• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Haut Gourmet – gezellig gourmetten op een hoger plan
29 oktober 2019

Je herkent je voedselobsessie pas echt wanneer je met je ogen gaat rollen als je hoort dat de familie voor kerstmis wil gaan gourmetten. Het schrikbeeld in die situatie zit voor mij zelf niet in de bereidingswijze. Nee dat zit eerder in de keuze voor ingrediënten, of zelfs de keuze die de supermarkt voor je gemaakt heeft. Vooral de kant-en-klare vleespakketten voor de gourmet zijn mij een doorn in het oog. In dit blog zal ik uitleggen welke problemen ik daarmee heb, en vooral hoe ik denk dat ook jouw gourmet heel veel beter kan! Één ding staat als een paal boven water, als je in elk geval zorg dat je een goede gourmetset hebt en een creatieve inslag, dan til je jouw gourmetsessie op een hoger plan!

Biefstuk

Wat mij betreft zijn de kleine stukjes biefstuk een misdaad tegen de smaak bij het gourmetten. Het probleem is namelijk dat de bakplaat nauwelijks heet genoeg wordt om de biefstuk goed dicht te schroeien. Om er een beetje smaak aan te geven moet je dan dus het vlees langer laten liggen, maar omdat het zo’n klein stukje is verandert de hele biefstuk dan in een heel klein schoenzooltje. Nee dan heb ik liever minder mager vlees. Vraag de slager eens of hij niet een iets vetter stukje rundvlees heeft. Wat sukade, bavette of longhaas verdraagt de lagere temperatuur van het gourmetstel veel beter.

Kipfilet

Kipfilet, wederom in kleine plakjes, heeft veel nodig om echt lekker te worden. De borstfilets worden snel droog, en zijn op voorhand weinig smaakvol. Natuurlijk snap ik dat je een stukje kippenvlees zonder zorgen wilt, maar daar zijn ook andere oplossingen voor. Als je per se de borstfilet wilt gebruiken, zorg dan dat je ze de dag vooraf in een pekel of zelfs een marinade legt. Daardoor houden ze veel meer vocht vast en worden ze door en door van smaak doordrongen. Wat mij betreft kan je daar ook nog een stap overheen: neem de gefileerde kipdijen. Dat vlees is iets vetter, wat meer smaak afgeeft en zorgt dat de kipdijen niet uitdrogen. Moet je je de smaak voorstellen als je dat vlees dan ook nog eens marineert!

Varkensvlees

Het varkensvlees is, net als het rundvlees en de kip meestal een magere variant. En wederom is dat zonde bij het gourmetten. Wat mij betreft kan je veel beter bijvoorbeeld de procureur gebruiken. Of nog beter: koop of maak zelf pulled pork. Dat wordt nog lekkerder als je het vervolgens ook nog eens bakt. Op die manier heb je het zachte varkensvlees, met de krokante stukjes die door de bakplaat ontstaan. Een groot bijkomend voordeel is dat het niet te gaar wordt!

gourmet

Op deze gourmetset van Küchenprofi komt jouw Haut Gourmet goed uit de verf

Groente

Het is zonde van de groente om alleen wat champignons, ui en paprika bij het gourmetten te eten. Marineer eens een paar plakken bloemkool en bak die op de grote bakplaat. Ook bakbanaan of aubergine zijn heerlijk om rustig te garen op je gourmetstel. Groene asperges – met of zonder wat gerookt spek erom gewikkeld – prei en roodlof zijn ook ontzettend geschikt voor het gourmetten. Kies vooral groentes die een tijdje op de bakplaat kunnen liggen zonder dat je ze daarmee verpest. Het is tenslotte gemakkelijk om de tijd te vergeten als je tijdens het eten toch volop in gesprek bent.

