Het is niet al te moeilijk om van restjes iets enorm lekkers te maken. Voor mij is kippenbouillon echt de gemakkelijkste en lekkerste manier om van kip- en groenteresten een basissoep of -saus te maken. De Crock-Pot Express die voor dit recept gebruikt is, is je beste vriend in de keuken. Door de hoge druk haalt het apparaat in een kortere tijd meer smaak uit je gerecht, zo hoef je de pan met bouillon zelfs niet een hele dag op je fornuis te laten pruttelen. Binnen een uur kan je al een heel smaakvolle soepbasis klaar hebben, en op lange bereidingstijden kan je tot twee-derde van de tijd besparen! Door de basis van je bouillon aan te passen kan je de basis vormen voor welk soort gerecht je de bouillon wilt gebruiken. Dit recept stuurt je bouillon in Aziatische richting, zodat je het voor bijvoorbeeld ramen kunt gebruiken. Door elke week een restjesdag in te lassen kan je er voor zorgen dat je nooit meer goed eten hoeft weg te gooien omdat het te lang in je koelkast gelegen heeft. Door creatief om te springen met wat je over houdt maak je nog de lekkerste dingen van de inhoud van je koelkast. Restjesdag wordt nog je lievelingsdag qua eten!
Ingrediënten:
- karkas van een kip
- 1 witte ui
- 1-2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 1 wortel
- 5 cm verse gember (eventueel kan je ook nog laos toevoegen)
- 1 laurierblad
- 1 teen knoflook
- 10 peperkorrels
- 2 anijssterren
- 4 gekneusde kardemompeulen
- Shiitake of andere paddenstoelen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe het karkas van de kip in een braadslede en braad tot de buitenkant goudbruin is.
- Snijd intussen de witte ui, wortel, prei en bleekselderij in grove stukken.
- Haal het karkas uit de oven en sprenkel er een beetje olie en de gesneden groenten over. Zet nog 5-10 minuten in de oven, tot ook de groenten gaan kleuren.
- Doe het karkas in de Crock-Pot Express, en verdeel de groenten erover.
- Zet de braadslede op het vuur en roer met een bodem water de aanbaksels los.
- Giet het water uit de braadslede in de Crock-Pot en giet meer koud water in de kom tot het karkas net onder staat.
- Snijd de knoflook in grove stukken, de gember in dunne plakjes en voeg toe aan het water. Breek het laurierblad door en voeg die samen met de peperkorrels, kardemom en steranijs aan de Crock-Pot toe.
- Sluit de pan en zet aan op 50 minuten op hoge druk op de voorgeprogrammeerde soepstand.
- Laat na het verstrijken van de kooktijd de druk natuurlijk afbouwen gedurende minimaal 15 minuten.
- Haal de grote stukken met een schuimspaan uit de bouillon. Als het goed is hebben alle onderdelen hun smaak intussen verloren. Giet vervolgens de bouillon door een fijne zeef om de rest er ook uit te zeven. Voor een extra mager resultaat kan je er ook voor kiezen om de bouillon helemaal te laten afkoelen. Het gestolde vet kan je dan makkelijk van de bovenkant af te scheppen.
Bouillon om te besparen
De basisbouillon die je nu hebt kan je gebruiken om soep mee te maken, of sauzen als begeleiding voor andere gerechten. Voeg pas zout toe als je daadwerkelijk met de bouillon gaat werken. Wanneer je dit nu al zou doen en je besluit de bouillon in te koken, dan eindig je met een bremzout resultaat. Als je nu een wat lichtere bouillon wilt, dan kan je kiezen om het karkas en de groente niet aan te braden in de oven, maar houd er dan rekening mee dat de smaak wat milder wordt. Het mooie aan dit soort bouillons is dat je er eigenlijk alles voor kunt gebruiken.
Misschien komt het je wel bekend voor, maar zelf heb ik de meeste van de bovenstaande ingrediënten regelmatig als restje in de koelkast liggen. Waarom zou je dat niet gebruiken? Door eens in de zoveel tijd een lekkere bouillon ervan te koken voorkom je dat je onnodig voedsel moet weggooien dat nog prima te eten is! Deel jij je beste bespaartips ook met ons?
Leave a reply