• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Salades bij de barbecue – eerste hulp voor verstokte vleeseters
16 juni 2020

Salades zijn een welkome afwisseling bij al het grillgeweld van de barbecue. Je krijgt je dagelijkse dosis groente binnen en je hebt ook nog eens een verfrissende smaak tegenover alle – vaak stevig gemarineerde – gerechten van de barbecue. Een lekkere salade maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, al lijkt het of mensen daar anders over denken. Maar al te vaak zie ik mensen eenvoudigweg in de supermarkt kant-en-klare emmertjes met ondefinieerbare salade kopen. Met een goed recept en de juiste spullen in huis maak je zelf de lekkerste salades in een handomdraai.

Recept

Een goede salade valt of staat bij de juiste verhoudingen van de lekkerste ingrediënten. Nu kan ik me voorstellen dat je die verhouding nog niet gemakkelijk vindt, en gelukkig is er daar een oplossing voor! Er zijn verschillende uitstekende kookboeken met saladerecepten. Wat zou je zeggen van het fonkelnieuwe Salad Days van Ajda Mehmet. Maar één waarschuwing: als ze je verslingerd heeft aan zomerse salades ga je moeiteloos over op salades het hele jaar door!

Mari Maris is de ongekroonde koningin van de groentebereidingen, en zij heeft dan ook het veelomvattende standaardwerk Saladebijbel mogen schrijven. De letterlijk honderden recepten zijn stuk voor stuk ontzettend lekker en vaak verassend. Daar komt bij dat Maris ontzettend leuk kan schrijven, dus zal de Saladebijbel waarschijnlijk een pendelend bestaan leiden tussen je nachtkastjes en het aanrecht.

En dan is er nog een afzonderlijke categorie van salades die je misschien over het hoofd ziet. Wat zou je denken van poké-bowls? Dat zijn Hawaïaanse salades, vaak op basis van verse vis en sushirijst met smaakmakende groentes erbij. In het boek Poké van Celia Farrar en Guy Jackson vind je de inspiratie voor veel variaties poké, inclusief bijgerechten, drankjes en zoetigheden.

Een spannende salade maakt een maaltijd helemaal af.

Salades snijden

Het bereiden van salades kan door de soms grote hoeveelheid snijwerk intimiderend overkomen. Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Het is slim om een grote snijplank te gebruiken, in combinatie met een goed, scherp koksmes. Veel mensen vinden dat een te groot mes om zo mee te werk te gaan, maar ik kan het juist aanraden een groot mes te gebruiken. Door de lange snede kan je veel sneller snijden, en vooral ook door bijvoorbeeld een krop sla of een kool snijden zonder moeite.

Sneller snijden

Mocht je liever nog wat meer tijd vrij hebben om de rest van je barbecue of maaltijd voor te bereiden, dan zijn daar ook oplossingen voor. De meest veelzijdig oplossing is een foodprocessor, zoals de Magimix 4200 XL. Door de grote vulopening kan je er grote stukken groente in snijden, en die verwerk je dan weer met de rasp- of plakjesschijven. Daardoor kan je dunne en dikke plakken snijden, en grof of fijn raspen. Doordat de machine niet moe wordt verwerk je alle ingrediënten voor een salade in een handomdraai.

Dressing

Veel salades vallen of staan bij de dressing die de ingrediënten letterlijk en figuurlijk bijeenbrengt. Gebruik een kleine mengkom en een garde om de dressing zo gelijkmatig mogelijk te mengen. Een te grote kom kan ervoor zorgen dat je niet alles goed gemengd hebt, waardoor de dressing minder gelijkmatig is. Voeg de dressing pas op het laatst aan je salade toe, dan houd je de meeste knapperigheid aan je groente.

Salades op tafel

Op tafel moet het er natuurlijk ook een beetje mooi uitzien. Daarvoor kan je het best een mooie, grote saladeschaal gebruiken die past bij de rest van je servies. Let er bij het uitzoeken van een saladeschaal op dat de schaal groot genoeg is. In een ruime schaal kan je gemakkelijk de salade mengen zonder te knoeien. Kies bijpassend serveerbestek en mooie borden en je bent klaar voor een fantastische barbecue.

barbecueboekengroentemengkomsaladeSaladessaladeschaalsnijden
Share

Boeken  / Inspiratie  / Producten

Maarten Van 't Klooster

You might also like

Indirect barbecueën – je barbecue als tweede oven
18 januari 2021
Eerste hulp bij grote kamerplanten
1 januari 2021
Accessoires voor de barbecue – de hele dag bakken
20 juni 2020

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy