In Cornersmith is het inmaken wat de klok slaat. Om het beste van het seizoen langer te bewaren, maar ook omdat het zo waanzinnig lekker kan zijn. Nu is het daar nog een beetje vroeg voor, maar je kunt ook met onrijp fruit uit de voeten. Auteur Alex Elliot-Howery: ‘Rode tomaten zijn pas op hun lekkerst als de zomer al op zijn hoogtepunt is: tot die tijd kun je echter prima uit de voeten met groene tomaten. We serveren deze relish in ons eetcafé met gepocheerde eieren of op hamsandwiches en wraps. De relish is ook lekker op geroosterd brood – schep de relish dan op een toef verse ricotta en strooi er kruiden over.
Relish van groene tomaten
Ingrediënten, voor 4 potten van 300 ml:
- 1,5 kg groene tomaten, in blokjes van 1 cm
- 2 el zout
- 60 ml olijfolie of andere plantaardige olie
- 100 g gemberwortel, in dunne plakjes of fijngeraspt
- 2 tl bruin mosterdzaad
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl kurkuma
- 1 tl gemalen fenegriek
- 1 kg uien, in dunne ringen
- 110 g fijne kristalsuiker
- 500 ml witte-wijnazijn
Recept:
Doe de groene tomaten in een kom en strooi het zout erover. Meng goed en laat de tomaten ten minste 1 uur staan – je kunt ze ook een nachtje wegzetten als je de tijd hebt. Hierdoor wordt het teveel aan vocht aan de tomaten onttrokken.
Verhit de olie in een grote braad- of koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de gember en specerijen toe en roer tot alles geurig is. Voeg de uien toe en bak ze circa 15 minuten zachtjes, of tot ze wat geslonken zijn: de uien moeten zeer zacht en lekker zoet worden.
Giet het eventuele vocht van de gezouten tomaten af, voeg ze toe aan de specerijen in de pan roer goed. Zet het vuur lager en stoof de tomaten tot ze zacht zijn. Voeg de suiker en azijn toe en roer tot de suiker is opgelost. Breng alles zachtjes aan de kook en laat de relish zonder deksel sudderen, ongeveer 40 minuten, of tot de gewenste consistentie is bereikt: de relish moet glanzend en dik zijn, zonder plasjes vocht aan het oppervlak.
Steriliseer intussen de potten.
Proef de relish en voeg zo nodig meer zout toe. Laat de relish 10 minuten afkoelen. Schep de warme relish dan voorzichtig in de warme potten. Veeg de randen van de potten schoon met keukenpapier en draai de deksels erop.
Weck de potten 10 minuten. Laat ze afkoelen en bewaar ze maximaal 12 maanden op een koele, donkere plek.
Bereiding ± 1 uur 10 minuten / zouten ± 1 uur / voorbereiding ± 40 min.
1 Comment
[…] Van de eigenaren van het Australische Cornersmith leren we dat je meer kunt met pickles dan ze alleen op een plankje met antipasti te leggen. In hun gelijknamige boek geven ze de recepten voor koolsalade met lentekruiden en ingemaakte kumquats en rodekoolsalade met ingelegde maïs, chilipeper en koriander. Er is aioli met ingelegde citroen, bittere limoenmarmelade, chilizout met venkel & sinaasappel en groene tomatenrelish. […]