• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Gourmetten, racletten of steengrillen
19 november 2020

Met de feestdagen in het vooruitzicht zoeken we allemaal weer naar de lekkerste gerechten om te serveren. Nu we niet met iedereen kunnen samenkomen om uren te tafelen, kunnen we dit natuurlijk wel met het gezin of met huisgenoten doen. Schuif gezellig met z’n allen aan tafel en zet de gourmet, raclette of steengrill maar aan. Hou jij niet van de vieze geurtjes van het gourmetten in huis, een tafel vol vlees of het schoonmaken van het gourmetstel? Wij geven je een aantal tips om alles uit je gezellige avond te halen, met grootse smaken in het klein!

 

De verschillen

Voordat we kunnen aanschuiven, is het van belang om te weten wat de verschillen zijn tussen de diverse keukenapparaten. Kies jij voor gourmetten, racletten of steengrillen? Een gourmetstel is een apparaat, waarmee je met kleine pannetjes kunt bakken. De pannetjes staan bovenop een bakplaat, die ook gebruikt kan worden zonder pannetjes.

Een raclette is van origine een Zwitsers gerecht, waarbij een stuk kaas wordt gesmolten. Vervolgens wordt de kaas van de raclette geschraapt, waarna het gegeten wordt met aardappelen, augurken en zilveruitjes. Tegenwoordig zijn veel gourmetstellen ook uitgerust met een raclette-set. De pannetjes zijn hierbij ook onder het verwarmingselement te plaatsen, voor het smelten van kaas. Ondertussen bereid je de andere ingrediënten op de grilllpaat bovenop het apparaat. Tegenwoordig zijn vrijwel alle gourmetstellen uitgerust met een raclette-mogelijkheid en is er eigenlijk geen verschil meer tussen beide apparaten.

De diverse gourmetstellen zijn ieder weer uitgerust met een andere bakplaat. Kies jij voor een geribbelde bakplaat, waarop je vlees vis en groenten kunt grillen? Of ga je voor een gladde plaat, die ook te gebruiken is voor het bakken van pannenkoeken of eieren en ideaal is voor een stukje vis? Je hebt ook nog de keuze voor een natuurstenen plaat. Deze laatste variant is ideaal voor de wat gezondere maaltijden, aangezien je hierop kunt bakken zonder het gebruik van olie of boter.

 

Wat gourmet jij?

Natuurlijk kun je in de supermarkt of bij de slager een kant-en-klare gourmetschaal kopen, maar het is veel lekkerder om zelf kleine hapjes te maken voor de gourmet. Zo heb je meer invloed op wat je serveert en kun je veel meer variëren tussen vlees, vis en groenten. We zijn allemaal wel bekend met de niet gare pannenkoekjes, smakeloze kipfilet en taaie biefstukjes. Zoveel mensen, zoveel wensen en daarom zet ik een aantal inspirerende gerechtjes voor je op een rij die anders zijn dan je gewend bent.

 

Vetstof

Om te beginnen is het belangrijk om te bedenken welke vetstof je wil gebruiken om mee te gourmetten. Wij raden je aan om te kiezen voor een vloeibare variant, dus voor vloeibare margarine of olijfolie. De laatste variant spettert helaas wel wat meer tijdens het bakken.

 

Vega

Waarschijnlijk ben je gewend om bij het gourmetten grote schalen met vlees neer te zetten. Daarom doen wij het dit jaar anders en kiezen voor genoeg vegetarische en veganistische variatie voor op de gourmet. We geven je de lekkerste vega-inspiratie:

