Ik reken mezelf tot de gelukkigen die niet worden gehinderd door een angst voor vrijdag de dertiende. Toch zijn er talloze mensen die het benauwd krijgen bij het idee van deze ongeluksdag. Ben je al op donderdag de twaalfde zenuwachtig voor wat de volgende dag gaat komen? Door sous-vide te koken kan je in elk geval over- of ondergare gerechten uit de weg gaan. Hoe dat in zijn werk gaat? Heel simpel!
De avond tevoren.
Als je al op donderdag de twaalfde aan het piekeren bent over de volgende ochtend, dan zit er maar één ding op. Haal de stress volledig uit het koken door je sous-vide apparatuur te gebruiken. Haal vast soep voor de lunch uit de diepvries, doe die in een vacuümzak en laat in de koelkast ontdooien.
6.45 – de wekker gaat.
Als je nu eerst je bed uitgaat, en voordat je gaat douchen even naar de keuken loopt. Doe heet water in je sous-videbak en stel de temperatuur in op 64 graden. Leg er één of twee eieren in en laat die in minimaal 40 minuten op temperatuur komen. In de tussentijd kan je douchen, aankleden en alvast een broodje met boter of mayonaise besmeren. Zodra er 40 minuten verstreken zijn heb je een perfect zachtgekookt ei, dat volgens de kenners een perfecte textuur heeft.
10.00 – Koffiepauze.
Tijdens je koffiepauze heb je tijd voor de twee volgende bereidingen. Allereerst ga je de lunch voorbereiden. De zak met soep zal inmiddels ontdooid zijn. Door deze heet te laten worden in een waterbad van 80-85 graden heb je lekker warme soep tegen lunchtijd!* Tegelijk kan je de allerlekkerste gekonfijte eendenbouten maken. Doe eendenbouten met ganzenvet of boter en kruiden in een vacuümzak en leg ook in dezelfde waterbak als de soep.

Door met een sous-vide apparaat te koken kan je zonder zorgen meerdere producten tegelijk garen!
16.00 – Theepauze.
Natuurlijk wil je ook groente eten tijdens de maaltijd, dus wordt het tijd om supersimpele knolselderijpuree te maken. Doe 3 delen knolselderijblokjes in een vacuümzak, met 1 deel boter, peper, zout en kruiden en vacumeer. Doe ook in de waterbak.
18.30 – Etenstijd.
Voor het eten hoef je nu bijna niets meer te doen. Het is aan te raden om in een koekenpan voorzichtig de eendenbouten even aan te bakken, zodat de buitenkant lekker knapperig wordt. De selderij kan je in de vacuümzak pletten, zodat je puree krijgt! Knip een puntje van de zak af en gebruik de vacuümzak als spuitzak.
Sous-vide als redmiddel.
Niet alleen neemt de sous-vide veel van je kookstress uit handen, waardoor er veel minder van je maaltijd door domme pech kan mislukken. Wat je met sous-videkoken ook doet, is je hoeveelheid afwas drastisch verminderen. Op die manier wordt ook jouw vrijdag de dertiende volledig stressloos! Wat zijn jouw methodes om jezelf werk in de keuken uit handen te nemen en toch een lekker maal te bereiden?
*Controleer altijd of de producten die je gaart een juiste (kern)temperatuur hebben. In sous-vide receptuur staat vaak een minimum en maximum aantal uren dat een product in het waterbad moet liggen. Raadpleeg altijd receptuur voordat je aan de slag gaat.
Leave a reply