Het Duitse merk Rösle staat al generaties lang bekend om de hoge kwaliteit van hun producten. Ook de vormgeving van hun producten is al regelmatig onderscheiden met ontwerpprijzen. Misschien ken je het merk vanuit de winkel, maar de preciezere geschiedenis is niet veel mensen bekend. Ik probeer je wegwijs te maken in de wereld van Rösle en in welk basismateriaal echt elke kookliefhebber in de keuken zou moeten hebben!
Rösle: een lange geschiedenis
In 1888 richtte Karl Theodor Rösle in het Zuid-Duitse Marktoberdorf een bedrijf in dakbedekkingsmaterialen op. Zijn insteek daarbij was om industriële productie te leveren zonder op hoogstaand vakmanschap in te leveren. Vijftien jaar na de oprichting produceerde het bedrijf voor het eerst kookgerei, op dat moment nog geëmailleerd. Dat bleek al snel een goede zet te zijn, en de verkoop verliep erg voorspoedig. In 1907 overleed Karl Theodor Rösle, en zijn twee zoons zetten het bedrijf voort. Zij kregen nog meer succes en 11 jaar later verhuisde de fabriek naar een groter pand vlak buiten de stad. Hun bestaande pand werd te klein voor hun succes.
Het assortiment keukengerei breidde steeds verder uit en bestond voornamelijk uit vertind gerei, stalen pannen en verchroomd messing gerei. Vanaf de jaren ’30 ging Rösle ook roestvrijstalen keukengerei en bestek produceren. Na de Tweede Wereldoorlog richtte het bedrijf zich bijna alleen nog op 18/10 edelstaal. De volgende 30 jaar bleef het bedrijf steeds groeien, zowel qua omzet en werknemers als het pand zelf. Rond 1980 richtte Rösle zich steeds meer op de particuliere markt naast de professionele markt. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen binnen het bedrijf was de introductie van de ophangrail waaraan de hele reeks keukengerei kon worden opgehangen. Hiermee werd het mogelijk om een complete set artikelen van Rösle in je keuken te hebben en die op een fraaie wijze op te hangen.
De basis
Niet iedereen wil elk stuk specialistisch gereedschap in zijn keuken hebben, maar de basis is in elke keuken handig. Als eerste handige stuk gereedschap voor in elke keuken zou ik aanraden om een Rösle Gourmet voedseltang te kopen. Of je deze nu met of zonder siliconen uiteinde hebt, met deze tang kan je gemakkelijk je voedsel in de pan keren. Met een ballongarde kan je gemakkelijk zelf eiwitten of slagroom kloppen, mayonaise maken of een sausje in de pan goed mengen. Daarbij is het handig om ook een roestvrijstalen mengkom te hebben. Die kan je gebruiken in combinatie met de garde of om au bain-marie iets te smelten of op te warmen.
Ook een knoflookpers is een onmisbaar stuk gereedschap. Met name het model van Rösle is robuust, elegant ontworpen en ook nog eens gemakkelijk schoon te maken. Met behulp van een Rösle dunschiller kan je snel en dun je aardappelen, groente of fruit schillen. De vergiet heeft brede handgrepen en is ideaal om fruit en groente in te wassen en om je eten na het koken in af te gieten. Veel van dit gereedschap kan je natuurlijk ophangen aan de Rösle ophangrails, die je aan de muur of onder je kastjes kan bevestigen.
Met al deze spullen in je keuken heb je de basis aan keukengerei in huis en kan je menig recept met goede moed te lijf gaan. Naast het meest basale keukengereedschap heeft Rösle ook een hele reeks met specialistische gerei. Dat is voor als je ook voor specifieke handelingen gereedschap nodig hebt. Wat is het volgende Rösle-product dat jij koopt?
2 Comments
De draad van kaasschaaf is kapot. Hoe kom ik aan een nieuwe?
Beste Hilda,
Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met onze klantenservice, deze kunnen we waarschijnlijk wel bestellen.
Met vriendelijke groet,
Kookwinkel Oldenhof