Pakjesavond staat al bijna weer voor de deur! Maak dit jaar onvergetelijk met de mooiste sintcadeaus en zelfgemaakt strooigoed. Wat dacht je van heerlijke Sint en Piet speculaaspoppen? Door deze typische sinterklaaslekkernij gaat je huis heerlijk ruiken, en kom je helemaal in de sinterklaasstemming! Het enige wat je nog nodig hebt, is een recept. Bazs, een bar/restaurant uit Hilversum, heeft een enorme database aan heerlijke recepten en daar is dit speculaasrecept er één van. En ze wilde het met ons delen, hoe leuk is dat?!
Het recept komt uit het oude leerboek: Banketbakkersproducten samenstellingen en werkmethodes. Een recept dat al generaties lang elk jaar weer wordt gebakken. Niet voor niets is dit ook een prijswinnend speculaasrecept! In ongeveer 40 minuten bak je ongeveer 10 tot 15 speculaaspoppen, afhankelijk van de grootte van de vormen. Bekijk hieronder het recept!
Wat heb je nodig?
250 gram bruine basterdsuiker
275 gram boter
500 gram Zeeuwse bloem
50 gram blanke kruimels*
75 gram grofgehakte amandelen
50 gram sinaasappelsnippers
25 gram speculaaskruiden
25 gram melk
15 gram citroenrasp
5 gram dubbele koolzure soda
5 gram zout
Blanke kruimels
25 gram boter in kleine blokjes
25 gram kristalsuiker
50 gram bloem
Snufje zout
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor tot 160°C.
Doe alle ingrediënten, behalve de blanke kruimels, in een grote mengkom en kneed door tot een kruimelige massa. Leg een droge doek over het deeg en laat een uur op kamertemperatuur rusten.
Maak ondertussen de blanke kruimels door de boter, kristalsuiker, bloem en het zout in een kom te kneden tot grove kruimels. Zodra de kruimels klaar zijn en het deeg een uur gerust heeft, voeg je de kruimels toe en meng je dit door het deeg heen.
Olie de houten speculaasvormen goed in, dit kan bijvoorbeeld met de Silikomart anti-aanbakspray, en bestrooi deze plank daarna goed met een dun laagje bloem. Tik vervolgens het overtollige bloem weg door de vorm op zijn kop uit te kloppen boven de wasbak.
Vul de bebloemde vorm nu beetje bij beetje met deeg en voorkom dat de vorm te vol zit. Druk het deeg goed aan zodat de vorm helemaal gevuld wordt. Tik de speculaasplank op het werkblad waardoor de pop los komt er uit de vorm valt. Leg de koeken op een bakplaat met bakpapier of een bakmat en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Ben je niet zo’n bakheld en wil je graag een beetje hulp? Dat kan ook! Want bij Bazs verkopen ze een hele lekkere speculaasmix. Het enige wat je dan nog moet toevoegen is 250 gram bruine basterdsuiker, 275 gram boter, 500 gram Zeeuws bloem en 25 gram melk en 50 gram blanke kruimels.
Met dit recept en de bakmix maak je in een handomdraai de lekkerste speculaaspoppen en wordt pakjesavond onvergetelijk. Wat is jouw favoriete sinterklaaslekkernij?
Leave a reply