Saus

Wat zo jammer is aan de saus bij gourmetten, is dat het vaak overvloedig en gestandaardiseerd is. Flesjes met knoflooksaus, barbecuesaus of cocktailsaus zijn wel gemakkelijk, maar niet de allerlekkerste optie. Maar wat dan wel? Wat mij betreft is het simpel: een goed stuk, gemarineerd vlees heeft helemaal geen saus nodig. Als je dan toch een saus wilt gebruiken, pas die dan aan het specifieke gerecht aan. Neem zelfgemaakte pindasaus om je brood in te dippen, of barbecuesaus als je pulled pork maakt.

Salades

Een van die onvergeeflijke dingen bij het gourmetten is ook het kopen van kant-en-klare salades. Er is helemaal niets mis met huzarensalade, maar maak het dan zelf, inclusief kalfstong! Vergeet aardappelsalade, coleslaw of rauwkostsalade uit het koelschap, maar maak het liever zelf. Er zijn oneindig veel verschillende recepten te vinden, waar zeker het juiste recept bij zit. Door verse ingrediënten te gebruiken smaken de salades nog veel lekkerder ook!

Brood

Laat je bij het gourmetten alsjeblief nooit meer afschepen met slecht afbakbrood, of de ergere variant: afbakbrood dat al door de kruidenboter is gehaald. Natuurlijk zit je er niet op te wachten om zelf je brood volledig te bakken. Ga dan liever langs een goede bakker en haal er een vers stokbrood of een paar fougasses. Scheur het in grove stukken en zet her en der op tafel in een broodmandje. Dat is toch veel beter dan een wat bleekzuchtig en klef afbakbrood?

Toetje

Wat mij betreft hoor je een maaltijd altijd af te sluiten met een lekker toetje. Dat kan van alles zijn, maar wat bij mij altijd heel hoog scoort is ijs met fruit (nee, niet gewoon vruchtenijs). Het liefst maak je natuurlijk het ijs zelf, maar met de voorbereiding voor het gourmetten snap ik dat je daar niet aan toe komt. Zorg er dan wel voor dat je heel lekker roomijs koopt. Daar moeten nog vruchten bij natuurlijk, en dan is het de beurt voor de gourmetpannetjes (die tot dusverre weinig rol speelden).

Zorg dat je lekker seizoensfruit gebruikt: pruimen, perziken, nectarines, of verschillende soorten zacht fruit. Als er geen lekker fruit in het seizoen is, haal het dan uit de diepvries (en niet het geïmporteerde verse soort, die smaken echt niet lekker). Dat fruit kan je klein snijden en met een klein beetje (mousserende) wijn of een beetje water in je gourmetpannetje garen. Het smaakcontrast tussen het koude ijs en de warme vruchten is de perfecte afsluiting van deze Haut-Gourmetsessie.

Haut Gourmet

De afgelopen paar jaar is gefrituurd eten geëmancipeerd. Er zijn talloze chique snackbars als paddenstoelen uit de grond geschoten, waarmee het frituren meer respect wist te werven. Tijd dat dit ook voor de gourmet gaat gelden. Want hoe ironisch is het, dat het woord gourmet in het Frans ‘fijnproever’ betekent, en dat juist dat woord in Nederland gebruikt wordt voor een fantasieloze eet-formule? Laten we vanaf dit najaar de handen ineen slaan om Haut Gourmet een kans te geven en deze gezellige maaltijd er ook daadwerkelijk een voor fijnproevers te maken! Wat is jouw lievelingsgerecht van het gourmetstel?

 

funcookinggourmetgourmetsetgourmetstelgourmettenhaut gourmetkookwinkelKookwinkel Oldenhofküchenprofi
Share

Inspiratie  / Producten  / Technieken

Maarten Van 't Klooster

You might also like

Over op inductie? Plan je nieuwe pannen!
23 januari 2023
Meteen aan de slag met je nieuwe kamado barbecue!
23 juni 2022
Hoe gebruik en onderhoud je een pan van roestvrij staal?
23 juni 2022

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy