Het Belgische serviesmerk Serax is toonaangevend in lifestyle en design. Begonnen als bedrijf in bloempotten kreeg het Antwerpse bedrijf in 30 jaar tijd een ongelooflijk uitgebreide en gevarieerde collectie servies en accessoires voor het interieur. Het aanbod van Serax kan je gaan duizelen. Daarom hebben we onze collectie Serax even voor je op een rijtje gezet. Misschien geeft het je dat beetje extra inspiratie voor een compleet servies of om juist onbegrensd te combineren.
Base
Het servies Base is, zoals de naam al suggereert, een basis voor elk gerecht. Nederlands architect en vormgever Piet Boon werkte samen met Serax aan deze collectie Chinees porselein. Boon verkende in zijn servies het werken met en zonder glazuur, waardoor er zowel visueel als tastbaar een nuanceverschil binnen het servies ontstaat. In een streven naar perfectie in vorm en materiaal is dit servies in de woorden van de ontwerper een blanco doek voor elk gerecht.
Pure
Pure is de eerste servieslijn die ontworpen werd door Pascale Naessens. Deze kookboekenschrijfster, presentatrice en voormalig fotomodel wilde voornamelijk een romantisch servies ontwerpen met organische vormen en natuurlijke kleuren. Het hele servies is heeft een glanzende glazuurlaag en de kleuren lopen uiteen van frisgroen tot donkerbruin.
Aqua
Aqua probeert door een verwijzing naar de Portugese ambachtelijke pottenbakkerscultuur een zuidelijk gevoel op te roepen. De vormgeving is robuust en het hele servies is in verschillende blauwtinten ontworpen. Deze borden en schalen lenen zich vooral erg goed als kleuraccent op je gedekte tafel.
Niels Datema
Niels Datema is een Nederlands ontwerper die met zijn ontwerpen probeert om het verhaal achter het object te vertellen. Hij werkt veelal met onverwachte materialen en gebruikt daarbij een eenvoudige vormentaal. In zijn ontwerpen begint hij vaak met het onder de knie krijgen van de beheersing van het materiaal, waarna hij er een alledaagse toepassing voor zoekt.
Fish & Fish
De Italiaanse ontwerpster Paola Navone baseerde zich in dit glasservies op glaswerk uit de jaren 1930, de jaren van crisis. Het persglas dat tijdens de depressie in de Verenigde Staten goed verkrijgbaar was, diende als uitgangspunt. Het servies in drie verschillende kleuren geproduceerd: melkglas, groen glas en transparant groen glas. De vele verschillende schalen, borden en glazen zorgen in dit servies voor een leuke afwisseling op tafel. Een groot deel van het servies is vormgegeven als vis.
Surface
Niemand minder dan de gerenommeerde Sergio Herman stond in voor het ontwerpen van dit servies van Serax. Sergio Herman nam het mosselrestaurant van zijn ouders over en vormde het om tot één van de beste restaurants ter wereld. Hij heeft geprobeerd om zijn ervaring en achtergrond als basis voor het ontwerpen van dit servies te gebruiken. Hierbij baseerde hij zich op de ongerepte Zeeuwse natuur en diens onvolkomenheden.
Terres de Rêves
De Vlaamse Anita Le Grelle is in eerste instantie opgeleid tot grafisch vormgever. Zij heeft zich daarna laten omscholen tot beeldhouwer. Dit servies is gemaakt van een flinterdunne laag handgedecoreerde Stoneware. Deze serviesserie doet haar naam Terres de Rêves – land van dromen – zeker niet te tekort. De verrassende kleurencombinaties en de eenvoudige vormen zijn om bij weg te dromen.
Tale
De manden van de serie Tale zijn ontworpen door Antonino Sciortino. Als kind speelde hij al in de smidse van zijn broer. Na eerst een carrière als danser te hebben gehad is hij in 2003 weer metaal gaan bewerken. Zijn voorkeursmateriaal is zogenaamd ‘zacht ijzer’. Dat is een makkelijk bewerkbaar materiaal. Het is Sciortino’s streven om een sculpturaal object te ontwerpen met een eigen ziel. Dat wordt door de ambachtelijke behandeling met verf benadrukt.
Serax heeft ook een eigen textiellijn. Een deel van de kleuren daarvan zijn geïnspireerd op bijna-vergeten groenten. Dankzij de frisse kleuren en nostalgische afwerking draagt het textiel bij aan je eetervaring van een mooi Serax-servies.
Serax
Doordat Serax zo een uitgebreide collectie heeft kan je eindeloos afwisselen en combineren met verschillende servieslijnen. Zo kan je steeds een schitterende tafel kan dekken voor je etentje. Of gewoon met een kom soep op de bank natuurlijk.
Leave a reply