Waarom genieten we toch zo van heet eten met warm weer? En waarom koken ze in warme landen vaak zo pittig? Dit zijn nou echt het soort vragen dat me bezig houdt op dit soort zomerse dagen. Om te voorkomen dat jij nu ook met deze vragen in je hoofd blijft spoken heb ik het voor je uitgezocht.
Hoe warmer hoe heter
Vindaloo uit de Indiase provincie Konkan, Ayam Pedis uit Java in Indonesië, Mexicaanse Birria uit de regio Jalisco of Ethiopische Kitfo. Ze hebben allemaal overeenkomstig, dat het aan te raden is een glas melk of een kom witte rijst in de buurt te houden als je ze eet. Het klinkt in het eerste gehoor onlogisch om juist pittig te eten als je het toch al warm hebt, maar er zit een bepaalde logica achter!
Verzengend vers
Hoewel vaak gedacht wordt dat de stevige specerijensmaak vooral heel goed werkt om de geur en smaak van bedorven vlees te maskeren blijkt dit niet te echt op te gaan. In warme landen bederft voedsel sneller, dat is waar. Maar het is onlogisch om je eigen streekgenoten in gevaar te brengen met rottend vlees. Nee de pittigheid is van veel planten een afweermechanisme tegen ongedierte. Zo worden de intense specerijen ook gebruikt om bederf tegen te gaan. Aardige kans dat je brandt-uit-je-slokdarmrundvlees op die exotische vakantie juist enorm vers was dus.
Zwete peper
Mensen zijn maar gekke wezens. Het eten van heel pittig eten prikkelt namelijk onze pijnreceptoren, de zogeheten nociceptoren. Die receptoren pikken allerlei soorten gevaarlijke situaties op: knijpen, snijden, verbranden. De capsaïcine, de werkzame stof in bijvoorbeeld peper, prikkelt de nociceptoren op twee manieren. Enerzijds is er de pijn die bij echte verbranding ook doorgegeven wordt. Anderzijds geeft de peper het gevoel van warmte. Dat twee de gevoel, daar draait het in dit geval om. Het lichaam heeft geen idee of de warmte nu komt door omgevingsfactoren (zeg: een warm strand) of chemische prikkels (zeg: een wedstrijdje chilipepereten). De reactie die het lichaam ontketent het gelijk: de bloedvaten zetten uit, je gaat zweten. Door het uitzetten van de bloedvaten ga je vaak blozen, zodat het bloed aan het oppervlak meer warmte kwijt kan raken. Eigenlijk schakelt het pittige eten de airconditioning dus aan.
Vaker vurig eten
De pijnprikkel die ontstaat door het pittige eten heeft nog een ander effect tot gevolg. Om de pijn te onderdrukken wordt endorfine aangemaakt. Omdat de pijn nauwelijks blijft hangen na het eten maar dat stofje nog wel in je lichaam zit, wordt de andere functie ervan duidelijk. Endorfine maakt gelukkig. Laat dat nu net ook gebeuren als je zoet of vet eten neemt (met chocolade als mooie combi). Er is maar één nadeel: hoe vaker je capsaïcine eet, hoe meer je er aan gewend raakt.
Toch maar vooral voor de hete zomers bewaren. Hoe spicy eet jij het liefst?
Leave a reply