Nagerecht en gegrild: twee woorden die je niet snel in dezelfde zin tegenkomt. Toch kan dat wel. Denk aan gegrild fruit voor een heerlijk dessert, maar ook als onderdeel van een bij-, of hoofdgerecht. Dat fruit prima kan bij de barbecue laten we je zien in het volgende artikel. We hebben het niet alleen over een verfrissende kan sangria: probeer ook eens een gerecht met fruit van de barbecue! Ook complete baksels, zoals brownies, cupcakes, S’mores of appeltaart gaan perfect. Kwestie van kleine aanpassing in het recept of de (voor)bereiding. In dit artikel geven we tips en inspiratie voor verbluffende nagerechten en zoet van de grill.
1 Accessoires
Een geslaagd barbecuegerecht valt of staat met het gebruik van de juiste accessoires. Een nagerecht vormt hier geen uitzondering op. Gebruik accessoires van hittebestendig materiaal zoals gietijzer, voor een perfecte warmtegeleiding en gelijkmatige garing. Kies voor een grillrooster, geschikte bakvorm of rechthoekige grillpan van La Cuisine. Voor het bereiden van zoete (na)gerechten zijn de volgende accessoires tevens onmisbaar:
- Plancha griddle (een vlakke bakplaat)
- Gietijzeren bakvorm
- Thermometer, om de temperatuur perfect stabiel te houden
- Dubbele of flexibele spiezen, voor eenvoudig keren en serveren
- Grillklem, voor grotere stukken fruit
In sommige gevallen biedt een aluminium bakje uitkomst: voor kleinere stukjes fruit of het opvangen van vocht van bijvoorbeeld watermeloen. Vul ook eens een bakje met marshmallows en chocolade. Verwarm op de grill en serveer met fruit en biscuitjes voor een feestelijke S’mores-fondue als nagerecht.
2 Met pit!
Steenvruchten zijn ideaal om te grillen: ze behouden hun stevigheid. Net als bij bijvoorbeeld watermeloen of (gemarineerde) ananas, zorgen de van nature aanwezige suikers voor een haast gekarameliseerd effect. Bovendien verdampt er dankzij de hoge temperatuur vocht, waardoor de smaak vele malen sterker wordt en de structuur veranderd. De gegrilde vruchten zijn zowel te gebruiken in een salade of nagerecht. Welk fruit verder geschikt is?
- appel
- pruim
- kers
- peer
- banaan
- kokos
- verse vijg
- papaja
- aardbei
- meloen
Ga vanwege het hogere suikergehalte voor fruit dat net rijp is en zorg vooral dat het niet te zacht is. In dit geval biedt een aluminium bakje of een spies wederom uitkomst. Hiermee voorkom je dat de zomerkoninkjes verdwijnen op de bodem van de barbecue. Voor bijna al het fruit geld: hoe langer op de grill, hoe zoeter. Ga daarom bij voorkeur voor een lagere temperatuur en een langere bereiding.
3 Smaakvol contrast
Een bereiding op de barbecue leent zich, juist bij nagerechten, perfect voor unieke combinaties.
Door een contrast toe te voegen wordt een gerecht direct vele malen spannender. Denk aan warm/koud, zoet/pittig of zoet/hartig. Zo dient gegrilde mango uitstekend als basis voor een chutney met rode peper en koriander of als onderdeel voor een curry. Ook verse kruiden zoals munt, lavendel, basilicum of rozemarijn sluiten goed aan bij de zoete tonen van fruit.
Zoek je een verfrissende tegenhanger? Ga dan voor munt of limoen. Wissel het fruit af met een koud bolletje ijs of een romig alternatief, zoals mascarpone. Heerlijk met verse wafels van de barbecue. Ga je liever voor hartig? Watermeloen met feta is niet voor niets een ware klassieker!
Kies voor overige combinaties uit bijvoorbeeld karamel, gember, chocolade, noten, koffie, kaneel, honing, vanille of balsamicoazijn. Stuk voor stuk perfecte tegenhangers of versterkers van de zoete smaak.
4 Complete bereidingen
Op een barbecue bereid je ook gemakkelijk complete nagerechten. Simpelweg door te grillen, bakken of stoven. Denk aan een appelcrumble, muffins uit een speciale muffinpan (geschikt voor de barbecue) of gepofte appels. Voor deze laatste verwijder je het klokhuis van een appel met een appelboor en vult deze met amandelspijs, boter, rozijnen, kaneel en suiker naar smaak. Verpak de appel in 1-2 lagen aluminiumfolie en laat het pakketje 15-20 minuten rusten tussen de hete kolen tot de appel zacht is.
5 Low-and-slow
Voor de bereiding van taart, brownie of een ander gebakken nagerecht wil je de grill flink opstoken en de temperatuur lange tijd stabiel houden. Hou rekening met een afwijkende bereidingstijd-, of wijze, zorg voor voldoende brandstof en houd bij voorkeur de deksel gesloten. Zo is de barbecue tevens geschikt voor het bakken van (mais)brood, polenta of zelfs appeltaart.
De barbecue alleen geschikt voor vlees, vis en groente? Bewijs het tegendeel en ga voor een volledig 3-gangenmenu van de grill met zoet in de hoofdrol. Bovendien zijn de bereidingen geschikt voor alle leeftijden. Een nagerecht is ideaal om voor te bereiden met kinderen en voor volwassenen extra luxe te maken met een scheutje rum of likeur. In het boek ‘Let’s make BBQ great (again)‘ van The Bastard vind je tal van recepten en inspiratie.

v.l.n.r. brownies, gemarineerde ananas, ijstaart met gegrilde aardbeien, afkomstig uit ‘Let’s make BBQ great (again)’
Neem daarom de uitdaging aan voor zoet op de barbecue. Laat gegrild fruit afkoelen en verwerk het in een ijstaart, bak brownies op de barbecue of geniet van een salade met gegrild fruit. Ga goed voorbereid van start en maak gebruik van een van onze The bastard accessoires, gietijzeren accessoires uit de Lodge Cast Iron collectie of la Cuisine grillpannen.
Dus welk nagerecht ga jij proberen op de barbecue?
Leave a reply