  • Vega-burgers: er is genoeg keuze in vegetarische kleine burgertjes, natuurlijk kun je deze ook zelf maken van bijvoorbeeld kikkererwten.
  • Paddenstoelen: kies ook eens voor een andere variant dan champignons, zoals shiitake of oesterzwam. Of vul champignons met een lekkere vulling en bak ze af op de bakplaat.
  • Geitenkaas met honing: bak de geitenkaas even aan en serveer dit lekker met honing op een broodje.
  • Aubergine/courgette met halloumi: bak plakjes aubergine, courgette en halloumi los van elkaar. Beleg zowel de aubergine en courgette met een plakje, knapperige halloumi.
  • Aardappeltortilla: snijd voorgekookte aardappelen in dunne plakjes. Meng een ei met een scheutje room met kruiden die je lekker vindt, zoals paprikapoeder en wat peper en zout. Leg een aantal plakjes aardappel in een pannetje, schenk hier wat van de roommengsel overheen en bak af in ongeveer 15 minuten.
  • Gemarineerde tempeh: tempeh kun je marineren met de meest gevarieerde smaken. Het ideale gerecht als je een veganistische optie wilt bieden.
  • Courgettepizza’s: snij de courgette in dunne plakjes, beleg met wat je maar wilt of lekker vindt op een pizza en bak af in een pannetje of op de bakplaat
  • Nacho’s: doe een paar tortillachipjes in een pannetjes, leg hier wat groente op als fijngesneden tomaat, kidneybonen, mais en bestrooi met kaas. Zet op de gourmet tot de groente warm is en de kaas gesmolten. Serveer met fijngesneden koriander en wat crème fraîche of guacemole.

 

Vlees en vis

Naast de geijkte stukjes vlees, kun je natuurlijk nog meer variëren in lekkere gerechtjes. Wat dacht je van de onderstaande opties?

  • Dadels met spek: neem een plakje ontbijtspek en wikkel dit om een dadel. Bak tot de spek knapperig is en de dadel warm.
  • Een gourmettosti: een dun plakje stokbrood, belegd met alles wat je maar lekker vindt op een tosti. Dit kan natuurlijk ook vegetarisch!
  • Visrolletjes met spek: rol een stukje witvis naar keuze in een plakje ontbijtspek, kruid eventueel met peper, zout en Provençaalse kruiden, en bak af op de bakplaat.
  • Gemarineerde garnalen: marineer kleine garnalen bijvoorbeeld in de pesto met extra knoflook en bak ze vervolgens af in een pannetje.
  • Wild: ga eens voor wild, zoals hertenbiefstuk of eendenborstfilet voor een andere smaak.
  • Kipfilet, biefstuk of varkenshaas: je kunt natuurlijk voor een bekend stukje vlees kiezen, maar dit marineren met een ander soort marinade. Zo wordt je vlees én lekker mals en je kunt kiezen uit honderden smaakcombinaties. Zorg wel dat je je vlees dun snijdt, zodat het niet te lang duurt voordat je vlees gaar is op de gourmet.

 

Gourmetgeur

Veel mensen slaan de gourmet toch maar over door de geur die in huis blijft hangen. Natuurlijk kun je de afzuigkap aanzetten en een deur of raam openzetten voor een goede ventilatie. Maar probeer de volgende tips ook eens uit voor het verwijderen van nare geurtjes in huis.

  • Koffie: koffie heeft een neutraliserende werking. Zet schaaltjes met gemalen koffiebonen neer of laat koffie in een pannetje op het vuur koken tijdens het gourmetten.
  • Azijn: zet een kommetje azijn boven een waxinelichtje of zet een pannetje azijn boven een klein vuurtje op het fornuis tijdens het gourmetten.
  • Spiritus: zet de nacht nadat je gegourmet hebt wat bakjes met spiritus door de kamer. Spiritus neutraliseert de geur van je gourmet.
  • Kruidencombinatie: zet een pannetje met water, een kaneelstokje, wat kruidnagel en schillen van een sinaasappel of citroen op het. Laat dit lekker pruttelen tijdens en na het gourmetten.

 

Schoonmaken

Kijk je er ook zo tegenop om het gourmetstel schoon te maken na het gourmetten? Laat het gourmetstel goed afkoelen, daarna kunnen bij de meeste gourmetstellen de bakplaat eraf gehaald worden. Je kunt deze plaat een nacht omgekeerd in het gras leggen of stop de afgekoelde plaat in een vuilniszak met een scheutje ammoniak en zet daarna buiten. Een dag later maak je de plaat eenvoudig schoon met wat warm water en een zachte spons.

Ik hoop je op deze manier wat variatie gegeven te hebben op gourmet-gebied én je wat zorgen voor na het gourmetten te hebben ontnomen. Wij zijn ook heel benieuwd of jullie nog gourmettips hebben die wij niet mogen missen? Deel je ze onder dit blog?

gourmetgourmetstelraclettesteengrill
Share

Inspiratie  / Producten

Lisette Siebols

You might also like

Haut Gourmet – gezellig gourmetten op een hoger plan
29 oktober 2019

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy