
Meneer Wateetons – Over Rot 2.0, Uitgeverij Good Cook 2019. ISBN: 9789461432162
In 2015 verscheen het boek ‘Over Rot’ van Meneer Wateetons. Dat boek biedt een goede opstap voor de beginnend thuisrotter. Nu, vier jaar later heeft meneer een grondig herziene versie van zijn boek opgeleverd, met zo’n 60 pagina’s extra informatie. De opzet van het boek is hetzelfde gebleven als de eerste versie, maar is vooral wijdlopiger.
Een goed begin
Na wat inleidende woorden volgt een groot deel theorie. Hierin legt Meneer uit wat er allemaal komt kijken bij fermentatie. De belangrijkste acteurs in het spel van fermentatie, maar ook de belangrijkste gevaren die om de hoek liggen. Natuurlijk zijn er ook materialen en ingrediënten die je nodig hebt. Zoals Meneer zelf aangeeft: er zitten risico’s aan fermenteren, maar als je de theorie kent en de Wetten van Wateetons volgt, perk je dat zoveel mogelijk in. Vervolgens word je de verschillende aspecten van fermentatie in geleid. Veelomvattend als het boek is, gaat het achtereenvolgens over groente, drank, vlees, vis en eieren, zuivel, bonen, noten, zaden en granen en azijn.
Rot op tafel
Deze indeling bestond al in ongeveer deze vorm in het vorige boek, maar Meneer zou Meneer niet zijn als hij niet een paar stappen vooruit had gezet in Over Rot 2.0. Wat mij betreft met afstand de beste toevoeging aan dit boek, is aan het eind van elk hoofdstuk te vinden. Daar staat namelijk een kader met als titel: Wat kan ik er culinair mee?
Juist die vraag is iets waar lezers van een sterk theoretisch boek als de eerste versie van Over Rot nog weleens mee bleven zitten. Heel leuk dat je 3 kilo rode biet gemelkzuurfermenteerd hebt, maar wat moet je nu met die weckpotten vol geüpcyclede bietjes? Niet alleen in de lopende tekst, maar ook aan het eind van elk hoofdstuk geeft Meneer Wateetons daar dus een passend antwoord op.

Ook voor (fris)drank is ruimschoots aandacht in Over Rot 2.0
Koji en duurzaamheid
Naast deze praktische toevoeging is Meneer de afgelopen 4 jaar niet stil blijven zitten. Sterker nog: hij is nog meer gaan fermenteren, waaronder met de befaamd Koji. Deze Japanse schimmelcultuur maakt tal van gerechten lekkerder, en staat aan de basis van onder meer sojasaus en miso. Terecht dat hier dus meer aandacht voor is in Over Rot 2.0.
Natuurlijk waren we in 2015 ook al wel met het milieu bezig, maar de noodzaak van handelen is in de tussenliggende tijd wel iets duidelijker geworden. Meneer draagt een extra steentje bij: er hoeft maar weinig verloren te gaan. Je kunt bijvoorbeeld de lelijke eindjes van je groenten ook fermenteren. En zelfs voor de pekel heeft hij achteraf nog een tweede leven gevonden!
Over Rot 2.0
Al met al behoort Meneer Wateetons met zijn fermentatiedrift tot de groep mensen die werkelijk wat in de melk te brokkelen hebben als het om deze groep veelzijdige bereidingstechnieken gaat. Het gebeurt niet vaak dat een auteur de kans heeft om een nieuwe versie van hetzelfde boek te maken. In dit geval leverde dat maar liefst 25% meer tekst op. En dat te bedenken dat het eerste deel al omwille van de compleetheid geprezen werd. Het kan niet anders of Over Rot 2.0 zal nog meer lof oogsten.
Leave a reply