Elk jaar is het weer even afwachten wat de nieuwe trends voor Kerst worden. Terwijl de pepernoten nog maar net in het schap liggen en de laatste warme dagen zich nog van hun zonnige kant laten zien maakt de kookwinkel zich al op voor het kerstseizoen. Als er één moment in het jaar is dat samen eten centraal staan dan is het wel tijdens de donkere dagen rond de jaarwisseling. Nu heeft iedereen wel iets in het hoofd over tafelschikking. Of het dekken van de tafel, kerstdecoraties. En hoe je er voor zorgt dat alle zes gangen op tijd voor het gezelschap op tafel staan. We kunnen het niet voor je doen, maar we kunnen zeker helpen.
De lakens uitdelen
De schitterende tafellakens van by TextielMuseum vormen een prachtige basis voor een overdadig gedekte tafel. In het midden van de tafel is ruimte voor een mooi tafelstuk, gedecoreerd met planten, dé trend voor kerst dit jaar. Omdat kerst draait om gezamenlijk eten, is het extra leuk alle gangen in serveerschalen op grote serveerplanken te serveren. De Oldenhof serveerplanken bijvoorbeeld staan iets verhoogd en hebben metalen handgrepen waardoor ze in het geheel op tafel te tillen zijn.
Eet-iquette
Om alles van een leien dakje te laten gaan is het slim om de tafel vast zo compleet mogelijk gedekt te hebben voor het diner begint (er levert weinig meer stress op dan tussentijds nog even de tafel opnieuw te moeten dekken). Er zijn een paar manieren om gemakkelijk te onthouden hoe de tafel ook alweer gedekt hoort. De belangrijkste regels zijn: je gebruikt het bestek van buiten naar binnen. Het eetgerei voor de eerste gangen ligt dus buiten dat voor alle opvolgende gangen. Houd er bij een klassiek kerstdiner rekening mee dat de gangen om en om warm en koud zijn. Daarnaast wordt de smaak tot aan het laatste hoofdgerecht steeds sterker. Kortom: de hors-d’oeuvres zijn koud en eet je vaak met de hand, gevolgd door een warme soep enzovoorts. Wanneer je alle gerechten in presenteerschalen serveert kan al het servies al voor elke gang op tafel worden gezet. Dat scheel al heel veel gedoe. Daar komt bij dat je, als je alle borden afzonder nog moet opmaken, je helemaal weinig tijd aan tafel doorbrengt!
Van een mooi bord kan je best eten!
In de afgelopen jaren is het steeds populairder om een servies zelf samen te stellen uit serviesgoed uit meerdere lijnen of zelfs van meerdere merken. Door de kleuren en vormen op elkaar aan te passen kan het servies toch als een geheel overkomen. En dus niet als een gekke kakofonie van kleiwaren voor een overmatig bonte tafel zorgen. Het is natuurlijk wel het mooist om het bestek, in elk geval per gang, van dezelfde serie te gebruiken! Onontbeerlijk aan een traditioneel gedekte tafel is het broodbordje met botermesje. Met je botermesje pak je een hoeveelheid boter en doet dat op je broodbordje. Hiermee moet je het doen, je pakt maar één keer boter! Zorg dat het bordje klein genoeg is om niet in de weg te staan, en groot genoeg voor wat brood. Als je geen brood bij de maaltijd serveert, dan kan je dit bordje natuurlijk wel gewoon achterwege laten. Een mooi onderbord zorgt er voor dat je gasten niet tegen een kaal stuk tafelkleed zitten te staren tussen de gangen in. Elke opvolgende gang krijgt een eigen bord, want je gaat niet van een gebruikt bord aan de volgende gang natuurlijk.
Natuurlijk kan je je zo strak aan de etiquette houden als je zelf wilt. Waar sommige mensen het als een te strak keurslijf zien, biedt het ook houvast, juist omdat je altijd weet waar je aan toe bent: de gangen volgen elkaar logisch op. Voor meer inspiratie om je tafel met de kerst spectaculair te dekken, of om simpelweg nieuwe tafelgerei te kopen, kom langs in een van onze winkels of op onze website! Tag je ons in een foto met jouw gedekte tafel?
Leave a reply