De Ankarsrum Assistent Original kneedmachine is de bestverkochte keukenmachine in Scandinavië. Alhoewel de machine al enige jaren verkrijgbaar is bij kookwinkel Oldenhof, is de machine in de loop der jaren doorontwikkeld, waardoor de machine sterker en stijlvoller geworden is, maar de karakteristieke werking gelijk is gebleven. Sinds enkele weken is ‘de Zweed’ in al onze vestigingen verkrijgbaar in maar liefst 11 kleuren.
Ankarsrum Assistent
Wat de Ankarsrum Assistent Original kneedmachine zo bijzonder maakt is de wijze van aandrijving; hij wordt – net als een cementmolen – aangedreven vanuit de onderzijde van de machine, waarbij de kom (en dus niet de klopper) een draaiende beweging maakt van 40 tot 190 toeren per minuut. Aan de bovenzijde van de Assistent zit een beweegbare stalen arm waaraan accessoires geplaatst kunnen worden voor het kneden. De krachtige 800 W elektromotor en grote roestvrijstalen mengkom van 7 liter zorgen ervoor dat de kneedmachine tot maar liefst 5 kilo deeg kan kneden. Met de traploze snelheidsregelaar en een timer tot 12 minuten kunt u alles naar wens instellen. Daarnaast wordt de Assistent geleverd met verschillende accessoires, waaronder een deeghaak, deegroller, schraper, spatel, ballongarde, kunststoffen kom van 3,5 liter en een deksel.
Getest door de bakker
Wij namen de Assistent mee naar Bakkerij Boersma in Amersfoort voor een proef op de som en vinden uit hoe we deze kneedmachine het beste kunnen gebruiken. In de bakkerij is Sjouke Boersma gewend te werken met iets grote kneedmachines (zie foto), maar Sjouke kent het belang van een goede kneedmachine op het aanrecht. In de trend van ‘terug naar het ambacht’, schaffen volgens Sjouke niet alleen consumenten, maar ook veel (top)restaurants steeds vaker een kneedmachine aan om eigengebakken brood te serveren op tafel.
Wij gaan aan de slag met het kneden van 4 kg brooddeeg.

Bakker Sjouke Boersma test de Ankarsrum Assistent Original kneedmachine.
In de bakkerij zelf staan iets grotere kneedmachines.
Tips
De eerste tip: gebruik de deegroller voor het kneden van brooddeeg. Deze accessoire zorgt voor meer weerstand dan de deeghaak, wat je deeg ten goede zal komen. Bevestig de deegroller op de arm en plaats de spatel met de haak ernaast. De spatel zal ervoor zorgen dat het deeg van de wand wordt geschept; erg handig!
De tweede tip: begin met de vloeibare ingrediënten. Door eerst water, desem, olijfolie en zout te mengen, vormt u een goede basis waarin de bloem beter wordt opgenomen. Laat het mengsel langzaam draaien. De arm kan in deze fase vastgezet worden tegen de wand van de kom. De beweegbare arm maakt deze kneedmachine anders dan andere kneedmachines: doordat de arm het deeg tegen de wand aan drukt, zal het deeg niet wegdraaien wanneer het voldoende bloem heeft opgenomen. Laat het mengsel van water, desem, olijfolie en zout even draaien en voeg dan pas de gist toe. Gist en zout gaan namelijk niet zo goed samen, omdat ze elkaar juist tegenwerken. Voeg daarom pas gist toe nadat het zout is opgenomen in het mengsel.
Alles op zijn tijd
Vanaf het moment dat u de bloem gaat toevoegen, moet u gaan opletten. Het is van belang om de bloem in delen toe te voegen; enerzijds zodat de bloem goed wordt opgenomen en het deeg niet te snel verzadigt, anderzijds om te voorkomen dat het deeg over de rand wordt geduwd.
Begin met het gelijkmatig toevoegen van de eerste helft van de bloem. U kunt de arm van de machine losdraaien, zodat deze meebeweegt met het deeg. Wees niet bang om de arm af en toe heen en weer te bewegen zodat alle ingrediënten goed worden opgenomen in het mengsel. Voeg vervolgens kopje voor kopje de tweede helft van de bloem toe. Door de arm in het midden vast te zetten, kunt u zien hoeveel bloem het deeg nog nodig heeft. Zodra het deeg als een donut om de deegroller gaat bewegen en loskomt van de wand, heeft het deeg genoeg bloem. Op dit moment kan het kneden gaan beginnen.
Tijd
Door het deeg te kneden komen de gluten vrij, waardoor het deeg straks de kans heeft om te gaan rijzen voordat het de oven in gaat. Zet de arm vast tegen de zijkant van de wand, zodat er tijdens het kneden weerstand ontstaat en de gluten de kans hebben om op te bouwen. Stel de timer in en laat het deeg, afhankelijk van de hoeveelheid, 6 tot 7 minuten doorkneden. Door de timer springt de machine zelf uit en hoeft u niet de tijd in de gaten te houden. Er zal een soepel en ietwat nat deeg ontstaan. Dit deeg moet elastisch zijn en niet scheuren. Verwijder de spatel en de deegroller en schraap de restjes deeg met de schraper eraf. Naar keuze laat u het deeg in de kom te laten rijzen met de deksel erop, of haalt u het deeg uit de kom en kneedt het nog even door om extra weerstand op te bouwen voordat u het laat rusten.

4 kg deeg wordt gekneed in de Assistent kneedmachine.
Bakker Sjouke kiest ervoor het deeg nog even door te kneden nadat het uit de machine komt.
Sjouke geeft aan dat de machine echt sterk is: een andere machine was al kapot gedraaid op deze hoeveelheid deeg. Ook loopt de machine, bij gelijkmatig toevoegen van de ingrediënten, niet over het aanrecht. Een laatste tip: heb geduld en wees niet bang. Het duurt even voordat goed kneeddeeg ontstaat. Beweeg de arm en duw eventueel met uw handen het deeg soms wat terug in de kom. Dat kan prima bij deze machine doordat de kom draait en niet de kneedhaak.
Wilt u de Ankarsrum Assistent Original kneedmachine in actie zien? Kom langs in één van onze vestigingen voor een demonstratie of bekijk dit handige filmpje.
3 Comments
[…] To the test: Ankarsrum Assistent kneedmachine […]
[…] van een machine voor thuis combineert met de kracht van een professionele machine die tot wel 5 kg deeg kan kneden. Een mooie machine met een mooie […]
[…] Menno, Matthieu, Hidde en Edwin, schreven we bakwedstrijden uit met enthousiaste inzendingen, testten we het kneden van brooddeeg in de Ankarsrum Assistent kneedmachine bij een bakker en kunnen we nog […]