De allernieuwste trend op het terrein van buiten koken is de OFYR. Deze kegelvormige schaal heeft een andere benadering dan grillen, barbecueën of garen in een kamado. Bovenop de schaal ligt een brede stalen plaat met in het midden een gat. De schaal staat op een gelijk gekleurde sokkel, van zwart staal of cortenstaal.
Aan de slag
De OFYR werkt redelijk eenvoudig. Bij het eerste gebruik maak je een klein houtvuur in de vuurschaal om de stalen plaat te laten wennen aan de hoge temperaturen. Wanneer het staal 30 minuten met een klein vuur verhit is kan je het vuur vergroten. Dit hoeft alleen de allereerste keer om grote vervorming bij later gebruik te voorkomen. Omdat je in het midden van de stalen plaat een vuur maakt waar alle hitte vandaan komt wordt de plaat naar buiten toe steeds minder heet. Dit verschil in temperatuur kan je benutten om verschillende voedselbereidingen te doen. Zodra de plaat warm is kan je met de oliekan een plantaardige olie aanbrengen, waardoor de bakplaat kan inbranden. Restanten van olie kan je met een bakspatel of plamuurmes naar het midden schrapen. Wat heel belangrijk is, is om te kiezen voor olie die geschikt is om mee te werken op hoge temperaturen. Dat is bijvoorbeeld zonnebloemolie. Bij het normale gebruik zal de binnenkant van de ring iets omlaag gaan hellen, dat komt doordat het staal daar heter wordt.
Bakken en grillen
Wanneer de plaat door en door heet is kan je op de OFYR aan de slag. Je kunt zowel grote stukken vlees garen als bijvoorbeeld garnalen of groentespiesen. Doordat de stalen rand krasbestendig is, kan je er ook heel goed gietijzeren pannen op zetten, zodat je een rokerige goulash kunt maken, en soep of saus kunt garen. Wanneer je nog een extra rokerige houtsmaak aan je product wilt geven kan je het garen op een cederhouten plank. Omdat de buitenranden van de staalplaat minder heet zijn dan het midden, kan je daar wat teerdere producten als ei of gevogelte bakken. Omdat je producten op een bakplaat naast open vuur liggen kan je de OFYR ook erg goed gebruiken om je voedsel te flamberen.
Voor het brede model OFYR is een grillrooster te verkrijgen dat op twee manieren bruikbaar is. De ene wijze is door het rooster te verzinken in het gat boven het houtvuur, waardoor je naast de bakplaat ook een grillrooster hebt. De andere manier is door het op een kleine verhoging boven datzelfde gat te zetten. Doordat de afstand tussen het rooster en de plaat nu wat groter is kan je het vuur hoger opstoken of juist kiezen voor een iets indirectere methode van garen.
Door deze twee bakmethoden is de OFYR heel breed te gebruiken, van een soort barbecue, tot een teppanyaki en zelfs als buitenhaard.
Doven en onderhouden
Wanneer je klaar bent met het koken op de OFYR kan je het vuur uit zichzelf laten doven. Mocht dit je nu te lang duren, dan kan je het kleine deksel op het gat leggen, waardoor de vlammen doven. Gebruik je bakspatel wederom om de voedselresten van de plaat af te schrapen zolang deze nog warm is. Wanneer de plaat schoon geschraapt is, wrijf dan de plaat weer opnieuw in met plantaardige olie.
Houtopslag
Naast de OFYR zelf zijn er nog meer accessoires waarmee je de buitenkeuken compleet mee kunt aankleden. In plaats van de gewone sokkel kan je er ook voor kiezen om een kookeiland om de OFYR te bestellen. Dat is een langwerpig meubel, waarop je de vuurschaal kunt zetten en daarnaast een hakblok. Omdat het eiland hol is valt er een grote hoeveelheid hout in te stapelen. In plaats daarvan kan je ook je hout opstapelen in de daarvoor bestemde houtkasten of zelfs in een afzonderlijk hakblok met een houtkast eronder.
De OFYR zorgt voor een nieuwe dimensie in het genieten van de lange zomeravonden in de tuin. Niet alleen kan je de hele maaltijd, van voorgerecht tot dessert erop bereiden, maar je kunt hem na het eten nog als vuurkorf gebruiken.
Leave a reply