Bij kookwinkel Oldenhof hebben we het niet zo op verspilling. Als je iets doet, doe het dan goed, en verspil daarbij niet onnodig. Daarom hebben we veel producten in het assortiment die er voor zorgen dat jij ook niets onnodig hoeft te verspillen.
Weet wat je in huis haalt
Niet-verspillen begint in de winkel. Zorg er voor dat je geen impulsieve boodschappen doet, maar bereid je maaltijden een beetje voor. Als je een goed recept hebt uitgezocht weet je precies wat je nodig hebt, en hoef je dus niets extra in huis te halen. Laat je niet door de supermarkt verleiden om een bulk te kopen, want wat je niet nodig hebt, gooi je gemakkelijker weg. Minder kopen is altijd goedkoper! Wanneer je dan ook zelf nog een tas meeneemt om alles in te vervoeren ben je helemaal goed bezig. Niet alleen komt er zo minder plastic in omloop, maar ook bespaar je er elke keer dat je geen tasje koopt weer geld mee.
Bezint eer ge begint
In de keuken zelf valt er ook veel te doen tegen verspilling. Zo is het slim om je eet-week een beetje te plannen. Als je nu op de ene dag gebraden kip eet, plan dan ergens in de volgende dagen een kippensoep in. Zo kan je het karkas volledig benutten. Een handige tip is om een afsluitbare zak in de diepvries te leggen waar je alle restjes die voor een soep te gebruiken zijn in kunt doen. Als je dan eens per maand een grote pan bouillon maakt verwerk je het ook en bederft het niet in de diepvries.
Afbreekbaar en herbruikbaar
Tijdens het koken zelf kan je ook veel doen om te besparen. Gebruik bijvoorbeeld snijplank van hout of afbreekbaar kunststof. Als je nog een halve citroen over hebt, leg die dan in de koelkast. Maar als je die afdekt met plasticfolie gebruik je alsnog onnodig wegwerpplastic. Door een Food Hugger te gebruiken dek je je groente en fruit even goed af. Maar je kunt de Food Hugger gewoon eindeloos opnieuw gebruiken! En als je dan toch aan het koken bent, doe dan het deksel op de pan. Hierdoor gebruik je minder energie én minder water om de pan te laten koken.
Besparende apparaten
Er zijn een paar apparaten die restverwerking extra gemakkelijk maken. Wat dacht je van bijvoorbeeld een slowcooker? Door producten gedurende een lange tijd te garen haal je echt elk restje smaak nog uit je ingrediënten. Zeker voor het langdurig trekken van een groentebouillon is een slowcooker ongeëvenaard. Fruit, spinazie en restjes yoghurt vinden gemakkelijk een plek in een smoothie. Met een goede blender heb je in een mum van tijd lekkere smoothies.
Zuinig op weg
Je moet natuurlijk ook eten en drinken. Hoe gemakkelijk is het om in de supermarkt een voorverpakte sandwich te halen en een flesje water? Door dat steeds te doen verbruik je onnodig veel kunststof en water. Als je nu een mooie lunchbox koopt, kan je je eigen lunch meenemen. Dat bespaart niet alleen verpakkingsmateriaal, maar ook nog eens geld. Datzelfde geldt voor water. De glazen flessen van Squireme geven geen smaak aan je water af, hebben grip door de siliconen buitenzijde en zijn ook nog eens supergoed schoon te maken door de brede opening. Dat alles en het uitstekende kraanwater in Nederland maken het niet meer dan logisch om alleen nog een herbruikbare fles te gebruiken.
Verspilling voorbij
Het hoeft niet moeilijk te zijn om te besparen op onnodige consumptie. Je hoeft ook echt niet in te leveren op comfort en lekker eten. Door alleen al wat bewuster en aandachtiger met je eten bezig te zijn kan je veel verspilling tegengaan. Wat zijn jouw ingrepen om minder te verspillen?
Leave a reply