Ik zeg het er altijd bij als ik iemand in de winkel hoor zeggen dat ze die pannen alsmaar moeten poetsen: “Poetsen is een keuze! Zwart doen ze het net zo goed.” Het gaat hier natuurlijk over koperen pannen. De felbegeerde oranje-rode pannen die een faam van welhaast mythische proporties hebben, en die je in de winkel tegemoet glimmen. Maar koper verkleurt tijdens gebruik. Door inwerking van warmte, zuurstof en andere stoffen ontstaat er een donkere patina.
Ik laat mijn koperen pan lekker zwart zijn, ik vind dat rustieke uiterlijk mooi. Nou ja, dat is een eufemisme voor ‘ik ben te lui om te poetsen’, maar dat klinkt zo negatief. In de winkel poetsen we de pannen regelmatig, dat dan weer wel.
Waarom koper?
Ondanks het extra werk dat poetsen met zich mee kan brengen zijn koperen pannen de moeite zeker waard. Niet alleen voor het uiterlijk, maar ook zeker voor het gebruik bewijzen koperen pannen hun meerwaarde. Het koper is merkbaar sneller in het geleiden van de warmte dan pannen van staal en aluminium. Voor bijzondere bereidingen is koper haast onmisbaar: zoals de jampan, de suikerpan en de beslagkommen voor het opkloppen van eiwit. Koper helpt de pectines in fruit geleren zodat jam sneller indikt en er minder extra geleisuiker nodig is. Terwijl bij het koken van suikersiroop het koper ervoor zorgt dat de suiker niet zal kristalliseren. Voor het kloppen van eiwit is een koperen kom haast onovertroffen. Het koper voorkomt dat er tussen de eiwitten onderling zwavelverbindingen ontstaan. Hierdoor zal het eiwit altijd blijven glanzen en nooit korrelig worden, hoe lang en hard je ook klopt.
Je pannen poetsen
Pannenexpert Patrick wierp zich op om zijn collectie koper de Amazing Discoveries behandeling te geven (gelukkig heeft hij wél een goede smaak in truien). Om het voor- en na-effect te laten zien en zijn pan voor de helft te poetsen.
Je begint met de pan afwassen. Gebruik hiervoor heet water en afwasmiddel om de pan goed te ontvetten. Spoel de pan na het afwassen met heet water af, in mijn ervaring poetst het makkelijker als de pan een beetje warm is. Wrijf nu met een vochtige spons de Copperbrill op de pan, je zal zien dat het koper direct lichter begint te verkleuren. Spoel vervolgens de pan af met heet water. Gebruik de zachte kant van een schone afwasspons om de resten koperpoets weg te vegen tijdens het afspoelen. Hardnekkige vlekken moet je soms nog een tweede behandeling geven. Nadat je alles afgespoeld hebt is afdrogen met een theedoek voldoende en glimmen de pannen weer als nieuw.
Nazorg
De Copperbrill is niet schadelijk, maar je krijgt er wel een enorm droge huid van. Ik trek daarom meestal handschoenen aan bij het poetsen van koperen pannen, dat is net wat prettiger. Of zorg gewoon dat je een flinke tube handcrème in de buurt hebt naderhand.
Indien je de binnenzijde van een koperen jampan, suikerpan of beslagkom poetst raad ik aan om deze na het poetsen nog een keer af te wassen met heet water en afwasmiddel. Zodat je er zeker van bent dat er geen resten koperpoets zijn achtergebleven. Na alle poetswerk ziet je pannencollectie er dan zo uit:
2 Comments
Prachtig! Deze pannen staan heel hoog op mijn wensenlijstje. Zijn ze geschikt voor alle warmtebronnen/ovens?
Beste Maike,
De koperen pannen van Mauviel zijn geschikt voor de meeste warmtebronnen Omdat koper niet magnetisch is werken deze pannen niet direct op een inductiekookplaat. Indien je toch graag een koperen pan, of een andere niet-inductiegeschikte pan, wilt gebruiken op een inductiekookplaat zijn er er van Mauviel speciale interfaceplaten die je onder de pan kan leggen. Je vindt ze hier: http://kookwinkel.nl/23943
Daniëlle