• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Rutger van den Broek test de Ankarsrum Assistent Original
12 september 2016

Om uit te lichten wat de Ankarsrum Assistent Original allemaal kan, vroegen wij Rutger van den Broek om deze krachtige kneedmachine te testen.

Ik (Rutger) maak veel gebruik van keukenmachines en sta dan ook altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Al valt dat nieuwe bij deze machine eigenlijk wel mee. Het Zweedse Ankarsrum maakt al vanaf 1940 dit type keukenmachines, maar hun ontwerpen zijn natuurlijk wel steeds doorontwikkeld. Het bijzondere aan deze keukenmachine is dat de kom draait, in plaats van de accessoires. Door dit unieke ontwerp kan de Ankarsrum wel 5 kilo deeg tegelijk kneden.

Wat zit er bij?

Ankarsrum 1Bij de keukenmachine zitten een aantal standaardaccessoires: een roestvrijstalen mengkom met een inhoud van 7 liter, een deksel, een deeghaak, een deegroller, een schraper, een spatel, een plastic mengkom met een inhoud van 3,5 liter, ballongardes en kloppers. Daarnaast zijn er heel veel andere accessoires verkrijgbaar voor de Anakarsrum Assistent Original, zoals bijvoorbeeld een graanmolen, een mueslimolen en een vleesmolen.

Wat kunt u met de Ankarsrum?

Met deze keukenmachine en de eerder genoemde standaardaccessoires kunt u kneden, mengen en (op)kloppen. Door middel van de verschillende hulpstukken kunt u alle verschillende soorten deeg en beslag maken. Voor brooddeeg kunt u de deeghaak gebruiken, met of zonder de spatel. De spatel zorgt ervoor dat het deeg niet aan de zijkant van de kom blijft plakken zodat het brooddeeg goed gekneed wordt. Vaak is de spatel aan het begin van het kneedproces heel handig, maar zodra alle ingrediënten tot een deeg gekneed zijn kunt u deze ook verwijderen. Voor kleinere hoeveelheden brooddeeg is de deeghaak minder geschikt, de deegroller (ook in combinatie met de spatel) werkt dan beter. De deegroller werkt dan het beste als u hem op ongeveer 1 centimeter van de zijkant van de kom vastzet. Voor grotere hoeveelheden brooddeeg is de deeghaak ideaal.

Voor deeg dat eigenlijk alleen gemengd hoeft te worden, zoals zanddeeg, gebruikt u de deegroller en de spatel. Ook hier geldt dat het apparaat minder geschikt is voor hele kleine hoeveelheden deeg, die ‘pakt’ het apparaat niet goed genoeg. Grotere hoeveelheden mengt het apparaat prima! Een paar weken geleden moest ik heel veel boterkoek bakken, het deeg daarvoor ging zonder problemen met kilo’s tegelijk in de Ankarsrum. Als u koekdeeg heeft waarbij de boter met de suiker eerst luchtig geklopt moeten worden, zou ik de ballongardes gebruiken.

Voor nog zachter deeg, beslag of om bijvoorbeeld eiwit of slagroom op te kloppen gebruikt u de plastic mengkom met de kloppers of ballongardes. Hierbij blijft de kom wel stil staan en draaien de kloppers. De machine klopt luchtig op en een liter slagroom is geen probleem voor dit apparaat. Ik had verwacht dat het opkloppen wat minder goed zou gaan, maar was positief verrast over hoe luchtig alles wordt. Wel moet u er bij boter op letten dat deze niet ijskoud en hard is (zoals eigenlijk altijd als u boter gaat opkloppen), dat vindt de machine niet zo leuk.

Ankarsrum 3Eindoordeel

In het begin was het even zoeken naar de juiste manier van kneden en mengen met dit apparaat. Zeker als u een standmixer gewend moet u een beetje omschakelen. De manier van kneden en de volgorde van ingrediënten toevoegen is hier en daar net wat anders. Toen ik de slag eenmaal te pakken had ging het kneden erg goed! Vooral voor grote hoeveelheden brooddeeg (ook met een hoog percentage aan vocht) vind ik het apparaat goed werken. Ik kreeg er ook prachtige luchtige meringue mee en heb nog nooit zoveel koekjesdeeg tegelijk kunnen maken. Ideaal!

Binnenkort laat ik je mijn ervaringen met enkele van de extra accessoires zien!

Nieuwsgierig geworden naar de Ankarsrum Assistent Original? Kijk hier voor meer informatie!

Share

Geen categorie  / Producten

kookwinkel

7 Comments


The bread of the world – een recept van computer algoritmen |
12 July 2017 at 13:58
Reply

[…] brood kunt u gemakkelijk maken met hulp van de Ankarsrum Assistent Original kneedmachine – lees hier het blog van Rutger van den Broek over deze ideale keukenmachine! En bekijk hier ons assortiment […]



jo
30 July 2018 at 19:01
Reply

Jullie hebben het over grote hoeveelheden, maar wat is dan de kleinste hoeveelheid die hierin te maken is?



    kookwinkel
    27 August 2018 at 08:46
    Reply

    Dat verschilt erg per bereiding. Bijvoorbeeld een normale maat cake, of een brood van 500 gram gaat uitstekend, maar tot op hoogte geldt: hoe meer werk de Assistent heeft, hoe gemakkelijker die het klopt, mengt of kneedt. Voor echt kleine hoeveelheden werken automatische mixers minder snel dan met de hand, garde of spatel.

Malieske Muis
7 January 2019 at 08:30
Reply

Zijn er goede receptenboeken te koop voor deze keukenmachines? Ik kan wel voor de Kenwood vinden, maar niet voor de Ankarsrum!



    kookwinkel
    8 January 2019 at 09:57
    Reply

    Dag Malieske,

    Voor de Ankarsrum zelf zijn geen receptenboeken te koop, maar voor eigenlijk elk bakrecept is de machine te gebruiken. In de handleiding van de Ankarsrum staat duidelijk beschreven welke hulpstukken je het best kunt gebruiken voor elk doeleinde. Voor inspiratie kan je hier terecht: https://www.kookwinkel.nl/kookboeken/kookboeken-algemeen/bakboeken

M. de Koeijer
11 September 2019 at 12:49
Reply

De keuze voor een nieuwe keukenmachine is moeilijk. Als ik koekje maak, wat is dan de kleinste hoeveelheid materie? Een afbeelding van de standaard bijgeleverde hulpstukken zag ik niet, juist omdat ik benieuwd was naar de werking van spatel met roller voor kleinere hoeveelheden deeg maken. Doorgaans klop ik een halve liter slagroom en dat zou ook moeten kunnen. Daarnaast ben ik benieuwd of de ketel draait bij (brood)deegdraaien of het dus planetair of spiraal gebeurt. Ook is van belang of de aandrijving robuust (edel)metaal is of slap plastic, snaaraandrijving of ketting c.q. tandwielen. Ben ook vooral benieuwd naar de voordelen ten opzichte van planeet- en spiraalmengers. Veel vragen misschien, maar ik heb het gehad met peijzige keukenmachientjes van plastic die letterlijk in de soep draaien als je even met iets anders in de keuken bezig bent of van het aanrecht af dansen.



    kookwinkel
    12 September 2019 at 10:31
    Reply

    Beste M. de Koeijer,

    Het is inderdaad altijd een ingewikkelde keuze. Hieronder heb ik geprobeerd uw vragen zo compleet mogelijk te beantwoorden.
    – Voor koekjes is het moeilijk te zeggen omdat er natuurlijk verschillende soorten koekjesdeeg zijn, die een verschillende bereiding nodig hebben. Houd er zeker rekening mee dat er minimaal wel 250 gram bloem, maar het liefst wat meer in het koekjesdeeg gaat voor het meest bevredigende resultaat.
    – Op de eerste foto in dit blog staan alle hulpstukken afgebeeld. Direct onder de machine in het midden ligt de roller en daaronder de schraper die langs de wand van de kom schraapt. Rechts in beeld ligt de roestvrijstalen kneedhaak en de witte spatel om handmatig de kom te schrapen. Links is de beslagkom met de beslaggardes en de ballongardes te zien.
    – Bij het draaien van brooddeeg draait de grote mengkom, en blijft de deeghaak stationair. Dat is dus spiraal- noch planetair. De aandrijving van de machine gebeurt op verschillende manieren. De grote mengkom wordt vanuit de motor middels hard-kunststoffen en metalen tandwielen aangedreven. Voor de beslagkom, wordt er een kunststoffen verlengstuk op de aandrijving geplaatst, waardoor het hard-kunststoffen mechaniek van de gardes aangedreven wordt. Doordat deze kom van een verlengstuk gebruikmaakt is het belangrijk om alleen vloeibare producten hiermee te mengen, dus geen koekjesdeeg en dergelijke. De aandrijving voor de blender-accessoire (niet standaard inbegrepen) gebeurt via een aandrijfriem. Daardoor slipt de riem wanneer het mes in de blender overbelast is, waardoor er dus geen tandwielen beschadigen.
    – Het allergrootste voordeel boven een planetaire mixer zit in het kneden. Omdat bij een planetaire mixer de kneedhaak rond moet kunnen draaien, kan er niet teveel deeg in de kom zitten. Bij bijvoorbeeld een KitchenAid standmixer houdt dat in dat er maximaal 1 kg bloem verwerkt kan worden (dat is ongeveer 2 broden). De Ankarsrum kan meer dan dubbel zoveel deeg verwerken zonder problemen, tot 5 kg bereid deeg.
    – Omdat kneden op een relatief lage snelheid gebeurt zal deze mixer niet zomaar van het aanrecht af dansen. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat er een timer-knop op de machine zit, waardoor de machine ook vanzelf kan afslaan, zodat het product niet overwerkt wordt.
    De machine stoelt op meer dan 75 jaar geschiedenis en is in Zweden verreweg de meest gebruikte kneedmachine. Voor met name het kneden van deeg is deze machine de krachtigste op de consumentenmarkt. De leverancier biedt 7 jaar fabrieksgarantie, wat een teken is van het vertrouwen dat zij in hun machines hebben.
    Hopelijk maakt dit uw keuze iets eenvoudiger. Mocht u nog vragen, schroomt u dan niet nog een bericht achter te laten of contact met onze klantenservice op te nemen via: 035 623 66 26 of klantenservice@kookwinkel.nl.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy