niet mee de oven in. Mocht u dat juist wel willen, dan zijn er de thermometers waarbij de meetpin aan een hittebestendig snoer bevestigd is. Daardoor kan deze door de ovendeur naar buiten geleid worden. Het handige aan deze modellen is dat ze meestal een functie hebben waarbij u de gewenste temperatuur kunt instellen. Hierdoor geeft de thermometer een signaal wanneer de juiste temperatuur is bereikt en hoeft u de thermometer niet steeds in de gaten te houden!
Een pan vol suiker
Een andere veelgebruikte thermometersoort is de suikerthermometer. Dit type gebruikt om de temperatuur van gesmolten suiker of heet vet te meten. Omdat het bij suikerwerk erg precies komt wanneer u de suiker van de warmtebron haalt is het raadzaam om een thermometer te gebruiken. Deze zijn er zowel analoog als digitaal, maar werken in de meeste gevallen op dezelfde manier. De thermometer moet tot op een bepaalde niveau ondergedompeld zijn om goed te meten. Op veel modellen staan bij verschillende temperatuurindicaties ook indicaties van de suikerbewerking waarvoor die temperatuur geschikt is. Kortom: voor het maken van confiserie zijn deze thermometers onmisbaar!
Warm en koud tegelijk!
Een laatste type thermometer is niet om etenswaren te meten, maar om de temperatuur van uw apparatuur te controleren. Met een oventhermometer kunt u kijken of de oven wel daadwerkelijk de temperatuur heeft die u heeft ingesteld. Zeker wanneer een oven wat ouder is kan het nog weleens voorkomen dat de ingestelde en daadwerkelijke temperatuur ver uiteen liggen. Het zelfde geldt voor uw koelkast of diepvries. Door een koelruimtethermometer te gebruiken kunt u vast stellen dat deze koud genoeg – of niet te koud is. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan het zo zijn dat u de instelling van uw koelkast of diepvries af en toe moet bijstellen.
Door een goede thermometer te gebruiken benadert u het koken precies en is het een stuk gemakkelijker om gerechten perfect te laten lukken! Gebruik jij ook een thermometer om je eten te bereiden (en welk type)?
Leave a reply