Nog niet zo geleden kon je hier lezen over hoe wij het Franse topmerk Cristel breed aan jullie introduceerden. Hierop hebben we een nóg leuker nieuwtje. In de fantastische Castel’Pro serie heeft Cristel op ons verzoek ook een wok ontworpen. Deze serie bestaat uit pannen die gemaakt zijn van vijf lagen, gemaakt van verschillende metaallegeringen. Elk van deze lagen draagt zorg voor een specifiek doel, waardoor de beste eigenschappen van al deze materialen gecombineerd worden.
Maar wat heeft dit nou met je wok te maken? Nou, daar kom jij in beeld! Wat wij namelijk in de kookwinkel regelmatig horen, is dat mensen moeite hebben met het gebruiken van de wok. Dat is niet zo gek: het gebruik van een wok heeft een gebruiksaanwijzing. In goed overleg met Cristel hebben zij een wok ontwikkeld om de wok zo eenvoudig mogelijk in gebruik te maken. Zonder daarbij concessies te doen aan de kwaliteit van het eten dat je er mee bereidt natuurlijk. Ik probeer je alles uit te leggen waarom juist déze pan, de perfecte wok voor in de keuken thuis is!
Tot op de bodem
Eerst is er het onderscheid tussen de wok en de wadjang (en alle verschillende spellingsvariaties daarop). De wok komt oorspronkelijk uit Azië, waar veel regionale keukens hun eigen type wok gebruiken. Door de halfronde vorm is de wok een van de meest veelzijdige pannen. Je kunt er in koken, mee stomen, sauteren, bruinen, smoren, frituren, stoven, eigenlijk alles wel. De halfronde vorm is echter lastig. In Nederland zijn maar weinig mensen met een hout- kool- of gasgestookt woktoestel. Daarom zijn de meeste woks die je in de winkel vindt voorzien van een platte bodem.
Ook de nieuwe – voor kookwinkel Oldenhof gemaakte – wok van Cristel heeft een platte bodem, zij het een kleine. Hierdoor kan je de pan ook op een inductiepit gebruiken, of wanneer je gastoestel geen wokbrander heeft. Doordat de bodem van de pan zo klein is, is het mogelijk om de wok enorm veelzijdig te gebruiken. Je kunt er zowel kleine als grote bereidingen in doen, omdat de producten vanzelf naar het heetste punt van de pan vallen: de bodem. Doordat de zijwanden goed rond zijn kan je aan alle kanten met een wokspatel bij je etenswaar komen.
Wok-materialen
Traditionele wokpannen zijn vaak gemaakt van heel dun gietijzer of carbonstaal. Hierdoor is het mogelijk op een woktoestel met weinig brandstof een hoge temperatuur te bereiden. Klinkt leuk, maar heeft ook nadelen. Gietijzer is zwaar, en de traditionele, dunne varianten zijn ook nog een heel kwetsbaar. Daar komt bij dat gietijzer heel langzaam opwarmt – daarom zijn de wadjangs waarin je rendang maakt juist wel vaak van dit materiaal. Even lekker roerbakken gaat er dus minder mee. Carbonstaal is geschikter voor thuisgebruik, maar heeft een belangrijk nadeel: het roest. Dat betekent dat je de pan relatief droog moet houden, niet in de vaatwasser moet doen, en moet zorgen voor een beschermende olielaag.
Sinds de wok breed gebruikt wordt is er ook een nieuw type wok ontwikkeld: een aluminium wok met een antiaanbaklaag. Dit bakt wel heel gemakkelijk, maar levert geen optimale smaak. Dat komt juist omdat het eten niet aanbakt. De smaak van geroerbakt eten krijgt een verdieping doordat de ingrediënten een klein beetje aanbakken en daardoor een wat sterkere bruining krijgen. Dit bruinen – onderdeel van de zogeheten Maillard-reactie – zorgt ervoor dat er talloze aroma’s vrijkomen. Een pan zonder antiaanbaklaag, geeft dus eten met méér smaak. De binnenzijde van de Cristel Castel’Pro pannen is gemaakt van roestvrij staal. Dit bestendige materiaal verdraagt hoge temperaturen dan een antiaanbaklaag. Nadeel is dat het niet zo snel en gelijkmatig opwarmt als je zou willen. Daarom heeft Cristel gekozen voor een kern die uit drie lagen aluminium bestaat. Aluminium verwarmt juist wel razendsnel en gelijkmatig.
Gemak dient de mens
Er zit een kleine gebruiksaanwijzing bij het bakken in een pan zonder antiaanbaklaag. De sleutel is: rustig. Verwarm de pan al op een lage pit tijdens het voorbereiden van je ingrediënten. Zo weet je zeker dat de pan goed heet is zodra je deze gaat gebruiken, wel zo handig als je gaat roerbakken. Anders dan bij een pan met een antiaanbaklaag, is deze wok niet zo snel te heet, en beschadigt hij niet door hoge temperaturen.
Hoewel er wel wat aanbakresten in de pan zitten na gebruik, is deze supersimpel schoon te maken. Eigenlijk heb je twee opties: schoon koken met water, of in de vaatwasmachine doen. Doordat de rand van de pan is dichtgelegd kan het agressieve vaatwasmiddel het aluminium niet aantasten.
De handgreep van de pan is stevig en ergonomisch, waardoor je ook goed je eten kan omgooien in de pan, een techniek die zeker bij wokken erg praktisch is!
Wij zijn heel blij met deze nieuwe wok in ons assortiment, zoals je zult begrijpen. Dankzij de nauwe samenwerking tussen Cristel en kookwinkel Oldenhof hebben we speciaal voor liefhebbers van wokgerechten een fantastische nieuwe pan op de markt gebracht. Wat voor wokgerecht zou jij het liefst maken in de Cristel Castel’Pro wok?
Leave a reply