Wecken. Wat is dat, denkt u misschien? Wecken, ook wel inmaken genoemd, is het conserveren van etenswaar – zoals groente, fruit en gevogelte – in potten. Normaal laten micro-organismen uw etenswaar beschimmelen, maar tijdens het inmaakproces worden deze miniatuur-levensvormen gedood.
Maar waarom zou u gaan wecken?
Omdat u voedsel jarenlang kunt bewaren, terwijl het een behoorlijke smaak behoudt. Een betere smaak dan ingevroren voedsel, wordt wel gezegd. Een andere mogelijke reden ligt in het feit dat fruit seizoensgebonden is. Zo kunt u aardbeien ’s zomers in grote getalen goedkoop aanschaffen, deze inmaken en ze een jaar lang verorberen.
Nieuwsgierig geworden? Ga dan zelf eens lekker wecken. Onderstaand stappenplan helpt u behoorlijk op weg – om te beginnen met de benodigdheden.
Gerei om te wecken
Neem de volgende attributen:
– een weckpot
– (glazen) deksel
– inmaakring
– twee klemmen
– handdoek
– een pan
– of een weckketel
– uiteraard het te wecken product
Inmaken
Begin met het steriliseren van de weckpot, het glazen deksel en de inmaakring, door deze 5 minuten in een pan met water en een eetlepel soda te koken. Tijdens het kookproces moet u de pot draaien (om deze rondom steriel te maken). Spoel de weckpot en de deksel na het koken af met water, omdat u daarmee strepen van soda voorkomt. Bewaar de inmaakring na het koken in een bakje met zuiver water.
Vul de pot nu met het te wecken product, bijvoorbeeld gevogelte, vlees of fruit. Een trechter gebruiken is raadzaam; daardoor blijft de rand van de pot schoon. Haal de inmaakring nu uit het bakje met water, plaats deze op de binnenkant van het deksel en dan – door het deksel op de pot te drukken – tussen rand en deksel. Zorg dat u dit met schone handen doet!
Nu komt de weckketel of pan om de hoek kijken. Om breken van uw pot(ten) te voorkomen, is het essentieel dat u een rooster onder in de ketel legt. Ook noodzakelijk is dat u nu de twee klemmen op de pot plaatst: één aan iedere kant. Vul de inmaakketel of pan met zoveel water dat de weckpot voor driekwart onder water staat.
Verhitten
Sluit de ketel met het deksel en zet de temperatuur op de gewenste stand. Voor doorgebakken wild en gevogelte is dit 100 ºC gedurende 75 minuten. Wilt u aardbeien inmaken, dan geldt een wecktijd van 25 minuten in een temperatuur van 80 ºC. Bent u een liefhebber van bijvoorbeeld appelmoes? Daar staat 30 minuten voor op 90 ºC.
De tijd gaat lopen als het water in de ketel of pan het juiste aantal graden heeft bereikt. Is de tijd verstreken, dan plaatst u de pot op een handdoek om kapot springen te voorkomen. Laat de weckpot afkoelen, verwijder dan de twee weckklemmen en klaar!
Geschreven door Jolmer de Jong. Hij is webredacteur bij Kookwinkel Oldenhof.
1 Comment
[…] Geopende potten en flessen kun je het beste in de koelkast bewaren en ongeopende potten kun je ook daarbuiten bewaren. En je kunt altijd nog gaan wecken. […]